Tak Perlu Sental, Ibu Ini Tunjuk Cara Mudah Basuh Baju Sekolah Anak. Putih Sampai Akhir Tahun!

February 1, 2020 rencah7 0

Bagi mak-mak tip ni kena kena simpan, sangat berguna bila sesi persekolahan baru bermula tahun depan. Maklumlah kan waktu tu baju anak masih putih baru. Kalau tak memang tiga bulan baju baru dah jadi kedam.

Cara yang dikongsi Puan Leena Hassan ini sangatlah berguna dan jimat pula tu. Belajar daripada sepupunya seorang jururawat tentang cara mengekalkan baju unifom supaya kekal putih katanya dia hanya menggunakan sabun mandi saja.

Cara tersebut dipraktikkan untuk mencuci baju sekolah anaknya, ternyata memang berkesan. Bukan saja putih bersih, wangi pulak tu. Paling penting jimat tak perlu beli lagi pencuci yang mahal.

Bagi mak-mak yang ada anak sekolah tahun depan boleh ikut ya cara Puan Leena ni. Confirm kurang sikit membebel, sebab VK pun dah cuba!

Sudah lama saya R&D dengan pelbagai formula & brand sabun baju untuk jadikan baju sentiasa putih. Tapi tidak pernah menjadi.

Guna Cloroc, baju akan jadi kuning. Guna nila, baju akan jadi lebam. Guna Vanish, kos tinggi. So…saya tanya se..

Cara Bezakan Berus Mekap Guna Bulu Sintetik Dengan Bulu Binatang Termasuk Khinzir

January 31, 2020 rencah7 0

Setiap wanita akan ada paling tidak satu berus mekap dalam simpanan mereka. Kegunaannya sama ada untuk menyapu bedak, bedak asas, pemerah pipi, gincu ataupun pembayang mata.

Bulu sintetik vs bulu binatang
Kebiasaannya kita akan memilih bulu daripada sintetik untuk digunakan. Bulu sintetik ini diperbuat daripada sumber plastik dan nilon yang dicipta untuk menyerupai helaian rambut atau bulu binatang.

Tapi banyak juga yang dijual di pasaran berus yang menggunakan bulu binatang seperti kambing, anak kudai, tupai cuma yang ditakuti kita terbeli dan terpakai bulu daripada binatang yang ‘haram’ digunakan untuk Muslimah.

Jadi macam mana mahu mengenal pasti bulu sintetik dan bulu binatang terutama yang haram? Sebelum beli sila lihat ciri ini pada berus mekap yang dijual.

Cara kenal pasti berus daripada bulu binatang termasuk khinzir
1. Ia boleh dikenal pasti melalui istilah yang mungkin tertera pada label produk seperti “Hog Bristle”, “Pig Bristle” atau “Boar Bristle”.

2. Ada beza berus d..

Cara Kreatif Pakai ‘Ear Loop Mask’ Untuk Wanita Bertudung!

January 30, 2020 rencah7 0

Sejak penularan wabak virus Influenza & Novel Coronar kita digalakkan memakai topeng muka. Tapi bagi wanita bertudung nak mengenakan topeng muka ini sedikit masalah.

Sebab kebanyakannya jenis ear loop mask. Macam mana nak selit kat telinga kalau dah bertudung! Namun Elita Shafee berkongsi cara kreatif untuk wanita bertudung mengenakan topeng muka ini dengan mudah. Tak perlu selit pada telinga.

Pemakaian “Ear-loop mask” untuk Wanita bertudung

Alatan yang diperlukan:

1 Keping “3 ply ear-loop mask”
1 klip kertas

Cara memakai (sila rujuk gambar)

Langkah 1

Langkah 2

Langkah 3

SIAP

Sumber: Elita Shafee

The post Cara Kreatif Pakai ‘Ear Loop Mask’ Untuk Wanita Bertudung! appeared first on Vanilla Kismis.

Cara Betul Makan Limau Mandarin Untuk Elak Sakit Tekak & Batuk

January 30, 2020 rencah7 0

Limau dan perayaan Tahun Baru Cina memang sinonim. Bukan kaum Cina saja, Melayu dan India juga turut sama menerima dan membeli buah ini.

Tapi satu pesan yang selalu kita dengar, jangan makan limau banyak takut batuk dan sakit tekak. Kenapa ya? sedangkan limau ini ada vitamin C untuk halang penyakit.

Dr Rosli Abdul Jalil memberikan penjelasannya selain berkongsi cara untuk elak kita mengalami sakit tekak dan batuk jika makan limau.

