Awas, 7 Tempat Tak Sesuai Letak Cermin Kerana Feng Shui

July 7, 2020 rencah7 0

Tahu tak cermin tidak boleh diletakkan sembarangan di dalam rumah, kerana menurut Feng Shui terdapat lokasi-lokasi yang kurang sesuai untuk kamu letakkan cermin. Penggunaan cermin bagi mendekorasi rumah bukanlah perkara asing.
Tapi perlu kamu ketahui terdapat bahagian atau lokasi yang tidak sesuai untuk kamu letakkan cermin kerana Feng Shui lokasi tersebut boleh menjejaskan elemen Yin dan Yang dalam rumah.
Ini antara lokasi yang tak boleh kamu letak cermin dalam rumah, beri perhatian!
#1 Cermin Tak Sesuai Letak Di Ruang Tamu Foto – Ceplukan Banyak pandangan dan pendapat yang bercanggah mengenai lokasi ini, ada yang kata boleh letak cermin di ruang tamu. Manakala yang sebaliknya pula menyatakan jika meletakkan cermin di ruang tamu, tenaga negatif yang dibawa oleh tetamu akan tersebar di seluruh ruang tamu menerusi cermin tersebut.
Justeru itu, lebih baik kamu tidak letakkan cermin di ruang tamu bagi mengelakkan tenaga negatif berlegar diruang tersebut.
#2 Jangan Letak Cermin Belakang Sofa Foto – Pinterest Awas jangan letak cermin dibelakang sofa, kerana ia boleh menyebabkan rasa tidak selamat dan dalam masa yang sama ia juga boleh mengundang bahaya pada ahli keluarga terutama anak-anak kecil.
#3 Letak Cermin Depan Pintu Menyebabkan Ketidakstabilan Foto – Feng Shui Nexus Ramai wanita apabila nak dekorasi rumah mesti suka letak cermin depan pintu masuk, sebenarnya cermin tidak sesuai diletakkan dihadapan pintu.
Ini adalah kerana apabila cermin berada di depan pintu akan menyebabkan feng shui rumah menjadi tidak baik dan timbul rasa tidak sedap hati tatkala melihat cermin dihadapan pintu masuk rumah.
Selain itu, ada juga yang menyatakan tenaga Qi yang memasuki rumah akan terpantul keluar dan menyebabkan ketidakstabilan. Justeru itu, kalau nak deko letak cermin di kawasan pintu masuk, pastikan bukan dihadapan pintu masuk.
#4 Qi Negatif Tersebar Kalau Letak Cermin Depan Tandas Foto – The Spruce Tandas merupakan kawasan yang penuh dengan tenaga-tenaga negatif dan bertambah buruk jika kamu letak cermin di depan tandas, ia akan memantulkan tenaga negataif Qi di seluruh kawasan tandas tersebut.
Dan kadang-kala kita juga mungkin akan ternampak entiti yang tak sepatutnya jika melihat cermin depan tandas nanti.
#5 Tak Bagus Letak Cermin Depan Katil Foto – Euphoric Feng Shui Apa perasaan bila bangun dari tidur waktu pagi nampak diri sendiri atau bila nak tidur waktu malam, mata mesti melirik pada cermin depan katil. Rasa seram menyelubungi diri, apatah lagi kebanyakan pakar mengatakan letak cermin di depan katil mengundang kita untuk kerap bermimpi buruk dan aneh.
#6 Letak Cermin Di Dapur Ganggu Keseimbangan Yin Yang Foto – Pinterest Untuk makluman semua, dapur memasak mengeluarkan tenaga Yang yang sangat kuat, barang-barang elektrik yang mengeluarkan haba dan cahaya mengeluarkan elemen Yang yang banyak.
Dan apabila tenaga Yang dipantul pada cermin ia akan menyebabkan aura Yin dan Yang dapur tidak seimbang. Oleh itu, tidak disarankan meletak cermin di dapur kerana ia boleh menjejaskan keseimbangan tenaga feng shui dapur.
#7 Hati-Hati Dengan Cermin Berhadapan Tingkap Foto – Decorpad Ramai yang suka meletakkan cermin berhadapan dengan tingkap dengan harapan dapat memberi elemen luas dan lapang, tapi meletakkan posisi cermin di hadapan tingkap boleh mengundang sesuatu yang tidak bagus.
Ini kerana apa yang ada diluar akan dipantulkan dalam cermin, tidak kira tenaga negatif, atau entiti mistik ia mengganggu keharmonian Yin dan Yang dalam rumah.
Bagi yang nak mendekorasi rumah dengan menggunakan cermin, nah semak dulu lokasi atau kawasan mana yang tidak sesuai untuk kamu letakkan cermin. Nanti tak pasal-pasal tak tidur malam kamu dek gara-gara cermin yang kamu letak tu.
Rujukan: 1, 2,
The post Awas, 7 Tempat Tak Sesuai Letak Cermin Kerana Feng Shui appeared first on Wanista.com.

