Kuetiau Theng Memang Layan, Boleh Berpinggan Menikmatinya

July 7, 2020 rencah7 0

Korang pernah makan kuetiau theng tak? Rasa sup yang pedas digabungkan dengan rasa masam memang kaw kaw sedap. Bagi menyediakan sup, bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih ,bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan biji ketumbar hendaklah ditumis untuk memberikan aroma rasa yang lazat.Jom kita buat untuk makan tengah hari nanti
Bahan-bahan kuah:
Bahan tumisan : Bawang merah,bawang putih,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,biji ketumbar
Ayam
Kicap
Garam
Gula
Ajinamoto/serbuk perasa
Akar ketumbaq / akar daun sup
1 sudu makan cuka makan
3 sudu makan sos ikan
1 kiub pati ayam
Serai (diketuk)
Air secukupnya

Cara memasak:
1.Mula-mula tumis bahan tumisan tadi.
2.Dah wangi masukkan serai,air,kiub pati ayam berserta ayam.
3.Bila dah mendidih masuk ajinomoto,garam,gula,cuka,kicap,sos ikan secukup rasa.

Bahan-bahan hiasan :
sayur kangkung
taugeh
daun sup / daun bawang kalau nak
bebola ikan / bebola daging
cili flake serbuk (kalau tak ada cili kering tu goreng blend bersama..

7 Punca Gegata Pada Anak & Cara Betul Nak Hilangkannya. Bukan Sebab Dijilat Jin!

July 7, 2020 rencah7 0

Eh asyik tergaru-garu je si adik ni dari tadi. Makin besar dah pulak tempat gatalnya… Nampak macam gegata. Apa punca gegata ni sebenarnya? Gigitan serangga, alergi tersilap makan atau habuk?
Makin digaru semakin membesar dan mula bengkak. Daripada bintat, boleh bertukar menjadi peta merebak satu badan… Gatalnya bukan main lagi!
Memang stres bila terkena serangan gegata ni, dan kasihan bila anak-anak kecil yang kena. Asyik mengadu gatal dan tentu rasa tak selesa.
Tapi pernahkah kita terfikir apa sebenarnya gegata ni dan apa punca gegata boleh terjadi?
Jom ketahui lebih lanjut melalui artikel ini.
7 Perkara Tentang Gegata Pada Anak, Punca & Cara Mengatasinya 1. Apakah Gegata? Dalam masyarakat kita di Malaysia, gegata juga dikenali sebagai sopak garam, kelopak garam, dan ‘ludah jin’.
Namun dalam terma perubatan, gegata dikenali sebagai urticaria atau hives dalam bahasa Inggeris.
Gegata boleh timbul secara tiba-tiba, di mana kulit boleh ber’bintat’ seakan akan gigitan nyamuk dan ter..

Kuih Lapis Labu Lemak Manis. Lembut Bergedik Memang Sedap.

July 7, 2020 rencah7 0

Sedapnya Kuih Lapis Labu ni. Mana tidaknya, kuih tradisional ni dibuat menggunakan santan asli dan juga labu segar. Bagi anda yang nak cuba buat kuih ni, resipi Kuih Lapis Labu Gedik perkongsian saudari Marlia Lia ni antara yang terbaik boleh dicuba. Tanpa pewarna tambahan dan bahan-bahannya pun sangat ringkas. Jom lihat cara pembuatan kuih ini.
KUIH LAPIS LABU GEDIK

BAHAN A:
1/4 biji labu saiz sederhana 4 cawan santan segar – dipanaskan atas api perlahan hingga suam kuku. BAHAN B:
2 cawan tepung beras 1/2 cawan tepung gandum 1/2 cawan tepung jagung 3/4 cawan gula halus – kisar gula supaya senang larut 1/4 sudu teh garam CARA MEMASAK:
1. Kupas labu dan kukus hingga lembut. Kemudian kisar halus guna pengisar kering. Dapat anggaran 1/2 cawan selepas dikisar. Ketepikan.