Menurut beliau bilangan pesakit yang mengidap gatal, sakit tekak dan batuk bertambah sekali ganda dalam musim perayaan. Ia ada kaitan dengan limau mandarin yang banyak kita makan pada waktu ini.

Pengusaha buah-buahan memang ada menggunakan sejenis bahan kimia iaitu ‘Sulphur dioxide’. Buah limau ini akan direndam terlebih dahulu kedalam cecair yang mengandungi bahan kimia tersebut sebelum ia dimasukkan ke dalam kotak untuk tujuan melindungi kulit limau dari dijangkiti bakteria, kulat dan serangga dan secara tidak langsung ia bertindak sebagai bahan pengawe..

No Image

Cara Betul Pakai Topeng Muka Elak Virus Pastikan Bahagian Biru Di Luar, Dalam Putih!

January 28, 2020 rencah7 0

Belum habis wabak Influenza, tersebar pula virus Novel Coronar. Keduanya boleh mengancam nyawa justeru kita semua diminta menjaga diri dan kebersihan untuk mengelak dari dijangkiti.

Salah satu langkah penting perlu dipraktikkan pada waktu penularan wabak ini adalah pemakaian topeng muka.

Memang ramai yang akur namun sayangkan ramai yang salah memakainya menyebabkan kita tak dapat perlindungan sepenuhnya.

Menurut wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Profesor Seto Wing Hong pemakaian topeng muka memang berkesan untuk memastikan kita selamat dan mengelakkan virus dari tersebar tapi syaratnya ia mesti dipakai dengan betul.

Begini cara pemakaian yang betul topeng muka menurut beliau.

INFO

Topeng muka mempunyai dua bahagian. Biru di luar kerana ia kalis air manakala bahagian putih di dalam, jadi bila batuk ia menyerap.
Bila memakai topeng muka pastikan bahagian biru di luar dan putih di dalam.
Letak bahagian tepi yang tebal di atas hidung dan picit supaya ia melekap pada hidung. K..

No Image

5 Perkara Tentang ASB Financing Yang Ramai Tak Tahu, Sila Fahami Untuk Elak Ditipu!

January 26, 2020 rencah7 0

Awal tahun ini ramai antara kita yang punya azam untuk membuat simpanan. Selain menyimpan di Tabung Haji dan juga beberapa institusi perbankjan lain, ASB Financing juga antara kaedah yang selalu disebut.

Betul ke? Jangan kerana tengok kawan buat, kita pun ikut sedangkan ia tak sesuai dengan kewangan kita.

Menyedari ramai yang belum fahan tentang ASB Financing ini, penasihat kewangan Azmir Harif menyenaraikan 5 perkara tentang ASB Financing untuk membuka mata kita. Berikut adalah perkongsian beliau.

5 perkara asas kena tahu
Aku tengok ramai sangat kena kencing pasal ASB financing/loan ni, meh aku bagitau 5 perkara asas yg korg perlu tau untuk elak ditipu

1. Kena tau apa beza ASB financing dan ASB Loan
ASB financing ni islamik dan patuh syariah, manakala ASB loan ni dia conventional. Hala tuju duit dijamin. So yg muslim tu, better amik yg islamik, dah banyak bank buat patuh syariah ni, jenuh nak jawab
kat akhirat nanti.

2. Kadar keuntungan vs kadar dividen
Apa benda ni?

– Kadar ke..

Ramai Tak Tahu Rupanya Macam Ini Cara Simpan Taugeh Supaya Tahan Lama & Kekal Ranggup

January 26, 2020 rencah7 0

Kalau masak hidangan mi taugeh antara sayur taugeh antara yang kita selalu sertakan. Ada yang rasa letak lagi banyak lagi sedap.

Tapi masalah bila beli taugeh ini beli tak sampai RM1 pun jumlahnya banyak. Gunanya sedikit saja. Selebihnya kita simpan dan sayur ini pula tak tahan lama. Sudahnya terbuang!

Sebenarnya kalau nak pastikan ia tahan lama ada cara untuk menyimpannya. Mudah tapi ramai tak tahu.

Tip ini dikongsi oleh Norhaniza Kamaruddin

Selalu kalau beli taugeh simpan dalam peti ais lebih 2 hari mesti dah jadi hitam hitam kan.

Saya share petua yang saya amalkan. Hanya letak sekeping asam keping dalam taugeh yang direndam air. Biar dalam peti ais. Ia akan kekal rangup.