Stress, Siapa Kata Single Tiada Cabaran?

July 7, 2020 rencah7 0

Masyarakat kini tidak pernah memikirkan apa yang dihadapi oleh orang single atau bujang. Dengan memegang status bujang di kalangan pasangan yang telah berkahwin sedikit sebanyak telah memberikan tekanan kepada golongan ini disebabkan oleh strerotaip yang diberikan oleh mereka.
GIF – Tenor Jadi, apakah cabaran menjadi orang single ini?
#1 SENTIASA BERSENDIRIAN
GIF – Tenor Menjadi single bukanlah tiket untuk meraih simpati daripada orang ramai. Memegang status single membuktikan anda lebih berdikari dan tidak kisah untuk meluangkan masa secara berseorangan di mana-mana anda suka tanpa menyusahkan orang lain.
Tetapi secara kebiasaannya, akan ada segelintir masyarakat yang akan mempertikaikan tentang situasi anda. Sedikit sebanyak perkara sebegini membuatkan anda terasa hati, tetapi anda boleh abaikan dengan memikirkan bahawa mereka tidak berada di tempat anda.
#2 SERING MELIHAT PASANGAN YANG SENTIASA GEMBIRA DAN BAHAGIA
GIF – Bustle Dikelilingi dengan pasangan yang sentiasa bahagia dan gembira sedikit sebanyak menimbulkan perasaan cemburu terhadap mereka. Kebanyakkan kita tidak tahu bahawa sekiranya berada dalam perhubungan, keinginan untuk menjadi bujang semula semakin tinggi kerana tidak tahan untuk melayan karenah pasangan.
Tetapi apabila menjadi bujang, keinginan untuk berpasangan itu tinggi kerana situasi sekeliling mempengaruhi faktor tersebut.
#3 KERAGUAN TERHADAP PERHUBUNGAN
GIF – Tenor Keraguan ini terjadi apabila anda mula membuka hati untuk memulakan perhubungan tetapi keadaan sekeliling anda menunjukkan sebaliknya. Berada dalam keadaan sekeliling yang sering bertukar pasangan secara tidak langsung telah membuatkan anda ragu-ragu untuk memulakan perhubungan.
Apabila keraguan itu wujud, kita akan mempersoalkan pelbagai soalan yang mungkin akan terjadi sekiranya kita mempunyai pasangan.
#4 MENJADI BAHAN USIKAN
GIF – Tenor Apabila menjadi bujang ini, menjadi mangsa usikan dalam masyarakat adalah normal. Golongan bujang ini akan sentiasa terasa hati tetapi mereka akan menunjukkan reaksi yang biasa sahaja apabila diusik.
Menjadi usikan antara orang tua, rakan-rakan yang telah berkahwinan dan masyarakat secara tidak langsung memberikan tekanan yang hebat terhadap emosi mereka.
#5 MUDAH MENJADI MANGSA CEMBURU
GIF – Tenor Golongan bujang sering kali menjadi tempat bagi pasangan yang cemburu terhadap pasangan mereka. Sekiranya mereka berurusan atas dasar kerja bagi berlainan jantina, pasangan mereka semestinya merasakan cemburu terhadap golongan bujang ini.
Jika pergaduhan terjadi di antara pasangan itu, semestinya golongan bujang ini menjadi punca pergaduhan tersebut kerana kecemburuan pasangan sehingga menimbulkan salah faham.
Stereotaip yang diberikan kepada golongan bujang ini tidak akan terhapus walaupun tanggapan itu memberikan kesan kepada emosi golongan ini. Stereotaip ini juga akan berterusan terhadap golongan bujang ini memandangkan gambaran mempunyai pasangan dianggap sebagai sesuatu yang perlu dipraktikkan.
Masyarakat juga perlu menghormati perasaan golongan ini memandangkan mereka juga manusia biasa yang mempunyai perasaan.
RUJUKAN: 1, 2
The post Stress, Siapa Kata Single Tiada Cabaran? appeared first on Wanista.com.

