Masakan Warisan Baba Nyonya, Ada Pengaruh Melayunya

June 6, 2020 rencah7 0

Sajian laut Baba Nyonya atau Cina Peranakan memang serasi dengan tekak orang Melayu. Pengaruh sajian Melayu terutama bahan ramuannya banyak yang menyamai ramuan sajian Melayu.
Ni dua sajian ikan resipi Cina Peranakan yang dikongsi oleh Kolej Yayasan Felda Pahang. Berbaloi-baloi untuk dicuba …
IKAN GERANG ASAM
BAHAN-BAHAN :
1 keping kepala ikan merah 1 kuntum bunga kantan 2 sudu makan asam jawa 2 helai daun limau purut 1 tangkai daun kesum 2 biji bendi 1 biji tomato 1/2 kiub ikan bilis Garam secukup rasa Gula secukup rasa 3-5 sudu makan cili kisar Bahan kisar halus :
5-7 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 50gm kunyit hidup 50gm lengkuas 30gm serai | dihiris 1 biji buah keras | dihiris 15gm belacan CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
3. Masukkan air asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan), biarkan ia mendidih.
4. Masukkan i..

Dah Tak Payah Beratur Di Kaunter, Ini Cara Buka Akaun SSPN Online Je. Lagi Mudah & Cepat!

June 6, 2020 rencah7 0

Sebagai ibu bapa, merancang simpanan pendidikan anak-anak adalah sangat penting.
Kita sebenarnya tak perlu tunggu anak masuk sekolah untuk mulakan simpanan. Lagi awal, lagi bagus.
Salah satu pilihan yang baik adalah untuk menyimpan di SSPN, iaitu salah satu instrumen simpanan yang direka oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
Selain menyimpan, SSPN juga menawarkan pelbagai keistimewaan dan manfaat kepada seluruh keluarga.
Mulai 1 Januari 2012 juga, para pelajar yang ingin memohon pinjaman pendidikan bagi membiayai pengajian mereka di Politeknik, IPTA atau IPTS adalah DIWAJIBKAN mempunyai akaun SSPN-i dengan simpanan minimum sepertimana yang ditetapkan oleh PTPTN.
Jadi dah alang-alang tu eloklah buka akaun SSPN terus dari awal kan?
Sekarang ni dah senang tau. Sebab ibu bapa kini boleh buka atau tambah akaun SSPN secara online tanpa melalui mana-mana kaunter PTPTN atau cawangan bank.
Lebih mudah, cepat dan selamat!

Cara Buka Akaun SSPN Online Di sini dikongsi..

Pizza Masak Atas Kuali, Lembut & Rangup.

June 5, 2020 rencah7 0

Kalau rumah takde oven atau pun oven rosak, boleh aje masak pizza. Gunakan kuali. Lepas masak doh,susun topping boleh tabur apa sahaja ayam, daging, sayur, seafood tapi semua itu kena dimasak dahulu.
Naik cairkan keju mesti kena letak penutup, api kena perlahan aje. Tiga hingga empat minit dah okay sebab bahan-bahan topping tu dah siap siap masak tadi kan.
Yg dah siap masak tu boleh lah tabur oregano, memang sedap melampaulah.Seratus peratus masak atas api dapur gas aje, jom semak resipi yang dihasilkan oleh Murni Ahmad ni.
PIZZA TANPA OVEN
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh pizza :
1kg tepung gandum 2 cawan air suam 1 paket mauripan @ yis kering 2 sudu makan minyak masak 1 sudu makan gula Secubit garam * Uli bahan di atas sekurangnya 5 minit
Bahan topping :
Sos pasta tradisional-jenama bebas. Boleh letak macam-macam topping, Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/kejuseafood Bahan sos :
3 ulas bwg putih 1 biji bawang besar/Holland 1 sudu kecik mix herbs 1 kiub ayam 2 sudu besar tomat..

Dari YouTube Kini Ikon Negeri Perak, Kisah Memasak S Pavithra Dijadikan Inspirasi Wanita

June 5, 2020 rencah7 0

YouTube adalah salah satu applikasi video dimana pelbagai orang menggunakannya sebagai satu platform untuk memuat naik video bagi tontonan umum. Bukan sahaja orang biasa, malah artis dan ahli politik juga menggunakan youtube sebagai salah satu medium untuk menyampaikan segala informasi.
Seperti yang sedia maklum, baru-baru ini nama salah seorang pengguna YouTube telah melonjak naik apabila video masakannya menjadi viral. Tontonan video yang mencecah angka juta, nama S Pavithra sekelip mata menjadi sensasi apabila ramai yang menonton malah ada yang mencuba untuk membuat resepi yang dikongsinya di laman Youtube itu.