Mula tak percaya tapi bila dah cuba sendiri barulah saya berani share.

Sumber: Norhaniza Kamaruddin

The post Ramai Tak Tahu Rupanya Macam Ini Cara Simpan Taugeh Supaya Tahan Lama & Kekal Ranggup appeared first on Vanilla Kismis.

Ramai Tak Tahu Rupanya Macam Ini Cara Simpan Taugeh Supaya Tahan Lama & Kekal Ranggup

January 26, 2020 rencah7 0

Kalau masak hidangan mi, taugeh antara sayur antara yang selalu kita sertakan. Ada yang rasa letak lagi banyak lagi sedap.

Tapi masalah bila beli taugeh ini adalah beli RM1 pun jumlahnya banyak. Gunanya sedikit saja. Selebihnya kita simpan dan sayur ini pula tak tahan lama. Sudahnya terbuang!

Sebenarnya kalau nak pastikan ia tahan lama ada cara untuk menyimpannya. Mudah tapi ramai tak tahu. Petua ini dikongsi oleh Norhaniza Kamaruddin

Lebih dua hari dah hitam
Selalu kalau beli taugeh simpan dalam peti ais lebih 2 hari mesti dah jadi hitam hitam kan.

Saya share petua yang saya amalkan. Hanya letak sekeping asam keping dalam taugeh yang direndam air. Biar dalam peti ais. Ia akan kekal rangup.

Mula tak percaya tapi bila dah cuba sendiri barulah saya berani share.

Sumber: Norhaniza Kamaruddin

The post Ramai Tak Tahu Rupanya Macam Ini Cara Simpan Taugeh Supaya Tahan Lama & Kekal Ranggup appeared first on Vanilla Kismis.

Ibu Ada Anak Perempuan Patut Buat Period Kit Ini Supaya Anak Tak Kalut Hadapi Waktu Itu!

January 26, 2020 rencah7 0

Bagi yang ada anak perempuan umur 9 tahun ke atas terutamanya boleh ikut apa yang dikongsi oleh Syahirah Omar yang menyediakan Period Kit untuk anak perempuannya!

Apatah lagi zaman sekarang anak-anak perempuan datang haid kali pertama pada usia yang cukup muda. Seawal sembilan tahun sudah ada yang mengalaminya.

Anak yang masih kecil ini mungkin belum ada pengetahuan yang cukup tentang haid jadi period kit ini yang disediakan oleh ibu boleh membantu pada waktu mereka memerlukan.

Period Kit untuk anak perempuan
Bagi Pagi ni aku nak share tentang period kit buat anak perempuan kita.

Aku tak pasti mak mak lain buat macamana, tapi aku nak kongsikan persediaan untuk anak perempuan kita yang bakal melalui period buat kali pertama.

Memandangkan anak aku anak istimewa, effort tu kena lebih sikit.Persediaan tu aku dah buat beberapa tahun lepas. Aku gunakan kaedah social story untuk ceritakan pada dia apa yang dia perlu lakukan kalau tiba tiba period kali pertama di sekolah.

Aku sediakan pe..

Doktor Kongsi Langkah Ibu Bapa Perlu Buat Bila Syak Anak Kena Influenza

January 26, 2020 rencah7 0

Ramai ibu bapa yang gusar dengan penularan wabak influenza ketika ini. Malah mencetuskan panik bila membaca pelbagai info-info yang dikongsi di media sosial.

Jangan melatah jika mengesyaki anak mengalami tanda-tanda demam ini ikut saja apa yang disaran oleh doktor. 9 langkah berikut dikongsi oleh Dr Suhazeli Abdullah

1. Jangan berlengah, terus ke klinik untuk pemeriksaan lanjut dan rawatan yang sepatutnya.

2. Jika doktor arahkan masuk hospital untuk rawatan lanjut, jangan ingkar. Kanak-kanak agak sensitif dengan perubahan suhu dan risiko gejala yang lebih teruk berbanding dewasa.

3. Jika doktor nasihatkan berehat di rumah, rehatlah secukupnya. Jangan pula ke pasar raya membeli belah, mentang-mentang doktor beri cuti.

4. Di rumah, jaga anak anda sebaiknya.
– Beri air secukupnya. Jangan biarkan anak anda berlaku dehidrasi (kekurangan air).
– Makan ubat demam, batuk atau seumpamanya dengan apa yang dibekalkan oleh doktor.
– Jika mampu, asing anak anda dari ahli keluarga yang lain bua..