Teknik ‘Cepat Panas’ Ketika Iron Baju, Rupanya Guna Aluminium Foil Jadi Pelapik Iron Board!

July 7, 2020 rencah7 0

“Kenapa aku iron baju ni tak hilang kedut, stress!”
Pernah tak anda seterika baju tetapi kedutan di baju masih ada? Hal ini berlaku kerana suhu seterika adalah kurang panas dan iron board tidak dilapik menggunakan pelapik serap haba yang bersesuaian. Jadi, terdapat satu perkongsian di laman Facebook dimana terdapat cara cepat untuk iron baju tanpa ada sebarang kedutan tetinggal!
GUNA ALUMINIUM FOIL KETIKA IRON BAJU Pssstttt pssstttt…Tak baca rugi tau!!
Uols…Hari ni iols cedok ilmu dari kenalan fb yang ajar spaya mempercepatkan proses iron baju! Kaedah ni guna aluminium foil, sebab aluminium foil ni kan serap haba so kita gosok baju bahagian depan, sekali arung bahagian belakang pun tergosok skali tanpa sengaja uolsss!

Gini kisahnya..Guna aluminium foil, balutkan iron board kita tu… iols punya ngam2 je sama saiz dengan iron board so iols tampal dengan double sided tape…Then… iols balutkan kain lain, of course pink!
Ni kain sisa-sisa buat cadar single bed masa duk hostel dulu. Past..

Buat Sendiri Ayam Goreng Ala McD , Jimat Rasa Sama Sebijik!

July 7, 2020 rencah7 0

Ayam goreng ini memang jadi kegemaran ramai terutama yang spicy. Pedas tapi sedap. Selalunya kita termasuk anak-anak makan begitu saja.
Kalau dah sekeluarga suka, elok rasa jika kita belajar buat sendiri demi penjimatan. Kan sekarang kita kena berjimat cermat.
Boleh cuba resipi yang dikongsi Noraslina Harun ini, ramai yang dah cuba dan kata rasanya sebijik macam ayam goreng McD.
Resipi Ayam Goreng Ala McD Bahan-bahan : Ayam
Tepung jenama Bestari
Tepung Gandum
Tepung Beras
Serbuk Cili (jika perlu)
Minyak Masak
Reseipi ni tak memerlukan garam sebab tepung Bestari tu dah masin
Cara penyediaan: 1. Bancuh tepung Bestari bersama air sahaja. Bancuh sampai jadi sederhana pekat (ikut pada kuantiti ayam) 2. Masukkan ayam dalam bancuhan tepung tadi & perap. Makin lama perap makin lembut isi ayam & rasa pedas akan serap dalam isi ayam. Saya perap 5 jam.
3. Sediakan tepung untuk salutan pulak. 4. Campurkan tepung Bestari yang belum dibancuh dengan airbersama tepung gandum & tepung beras (saya..

5 Bahan Ini Boleh Dijadikan ‘Smoothie’, Hilangkan Sakit Lutut Dan Sendi .

July 7, 2020 rencah7 0

Anda pernah rasa sakit lutut bila naik tangga. Ia berpunca dari sakit sendi ada hubung kaitnya dengan faktor usia dan berat badan yang berlebihan. Tisu penghubung yang makin haus menyebabkan ia makin sakit dan mengalami keradangan.
Kredit foto: greenbelttp.com
Tapi usah dibiarkan ia masih boleh diredakan dan dirawat dengan minuman ini. Tapi sebelum tu, Min nak kongsi fakta ini. Kekurangan vitamin adalah penyebab utama yang menyebabkan keradangan sendi terutamanya jika tubuh kekurangan kalsium , bromelain, magnesium dan zat besi.
Jadi resipi minuman ‘smoothie’ yang min nak kongsikan ni mampu membekalkan nutrisi yang tepat untuk mengurangkan keradangan dan menghilangkan kesakitannya. Murah aje kosnya, dari sumber semulajadi iaitu dari buah-buahan dan bahan semulajadi. Ni 5 bahan ramuannya.
1. NENAS

Kandungan utama dalam nenas yang berkesan untuk sakit sendi adalah bromelain. Sebatian anti keradangan ini memang disarankan untuk mereka yang mengalami arthritis (keradangan sendi) ker..