Terbaru, menurut laporan Sinar Harian, kerajaan Perak melalui Jabatan Pembangunan Wanita bercadang untuk mengangkat Pavithra sebagai Ikon Wanita dan Masakan Perak. Wow! Dari membuat video suka suka menggunakan telefon bimbit sehingga bakal di angkat menjadi ikon merupakan salah satu pencapaian yang patut dibanggakan!
Layak Dijadikan Inspirasi Wanita Lain
Menurut Exco Pe..

‘Cara Halus’ Barang Rumah Sebenarnya Boleh Mengundang Penyakit

June 5, 2020 rencah7 0

Setiap orang tentunya menginginkan kebersihan dalam hidupnya. Tidak terkecuali dengan kediaman yang bersih, segar dan wangi kerana di sinilah tempat kita berehat dan menghabiskan masa.
Tapi jangan tak tahu kediaman yang terlalu bersih juga boleh mengundang bahaya, obsesi terhadap air freshener boleh mengganggu kesihatan serta beberapa perkara lagi yang tidak kita endah.
Penyegar Udara Siapa di sini yang ketagih dengan air freshener? Jika kamu obses menjaga rumah dengan haruman segar, kamu sebenarnya boleh menjejaskan kesihatan. Lilin, oil diffuser, plugin freshener, atau scented spray mungkin mengandungi phthalates, bahan kimia yang boleh mengganggu sistem endokrin dengan mengganggu hormon.
Wanista syorkan kamu membuka jendela, meletakkan pokok dan bunga segar atau sekadar menggunakan minyak pati semulajadi untuk titip kesegaran dalam kediaman.
Foto – Muji Bekas Plastik Bekas penyimpanan plastik mengandungi bahan kimia yang berbahaya seperti BPA, yang boleh meresap ke dalam makanan apabila dipanaskan semula atau dengan mengisi makanan ketika panas. Elak guna plastik dan memilih bekas penyimpanan kaca atau botol jenis keluli tahan karat.
Foto – Reader Digest Guna Kuali Non-Stick Yang Rosak Kuali tidak melekat biasanya diperbuat daripada aluminium dan kemudian disalut dengan polytetrafloroethylene, atau PTFE (juga dikenali sebagai Teflon) atau mempunyai seramik yang digunakan pada kuali tanpa PTFE.
Bila kuali rosak, beberapa lapisan tidak melekat boleh merebak ke dalam makanan anda (kuali juga menjadi lebih melekit). Ini boleh mengeluarkan sebatian toksik. Apa yang lebih berbahaya ialah memasak dalam kuali tidak melekat di atas haba yang tinggi juga boleh mengeluarkan bahan kimia yang dipanggil asid perfluorooctanoic.
Foto – IndiaMART Makanan Dalam Tin Makanan dalam tin memang mudah dan murah tapi ia punya keburukan sampingan yang kita ambil ringan. Sesetengah tin dipenuhi dengan bahan yang mengandungi BPA (bahan kimia industri untuk ketahanan lama) yang boleh berpindah ke makanan, terutama yang panas ketika dibungkus atau berasid.
Dipercayai BPA diketahui boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon yang menyebabkan gangguan sistem fungsi tubuh.
Foto – Survival Mastery Kemenyan Tahukah, pembakaran kemenyan boleh menghantar sejumlah besar zarah ke udara, yang kemudiannya boleh menyebabkan saluran pernafasan tergugat. Ia juga mengandungi sejumlah bahan kimia yang boleh menyebabkan kerengsaan kulit.
Foto – wikihow Tiada Tanaman Hijau Dalam Rumah Tanaman hidup boleh memberi sumber oksigen yang lebih segar, bahkan mampu menyalurkan sensasi aura positif dalam kediaman. Kajian NASA mendapati bahawa tumbuhan seperti English Ivy, Gerbera Daisy, Bamboo Palm, dan Chinese Evergreen berkesan dalam menyerap dan mengeluarkan bahan berbahaya seperti karbon monoksida dari udara.
Foto – Samaa TV Baca : 8 Tanaman Hiasan Yang Sesuai Untuk Dalam Rumah
Tak Tapis Air Ada lagi ke yang masih tidak menggunakan penapisan air? Mungkin air yang anda minum itu nampak bersih pada zahirnya tapi ia masih mengandungi karat, kuman, virus, logam berat, bahan radioaktif malahan najis yang keluar dari paip air yang dibekalkan ke rumah anda.
Satu sistem penapisan air di rumah dapat membantu anda untuk menapis segala kekotoran, bau-bauan dan juga bahan-bahan tercemar yang terdapat dalam air minuman.
Foto – Allergy Buyers Club Baca : Coway Pikat Rakyat Malaysia Dengan Penapis Air “Ombak”, Ini Kelebihannya…
Alatan Mainan Tidak Dibasuh Bukan sekadar kuman yang melekat pada alatan mainan tetapi juga habuk toksik boleh merbahaya kesihatan si kecil. Pastikan mencuci alatan mainan dengan kerap untuk meminimumkan habuk yang terkumpul.
Foto – Mouths of Mums Bila Keadaan Rumah Terlalu Bersih Kita tahu semakin bersih, maka kuamn bakteria semakin menjauh, Tubuh pula lebih sihat. Namun, fakta menyatakan bahawa terlalu bersih boleh menimbulkan masalah pada sistem kekebalan tubuh anak. Terlalu banyak bakteria yang disingkirkan, ia kemungkinan akan menyerang kita.
Foto – Homedit Sekarang… Selamat Beramal!
RUJUKAN
The post ‘Cara Halus’ Barang Rumah Sebenarnya Boleh Mengundang Penyakit appeared first on Wanista.com.