2. Dalam bekas besar, satukan kesemua bahan-bahan B. Adun hingga rata. Ketepikan.

3. Panaskan santan di dalam periuk menggunakan api perlahan sambil dikacau.

4. Tuang santan suam ke dalam campuran bahan B. Kaca..

“Papa Ingat Kebaikan Mama”- Ditanya Tentang Kekurangan Isteri, Jawapan Si Suami Undang Sebak

July 7, 2020 rencah7 0

Siapa sahaja yang tidak menginginkan perkahwinan yang bahagia dan mempunyai sifat tolak ansur antara suami dan isteri bukan? Namun, tidak semua perkahwinan akan menjadi manis seperti ketika mula-mula bercinta. Ada sahaja perselisihan faham, walaupun kadang-kadang hanyalah kesalahan kecil.
Begitu juga dengan kisah yang dikongsikan oleh Adlil Rajiah dimana dia dan suaminya melakukan ‘proses’ luahan perasaan antara suami dan isteri. Perkongsian ini juga boleh dijadikan iktibar untuk pasangan suami isteri di luar sana juga ya!
DAH 10 TAHUN KAHWIN, BANYAK BENDA BERUBAH
So recently, we had a fight. A typical husband-wife fight. Cuma kali ni lebih intense. Bila keadaan kembali tenang, suami ajak sit down berdua untuk re-audit and re-align our relationship. Ye lah kan. Dah 10 tahun kawen, banyak benda berubah. Cinta dah tak semekar dulu.
Eceh geli pulak cakap pasal cinta cinta ni hahah. But apparently, semua yang dirasakan best masa awal2 kawen dulu, semakin hambar. Sebelum sit down dan b..

Resipi Pisang Muda Masak Lemak Cili Api Campur Bilis & Tempoyak, Memang Terbaik!

July 7, 2020 rencah7 0

Rasanya tidak ramai anak muda zaman sekarang yang makan pisang muda masak lemak cili api. Menu orang dulu-dulu yang memang penuh dengan nostalgia. Sangat sedap, lagi-lagi bila ditambah tempoyak dan ikan bilis. Jika anda teringin nak cuba menu ini, boleh ikut resipi yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha. Selamat mencuba!
RESIPI PISANG MUDA MASAK LEMAK CILI PADI TEMPOYAK & BILIS
BAHAN-BAHAN:
Pisang muda Cili padi (ditumbuk) Kunyit hidup (ditumbuk) Tempoyak Asam keping Ikan bilis 1 1/2 biji kelapa parut (perah ambil pati) Garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Sediakan kuali, masukkan santan, asam keping, cili padi, ikan bilis dan pisang.

2. Masak dan kacau sehingga mendidih.
3. Bila agak-agak pisang hampir lembut, masukkan tempoyak.
4. Kemudian, masukkan garam secukup rasa.
5. Siap!

Nota:
Pisang perlu dicuci bersih. Potong dan rendam dengan air garam dan asam keping. Jika nak lebih sedap, guna pisang kapas.
Jika anda mahu beli BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
KREDIT FOTO & RESIPI: Su..

Resepi Biskut Baby 3 Bahan Paling Senang Nak Buat. Sedap, Lemak Rasa Susu!

July 6, 2020 rencah7 0

“Dalam banyak-banyak resepi biskut baby, yang mana paling simple dan mudah nak buat untuk si kecil?”
Bila anak dah boleh makan memang mak-mak makin excited nak bagi anak makan macam-macam.
Tapi kalau boleh tentulah nak bagi makanan homemade yang lebih sihat dan diyakini bahannya kan?
Apa kata cuba resepi biskut baby 3 bahan paling mudah ni yang dikongsikan oleh Puan Maisara Nasir.
Katanya walaupun first time buat biskut baby ni, tapi hasilnya memang puas hati.
Sedap sangat rasanya. Bila makan tu cair di mulut, feeling dia macam makan biskut makmur… Rasa lemak-lemak manis gitu!
Memang sesuai sangatlah bagi pada baby walaupun yang belum berapa nak ada gigi. Boleh juga buat kudapan dan payahlah asyik nak beli dekat luar je. Lagipun kadang-kadang yang dekat luar tu manis-manis biskutnya. Selain tu dapat juga berjimat sekali.
Jadi tunggu apa lagi, jom kita tengok resepi biskut baby 3 bahan ini selengkapnya di bawah.
Resepi Biskut Baby 3 Bahan Paling Senang Nak Buat Kali pertama buat..