Petua Mudah Gemukkan Sayuran, Cuma Guna Sisa Makanan Dari Dapur

July 7, 2020 rencah7 0

Kebelakangan ini ramai yang memulakan aktiviti bercucuk tanam untuk mengisi masa. Seronok bila lihat tanaman menjadi terutama sayur-sayuran.
Tapi bila baru nak berjinak jinak banyaklah ilmu dan tip perlu dicari. Bagi yang sedang belajar menanam sayur di rumah boleh amalkan tip dari Enkay Nik Mustafa ini untuk menggemukkan pokok bendi dan sayuran lain.
Cara yang diamalkan cuma mengggunakan lebihan makanan atau sisa dapur untuk ditabur pada pokok. Antaranya nasi, kulit bawang, kentang atau saki baki sayur belum dimasak.
Cara saya gemukkan pokok bendi 1) Longgokkan sisa nasi basi, kerak nasi. Nasi yang saya gunakan ini adalah nasi yang dah 4 hari tak habis. Tak semua pokok sesuai dilonggokkan di perdu, boleh diletakkan agak jauh dari perdu pokok. Contohnya pokok yang mempunyai batang lembut seperti pudina, selom, kangkung.
2. Masukkan apa sahaja sisa yang ada didapur seperti kulit bawang, kulit kentang, sisa sayur. KECUALI bahan berbau seperti kulit ayam, perut ikan.
3. Masukkan se..