Cara Susun Atur Dapur Tanpa Kabinet, Cuma Guna Meja Banquet Tetap Nampak Kemas & Cantik

June 5, 2020 rencah7 0

Kalau menyewa rumah selalunya memang dapur tiada kabinet. Yang ada cuma singki.
Tanpa kabinet selalu memang susah dapur untuk nampak kemas kerana barang keperluan memasak yang banyak.
Tapi kalau kreatif, sebenarnya tanpa kabinet dapur boleh nampak teratur. Caranya boleh ikut perkongsian kreatif Adiha Adib yang hanya menggunakan meja banquet sebagai penyelesaian. Pandai-pandailah kita menyusun atur untuk meletakkan barang dapur supaya nampak kemas.
SEBELUM Baru masuk rumah, hanya ada singki saja SELEPAS TRANSFORM
DIY meja banquet jadi kabinet
1) Pastikan ada meja banquet yg muat untuk ruang dapur yg diperlukan (contoh gambar bersaiz: 76 x 122 x 45 cm)
Meja banquet:
• Carousell : Rm45
• Shopee : Rm70
2) Beli kayu terpakai yg sama lebar dengan singki.
(Take note ketebalan kayu, contoh: 1.2cm)
Panjang kayu mengikut yg diperlukan. Contoh: Dari dinding ke singki
Kayu:
• Kayu terpakai Meru : 2 keping RM25

3) Tinggikan meja banquet selaras dengan singki, menggunakan besi yg beli di ..