Daun Jambu Batu, Rahsia Alami Untuk Cantik & Sihat.

July 6, 2020 rencah7 0

Mungkin ramai yang tidak mengetahui khasiat daun jambu batu yang berfungsi untuk mencerahkan wajah.
Kandungan antioksidan pada daun jambu batu dapat membantu mengeluarkan sel kulit mati sehingga kulit akan tampak lebih sihat dan cerah.Jika wajah anda kusam atau tidak bermaya, apa kata guna petua ini.

Caranya, tumbuk halus daun jambu batu, campurkan dengan sedikit kunyit, setelah itu titiskan air mawar secukupnya.Ia boleh dijadikan sebagai masker selama 15 minit pada bahagian wajah dan leher.
Jika digunakan secara rutin maka, kulit anda akan kelihatan cerah, halus, dan tentunya sihat. Daun jambu ni mengandungi antioksidan dan pelbagai vitamin yang berguna untuk badan sebenarnya.
Antara petua lain yang boleh diamalkan ialah dengan mengamalkan minum teh daun jambu batu.
Caranya, rendam 7 helai daun jambu batu dalam air panas selama 15 minit. Tapis airnya. Kemudian, rebus ekstrak daun jambu batu tersebut bersama dengan teh. Tambahkan gula atau madu agar rasanya lebih sedap.
Boleh ju..

Cara ‘Selamat’ Untuk Lupuskan Bra & Panties Yang Dah Tak Pakai

July 6, 2020 rencah7 0

Koleksi bra/coli dan seluar dalam wanita selalunya banyak, sama juga dengan koleksi yang sudah tak muat.
Selalunya yang dah tak muat atau tak selesa kita akan simpan saja dalam almari kerana tak tahu macam mana nak melupuskannya.
Nak buang dalam tong sampah memang rasa tak selamat, maklumlah pakaian dalam adalah barang yang sangat peribadi. Mungkin juga boleh disalahguna oleh mereka yang ada niat tak baik.
Selain itu ada juga yang membakar bra dan panties lama, namun cara ini akan menyebabkan pencemaran dan juga mungkin bahaya. Mana mungkin nak membakar kalau duduk di rumah apartment atau teres. Tak logik pula.
Nak hantar hantar ke pusat recyle memang tak lah kan. Takkan nak derma coli yang pernah kita pakai.
Jadi bagaimana nak lupuskan coli dan panties lama kita? Paling selamat boleh ikut perkongsian dari blog ini.
1. Untuk bra/coli, keluarkan dawainya lalu gunting jadi potongan yang kecil seperti kain perca. 2. Kaedah yang sama juga boleh dilakukan untuk seluar dalam.
3. Sele..

KPM: Permohonan Program Genius Negara Seluruh Malaysia Kini Dibuka Hingga 30 Sept

July 6, 2020 rencah7 0

KPM: PERMOHONAN UNTUK MENYERTAI PROGRAM GENIUS NEGARA DI PUSAT ANAK GENIUS NEGARA SELURUH MALAYSIA Makluman bagi ibubapa/ penjaga yang berminat untuk menghantar anak-anak berusia bawah 4 tahun untuk menyertai program di Pusat Anak GENIUS Negara (PAGN), kini anda boleh berbuat demikian dengan mengemukakan permohonan sebelum 30 September 2020.