Trilogi Kontroversi Kes Buli K-Pop Girl Group AOA

July 7, 2020 rencah7 0

Pada 3 Julai 2020, bekas anggota girl group popular AOA (Ace of Angels), Mina berkongsi luahan bahawa selama dirinya berada dalam AOA dirinya sering di buli oleh seseorang yang berstatus unnie (kakak) dalam kumpulannya.
Ekoran luahan yang mengejutkan itu, ramai yang tertanya-tanya siapa identiti unnie yang dinyatakan oleh Mina dalam posting yang dikongsikannya.
Selingkap kontroversi kes buli Mina dalam girl group popular AOA, menerusi perkongsi luahan Mina di akaun Instagramnya.
3 Julai 2020 View this post on Instagram 나도 진짜 너무 너무 꺼지고 싶은데 엄마 돌봐야해서..아 또 무뇌라고 연락들 많이 오겠다 맞아요 나 무뇌 맞고 제대로 배운것도 없어 어릴때부터 집안 사정 때문에 돈 벌어야 했거든 아빠 돌아가시고 대기실에서 한번 우니까 어떤 언니가 니 때문에 분위기 흐려진다고 울지말라고 대기실 옷장으로 끌고 가길래 내가 너무 무섭다고 했어 아빠가 곧 죽을거를 생각하니까 난 아직도 그 말 못 잊어 딴 괴롭힘? 딴 욕? 다 괜찮아 상처지만 같은 차 타는 바람에 나중에는 신경안정제랑 수면제 먹고 그냥 나를 재워버렸어 스케줄 제대로 해야하는데 내가 점점 망가지고 있다는 걸 느꼈어 그 언니 때문에 내가 자살시도도 했었거든 그리고 나 아이돌 그리고 배우 인정 안해줘도 괜찮아 진짜 못해 많이 부족하잖아 근데 나는 하면서 너무 행복했고 정말 열심히 했어 정말 사랑하는 직업이야 일로써 스트레스 한번도 안 받았고 솔직히 AOA탈퇴 정말 하기 싫었는데 날 싫어하는 사람 하나 때문에 10년을 괴롭힘 당하고 참다가 솔직히 끝에는 나도 눈 돌아가서 욕 한번이라도 하고 싶을정도였으니.. 결국 AOA도 포기했어 나는 다른 멤버들과의 활동이 재밌었던 애였거든 근데 얼마전에 그 언니 아버지가 돌아가셨어 마음이 너무 아프고 기분이 이상했어 그 아픔 적어도 나는 아니까..장례식장 갔는데 날 보자마저 울면서 미안하다고 하더라 허무하고 무너져 내렸어 마음이..그냥 비워졌어 원망도 사라지고 다 괜찮아졌는데 내가 너무 고장이 나있어서 무서워 공백기..당연히 예상했지 이것 저것 배우거나 우울증이나 공황장애 불안증 치료 하면되겠다 했어 근데 공백기 동안에도 참 많은일들이 생기더라..솔직히 지쳐 맞아 그 네티즌? 인터넷상 사람들이 하는 말처럼 나도 내가 누군지 모르겠고 뭐하는 애인지 모르겠어 꼴보기 싫고 시끄럽고 듣기 싫어도 나도 내가 태어나고 싶어서 태어난거 아니잖아 나도 입이 있고 손이 있고 이제는 나도 내 자신이 컨트롤이 안되고 나 엄마때문에 살아 살아야지..이쁘게 안봐줘도 되구 관심 안줘도 괜찮으니까 조금만..그냥 내버려두면 안될까? 내가 다 잘 못 했으니까
A post shared by 권민아 우리액터스 actress (@kvwowv) on Jul 2, 2020 at 9:14pm PDT
Mina memuat naik mesej peribadi yang diterima oleh anti-fan, dengan mengatakan “Get, lost bitch” di akaun Instagramnya. Berikutan mesej negatif tersebut Mina berkongsi luahan panjang sebagai jawapan.
“Saya nak pergi dari sini tapi saya ada ibu yang harus di jaga. Ah, lepas ini saya akan dapat banyak DM memanggil saya ‘tak ada otak’.
Kamu betul. Saya ‘tak ada otak’ dan saya tak pernah belajar apa-apa dalam hidup hidup saya. Saya terpaksa mencari duit sejak dari usia yang muda kerana situasi keluarga.
Selepas ayah saya meninggal dunia, saya menangis di bilik menunggu yang kemudian seorang unnie menarik saya ke almari dan menyuruh saya berhenti menangis kerana merosakkan mood dan saya juga beritahu dia yang saya takut.
Saya cuba memberitahu dia, saya takut ayah saya meninggal. Saya tak akan boleh lupakan kata-kata yang dia ucap pada saya. Selain di buli? Selain kata-kata kasar? Mereka semua sama.
Ianya merupakan sebuah parut dan kami masuk dalam kereta yang sama dan saya paksa diri untuk tidur, ambil pil tidur dan pil penenang.
Saya perlu lakukan tugas yang baik dengan jadual kerja yang padat, tapi saya merasakang diri saya berkecai dan saya pernah cuba untuk menamatkan nyawa kerana dia.
Sejujurnya, saya okay meskipun kamu semua tidak pernah menghormati diri saya sebagai idol atau aktres. Saya tahu saya teruk, saya tidak bagus dalam apa-apa tapi saya sangat gembira dan mencuba sehabis baik.
Saya masih lagi sayang pada bidang kerja ini, saya tidak pernah berasa tertekan menjadi idol dan sebenarnya saya tidak pernah mahu meninggalkan AOA tetapi kerana seseorang benci saya, saya putus asa selepas menahan pembulian selama 10 tahun lebih dari dia dan mengakhirnya semuanya.
Saya ingin berpatah dan menyumpah dia. Tapi akhirnya, saya putus asa pada AOA.
Saya benar-benar gembira membuat promosi sebagai AOA bersama anggota kumpulan yang lain.
Tapi tidak lama kemudian, ayah kepada salah seorang unnie meninggal dunia dan saya berasa sangat sedih dan pelik.
Saya tahu perasaan tersebut, apabila saya hadir ke majlis upacara pengembumian tersebut, dia (unnie) datang kepada saya menangis dan memberitahu kepada saya ‘saya minta maaf’.
Ianya tak terkata dan saya hati saya berkecai. Saya rasakan kekosongan dan selepas itu saya okay, saya lepaskan rasa untuk menyalahkan dia tapi malangnya perasaan saya dah remuk dan saya tahu saya memerlukan masa untuk diri saya dengan hiatus seketika.
Dalam masa hiatus saya tahu saya mahu belajar perkara baru atau mungkin cuba menerima rawatan untuk masalah kemurungan dan anxiety saya.
Tapi siapa sangka dalam masa hiatus ini banyak perkara berlaku.
Saya rasa letih. Kamu tahu apa netizen kata dalam online? Bagaimana saya tak sedar diri, tiada siapa tahu apa yang saya ingin jadi, tiada siapa yang mahu melihat wajah saya atau mendengar luahan saya.
Bukannya saya minta dilahirkan ke dunia ini, saya ada mulut, saya ada tangan, tapi saya tak boleh kawal diri saya lagi dan saya perlu hidup demi ibu saya.
Tak kisah kalau kamu tak suka saya dan ianya tak mengapa jika kamu tak beri perhatian pada saya tapi boleh tak kamu biarkan saya sendiri? Saya tahu semuanya salah saya”
Foto – Arkib Wanista Luahan hati yang pertama ini merungkai mesteri sedikit demi sedikit apa yang dialami oleh Mina semasa menjadi anggota AOA dan identiti unnie yang membuli Mina, di mana unnie tersebut merupakan salah seorang anggota AOA (sekarang) telah kehilangan bapanya.
View this post on Instagram 아 근데 AOA그 언니 이야기 왜 적었냐면 난 아빠 췌장암 말기 선고받고 아빠가 갈거라는 걸 알고 있었는데 그 언니한데 또 혼날까봐 그리고 개인 연기도 하고 있었고, 컴백하고 있어서 스케줄 소화해내고 멤버들한데 피해주기 싫었고 대사도 외우고 웃어야 하는 부분도 많고 그래서 난 아빠 생각에 사로잡히면 안되고 일을 제대로 해야해 라고 생각했고, 아빠 병실에 들어가지도 못했어 췌장암 말기라서 뼈밖에 없는 모습 보니까 눈물이 안날수가 없더라고 언니도 전화오고 아빠도 이제 말을 잘 못하는데 날 찾았대 근데 만약 스케줄 하다가 울면 어떡해 또 저 언니가 뭐라하면 어떡해? 난 그때 나이가 너무 어려서 그렇게 해야되는 줄 알았어 그게 맞는거라고 생각했고 혼나는게 더 싫었어 그래서 더 볼 수 있었는데 못 보고 그렇게 아빠 눈 감았을때 삐 소리 듣고 보고 보냈어 옆에 스케치북에 아빠가 우리 딸 어디있어요? 라고 힘들게 삐뚤 빼뚤 적어서 간호사님한데 보여드렸다는데 그때도 일 하고 있어서 못갔었거든 근데 들리는 말론 언닌 특실 잡아주고 개인 스케줄들도 그렇고 뭐 취소했다는 말 들리던데 아니길바래 프로답게 해 언니도. 울지마 알았지? 분위기 흐려진다며 나 땜에 왜 눈치 봐야하냐며 그랬잖아 언니도 잘 이겨내 꼭. 나는 아직도 그 기억 못 지워 언니가 했던말들 행동들 사실 흐릿해도 전부 기억해 남아있어 그럴때마다 약 먹어가면서 견디고 있어 그치만 아빠때 일은 평생 갈 것 같다 언니는 그냥 뱉은 말이지만 난 정말 상처였던 것 같아 근데 마지막 우리끼리 5분의 시간때 내가 언니한데 얘기했어 그때 그게 상처였다고 그때 언닌 날 째려보며 말했지 내가 그런말 할 정도로 나쁜년이라고는 생각안하는데? 했어 그러자 다른 멤버가 언니 그랬었어 라고 정말 큰 용기내서 얘기해줬었어 난 허탈해서 아무말도 안나왔고 속으로 인간이 맞나? 싶었어 그러고 우리는 안녕했지 나도 솔직히 똑똑한 머리는 아니라서 기억력이 진짜 최악인데 오죽하면 언니는 끝이없다 너무 많지 근데 그냥 저거 하나만 할께 혹시 모르잖아 회사에서 해지계약서 썼는데 위약금 내라고 하면 어떡해 저 다 말 안했어요 괜찮죠? 언니 덕에 난 매일 약 수십알 먹고 왼쪽 손목은 하도 그어서 신경이 나가서 따갑고 저려 근데 엄마보니까 살아야겠더라고 돈도 벌어야해 그래서 열심히 흉터치료 받고있어 아직도 악몽은 꾸지만, 근데 웃긴건 나가기전에 언니 빼고 우리끼리 술 마시면서 맨날 대화 나눴거든 근데도 우리 다 아직도 모른다? 날 싫어한 이유가 뭐야?
A post shared by 권민아 우리액터스 actress (@kvwowv) on Jul 2, 2020 at 10:12pm PDT
Kemudian Mina memuat naik posting kedua dengan meluahkan pengalaman yang dilalui dirinya dalam AOA.
“Kenapa saya menulis mengenai unnie dalam AOA. Saya tahu tahu yang ayah saya akan pergi (meninggal dunia) selepas mereka memberitahu dia (ayah) berada di tahap terminal kanser pancreatic.
Tapi pada masa itu, saya berasa takut untuk kena marah dengan dia (unnie) lagi. Saya mempunyai tugas lakonan dan kami (AOA) merancang untuk comeback, jadi kami mempunyai banyak jadual kerja dan saya tidak mahu menyusahkan anggota kumpulan yang lain.
Saya harus menghafal dialog dan harus sentiasa senyum. Fikiran saya tidak membenarkan saya untuk berfikir mengenai ayah kerana saya ada tugas yang perlu dilakukan.
Saya tak boleh pergi melawat ayah dibiliknya, kerana jika saya masuk saya akan lihat ayah tinggal kulit dan tulang pada saat akhir penyakit kansernya.
Dan tidak mungkin saya tak menangis melihat keadaan ayah sebegitu. Kakak saya memanggil saya dan memberitahu bahawa ayah tidak boleh bercakap dengan baik tapi dia (ayah) mahu berjumpa dengan saya.
Dan dalam kepala saya, saya berfikir bagaimana jika saya menangis semasa bekerja, bagaimana jika unnie menjerit pada saya lagi? Saya terlalu muda dan saya berfikir saya terpaksa melakukannya. Saya sangat takut dimarahi.
Jadi meski saya mempunyai peluang untuk melawat saya, saya tidak pergi dan apabila ayah meninggal dunia, saya biarkan ayah pergi. Disebelah ayah terdapat buku lukisan dengan tulisan, ‘mana anak perempuan saya?’ untuk ditunjukkan kepada jururawat tapi saya tidak dapat melawat kerana bekerja.
Saya mendengar banyak perkara tentang bagaimana mereka memb..