Apakah Program Genius Negara? Pada 5 April 2019 nama PERMATA ditukar kepada GENIUS selaras dengan pembaharuan struktur tadbir urus Program tersebut.
Terdapat 7 program di bawah Bahagian GENIUS Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Program Genius Negara adalah salah satu daripadanya.
Program GENIUS Negara menyediakan asuhan dan pendidikan awal kanak-kanak berkualiti kepada kanak-kanak di bawah umur 4 tahun terutamanya dalam kalangan keluarga berpendapatan rendah.
Program ini membolehkan kanak-kanak di bawah umur 4 tahun bermain sambil belajar serta menerokai bidang-bidang kegemaran mereka.
Perkembangan menyeluruh kanak-kanak juga dibentuk ..

Dah Kurus, Ini Yang Princess Eugenie Lakukan Setiap Pagi

July 6, 2020 rencah7 0

Tiara perkahwinan yang dipakai oleh Princess Eugenie sewaktu resepsi perkahwinan tahun lepas banyak diperkatakan netizen. Tiara yang dihiasi batu permata nilam dan ia dipanggil Greville Emerald Kokoshnik Tiara itu dilaporkan sudah berusia 99 tahun.
Bukan itu sahaja, perubahan fizikal sang puteri yang juga cucu Ratu Elizabeth ini juga menjadi buah mulut.
Princess Eugenie, 30, adalah anak perempuan Sarah Ferguson, 60, dan Putera Andrew, 59, nampaknya telah kurus dalam beberapa tahun kebelakangan ini, agaknya apa yang dilakukan untuk perubahan drastik?
Foto – Pinterest Walaupun tidak diketahui dengan terperinci punca sebenar Eugenie kehilangan berat badan drastik, tapi yang pasti dia sangat disiplin mengikuti diet dan rutin kecergasan.
Eugenie menjelaskan betapa pentingnya latihan kecergasan dan mendedahkan apa yang dia suka lakukan untuk kekal dalam bentuk.
Latihan Kecergasan Di Pagi Hari “Saya bangun sekitar 6.45 setiap pagi untuk memulakan latihan jam 7. Saya lakukan circuits – saya suka kerana ia cepat – burpees, squat jumps, lunges,keseluruhannya,” jelasnya pada Harper Bazaar.
Menurut Eugenie, dia lebih gemarkan latihan intensiti pantas yang cepat berbanding berlari.
Latihan Litar (Circuit) Program latihan litar terdapat satu siri stesen seperti push up, sit up, jumping jacks, burpes, plank dan lain-lain. Sesetengah orang melakukan latihan litar menggunakan peralatan hidraulik, mesin, dan berat tubuh masing-masing dengan setiap stesen antara 15 saat hingga 3 minit untuk mengekalkan prestasi otot maksimum.
Foto – Health Laporan World Academy of Science, Engineering and Technology dalam jurnal International Journal of Sport and Health Science menjelaskan bahawa circuit training merupakan suatu latihan yang paling efisyen untuk meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan daya tahan otot. Penelitian tersebut menunjukan bahawa circuit training mampu meningkatkan kekuatan otot, kelincahan, dan daya tahan kardiovaskular.
Manfaat Latihan Litar Melatih kekuatan jantung dan boleh mengurangkan tekanan darah Melatih seluruh anggota badan Meningkatkan kekuatan, stamina, ketangkasan dan ketahanan otot Masa latihan yang lebih cepat Boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Membantu menurunkan berat badan Pelatih peribadi Eugenie menjelaskan Eugenie hanya mengambil makanan yang sihat, di mana terdiri daripada raw food (sayur dan buah) dan memberi tumpuan kepada latihan luaran dan latihan litar sahaja.
Untuk pengetahuan anda, aktres tempatan Fazura juga mengamalkan latihan litar. Padanya latihan litar membuatkan tubuhnya ringan dan mendapatkan berat badan ideal di samping untuk kekal sihat dan cergas.
RUJUKAN : 1, 2
The post Dah Kurus, Ini Yang Princess Eugenie Lakukan Setiap Pagi appeared first on Wanista.com.