Cara Mudah Gemukkan Sayur, Cuma Guna Sisa Makanan Dari Dapur

July 7, 2020 rencah7 0

Kebelakangan ini ramai yang memulakan aktiviti bercucuk tanam untuk mengisi masa. Seronok bila lihat tanaman menjadi terutama sayur-sayuran.
Tapi bila baru nak berjinak jinak banyaklah ilmu dan tip perlu dicari. Bagi yang sedang belajar menanam sayur di rumah boleh amalkan tip dari Enkay Nik Mustafa ini untuk menggemukkan sayuran.
Menanam pokok bendi di rumah, cara yang diamalkan cuma mengggunakan lebihan makanan yang ada di rumah untuk ditabur pada pokok. Cara yang sama boleh digunakan untuk tanaman sayur lain juga. Boleh ikut perkongsian beliau ini.
Cara saya gemukkan pokok bendi 1) Longgokkan sisa nasi basi, kerak nasi. Nasi yang saya gunakan ini adalah nasi yang dah 4 hari tak habis. Tak semua pokok sesuai dilonggokkan di perdu, boleh diletakkan agak jauh dari perdu pokok. Contohnya pokok yang mempunyai batang lembut seperti pudina, selom, kangkung.
2. Masukkan apa sahaja sisa yang ada didapur seperti kulit bawang, kulit kentang, sisa sayur. Kecuali bahan berbau seperti kulit ..

Cara Betul Buang Jarum Insulin Selepas Guna, Elak Orang Lain Tercedera & Dijangkiti

July 7, 2020 rencah7 0

Insulin merupakan ubat yang diambil oleh penghidap penyakit diabetis. Namun, bukan semua penghidap diabetis memerlukan pengambilan insulin dan beranggapan bahawa kehidupan mereka akan berakhir apabila perlu mengambil ubatan sebegini. Penting juga untuk para pengguna insulin dan jarum suntikan insulin mengetahui cara yang betul untuk membuang jarum tersebut selepas penggunaan.
Ini untuk memastikan bahawa bukan sahaja kebersihan dapat dijaga, malah memudahkan juga proses pengutipan sampah.
CARA PEMBUANGAN JARUM PEN INSULIN
Pembuangan jarum pen insulin yang telah digunakan dengan selamat dapat membantu menghalang orang lain terutama pekerja yang mengutip sampah dari tercedera dan dijangkiti penyakit.
1. Buang jarum yang telah digunakan ke dalam bekas, contohnya botol air minuman & botol plastik sabun pencuci.
2. Apabila telah penuh, pasangkan penutup bekas dengan ketat dan sempurna.
3. Buangkan ke dalam tong sampah atau serahkan kepada farmasi di fasiliti kesihatan kerajaan untuk p..

7 Tips Mengembalikan Bibir Merah Secara Semula Jadi

July 7, 2020 rencah7 0

Memiliki bibir yang merah bak delima merupakan idaman setiap wanita. Setiap wanita perlu memberikan perhatian terhadap bibir memandangkan ia sangat sensitif dan memerlukan penjagaan yang rapi. Sekiranya anda mempunyai bibir yang mengelupas, elakkan daripada mengopek kulit bibir untuk mengelakkan daripada luka dan terkoyak.
Untuk mendapatkan bibir cantik, terdapat 7 tips penjagaan bibir yang perlu diketahui oleh setiap wanita.
#1 MADU Foto – Hello Doktor Seperti yang kita tahu, madu mempunyai banyak khasiat tersendiri termasuklah dalam merawat bibir. Bagi merawat bibir, sapukan madu pada keseluruhan bibir secara rata dan biarkan seketika untuk madu meresap ke bibir selama 15 minit sehingga 20 minit. Selepas itu, anda boleh membasuh bibir menggunakan air biasa atau air suam. Ulang rutin ini sebanyak 3 atau 4 kali dalam seminggu.
(Nota: Pastikan anda menggunakan madu asli ketika melakukan ini)
#2 MINYAK ZAITUN Foto – Alodokter Minyak zaitun merupakan salah satu tips yang diguna pakai oleh wanita-wanita dalam memerahkan bibir. Anda perlu mencampurkan minyak zaitun dengan sedikit gula, dan menyapukannya pada keseluruhan bibir. Tunggu selama beberapa minit dan selepas itu anda perlu mengurut keliling bibir berlawanan arah jam secara perlahan. Selepas itu, anda boleh bilas menggunakan air suam atau air biasa. Lakukan sebanyak 1 ke 3 kali sehari.
#3 MENTEGA Foto – IDN Times Sumsel Sebelum anda tidur, pastikan anda menyapu mentega pada bibir. Mentega bukan sahaja bertindak dalam memerahkan semula bibir anda malah menjadikan bibir anda lebih lembut dan tudak kering.
#4 BERUS GIGI Foto – Naukri Nama Ubat gigi dan berus gigi bukan hanya digunakan untuk gigi dan lidah, malah boleh juga digunakan pada bibir sebagai skrub. Ketika ingin menggosok gigi, anda boleh meletakkan sedikit ubat gigi di bibir. Selepas 3 minit sehingga 4 minit, gunakan berus gigi anda untuk menggosok bibir. Proses menggosok bibir ini akan membuang sel-sel mati dan menggalakkan pembinaan kolagen seterusmya menjadikan bibir lebih merah.
#5 GULA Foto – CNN Indonesia Gula merupakan bahan utama dalam pembuatan skrub bibir di pasaran. Di rumah, anda boleh membuat skrub bibir sendiri menggunakan gula dan mencampurkannya dengan vaseline atau air suam.
Cara membuat skrub bibir:
Bahan-bahan:
1/2 cawan gula 2ml vaseline atau air suam Campurkan bahan-bahan tersebut sehingga sebati. Kemudian, sapukan campuran bahan tersebut pada bibir dengan membuat gerakan membulat pada keseluruhan bibir selama 3 minit hingga 4 minit. Biarkan seketika dan bilas apabila kering.
#6 LEMON Foto – NDTV Food Anda hanya perlukan satu sudu makan air perahan lemon dan madu. Campurkan kedua-dua bahan tersebut dan ratakan di keseluruhan bibir. Lemon bertindak dalam mencerahkan pigmen bibir dan madu akan memberikan nutrisi kepada bibir serta melembapkannya.
#7 AIR KOSONG Foto – Medical News Today Kekurangan air dan dehidrasi boleh menyebabkan bibir gelap dan merekah. Untuk mengelakkan daripada mendapat bibir yang gelap dan merekah, anda perlu minum air mengikut kuantiti yang disyorkan berdasarkan berat badan.
Untuk mendapatkan bibir merah dan cantik secara semula jadi ini tidak memerlukan modal yang tinggi. Walaupun rawatan estetika memberi kesan bibir menjadi merah seperti semula jadi dalam masa yang singkat, namun tak semua wanita mampu untuk mengeluarkan modal yang tinggi untuk mendapatkan bibir merah. Menggunakan bahan semula jadi yang berada di sekeliling kita juga mampu membantu dalam mendapatkan bibir yang merah.
Selamat mencuba!
RUJUKAN: 1, 2
The post 7 Tips Mengembalikan Bibir Merah Secara Semula Jadi appeared first on Wanista.com.