5 Tips Bijak Pilih Beauty Blender Untuk Beginner Macam Kamu

June 5, 2020 rencah7 0

“Eh, pening kepalalah nak pilih beauty blender ni. Dah lah banyak jenis, bentuk pun lain-lain ish tak tahulah nak pilih!”
Bagi wanita yang baru berjinak-jinak dalam dunia mekap pastinya pening nak pilih beauty blender, almaklum terlalu banyak jenis dan bentuk terdapat di pasaran.
Jadi bagaimana nak tahu beauty blender mana yang bagus dan sesuai untuk digunakan oleh wanita yang baru belajar bertatarias? Ketahui jawapannya dalam tips kecantikan di bawah.
#1 Kenal Pasti Beauty Blender Foto – Fustany Kamu perlu tahu perbezaan antara beauty blender dan span mekap biasa, kadang kala ada sesetengah wanita yang kurang mahir tentang mekap menganggap span mekap biasa itu adalah beauty blender.
Untuk mengenal pasti beauty blender dan span mekap biasa adalah dari segi bentuknya, beauty blender mempunyai bentuk berlekuk dan runcing.
Reka bentuk beauty blender yang unik ini membolehkan setiap perincian di wajah menjadi sempurna dengan penggunaannya.
#2 Ketahui Jenis & Fungsi Beauty Blender Foto – Arkib Wanista Beauty blender hadir dalam enam jenis blender mengikut kegunaan dan fungsi masing-masing. Oleh itu, sebagai beginners kamu juga perlu tahu jenis-jenis beauty blender dan kegunaannya agar kamu tidak membazir membeli alat mekap yang kamu tidak guna nanti.
Beauty blender original pink – Blender jenis ini sesuai digunakan untuk semua jenis mekap. Ia akan membuatkan penggunaan foundation dan primer di wajah menjadi flawless. Beauty blender mini micro – Blender jenis ini pula sesuai untuk touch up di kawasan yang sukar di capai. Selain itu, blender ini juga sesuai untuk menghasilkan eyeshadow jenis smoky. Beauty blender pro – Blender ini juga dikenali sebagai Black Beauty Blender di mana blender ini digunakan untuk penggunaan spesifik seperti gaya mekap chic. Selain itu, beauty blender jenis pro ini selalu digunakan bagi yang jenis pakai mekap untuk masa yang lama. Body blender – Blender jenis ini sesuai digunakan ketika kamu ingin mengguna sunscreen, body bronser atau mekap untuk menggelapkan kulit. Beauty blusher – Seperti namanya, ia digunakan untuk memakai pemerah pipi, reka bentuk blender bersaiz kecil sesuai untuk kamu guna sebagai pengganti berus pemerah pipi. Beauty blender pure – Blender ini direka khas untuk penggunaan lembut untuk kulit jenis sensitif dan blender ini juga sesuai untuk kamu gunakan ketika memakai primer, pelembap muka, krim mata, minyak dan krim muka. #3 Bentuk Yang Sesuai Foto – Fab Fit Fun Penting untuk kamu tahu tentang bentuk beauty blender kerana bentuk blender yang betul akan membuatkan wajah kamu menjadi menawan. Bentuk beauty blender yang bagus adalah jenis bentuk seperti telur yang separa bulat dan sedikit runcing.
Blender yang berbentuk seperti telur ini membolehkan kamu mengaplikasi produk kecantikan dengan sekata dan menutup kedutan wajah dengan sempurna.
#4 Saiz Amat Penting Ketika Bertatarias Foto – Arkib Wanista Selain daripada bentuk, saiz juga sangat penting, setiap beauty blender mempunyai saiz yang berlainan dan mengikut fungsi yang berbeza.
Pemilihan saiz blender yang besar sesuai untuk kamu touch up mekap pada kawasan muka yang besar seperti pipi, dahi dan dagu.
Manakala penggunaan blender bersaiz kecil sesuai digunakan untuk touch up mekap pada bahagian yang sukar dicapai seperti hidung, celah hidung, bawah mata dan sekitar mata.
#5 Tekstur Beauty Blender Foto – Allure Bagi beginner penting untuk kamu kenal pasti tekstur blender yang kamu ingin gunakan pada muka, blender yang bagus mempunyai tekstur permukaan yang rata, lembut dan licin.
Elemen ini penting kerana segala liang pori yang terdapat di muka boleh ditutupi dengan pemilihan blender dengan tekstur yang lembut, licin dan rata.
Jadi sebelum beli beauty blender, rasa dulu permukaan blender tersebut.
Jadi bagi kamu yang baru belajar tentang mekap, penting untuk kamu kenal pasti jenis blender yang kamu ingin gunakan untuk berlatih tatarias.
Rujukan: 1, 2,
The post 5 Tips Bijak Pilih Beauty Blender Untuk Beginner Macam Kamu appeared first on Wanista.com.

Sedapnya…Ni Cara Buat Lotus Biscoff Cheesecake Secara Homemade

June 5, 2020 rencah7 0

Lotus Biscoff Cheesecake ni antara resipi yang viral semasa musim PKP ni. Menurut perkongsian dari saudari Anissa Mardhiah, resipi ni sangat mudah disediakan tetapi rasanya amat sedap. Wow..menarik kan? Jom cuba. Pasti puas hati dengan rasanya. Sesuai sangat ni dijadikan sajian istimewa untuk keluarga.
RESIPI LOTUS BISCOFF CHEESECAKE ( Loyang saiz 8 inci)

BAHAN BASE (ASAS):
90gm mentega tanpa garam (unsalted butter) 13 keping biskut Lotus Biscoff BAHAN FILLING KRIM KEJU:
500gm krim keju ( suhu bilik) 200ml krim putar (whipping cream) 1-2 sudu makan gula ising (terpulang) 1 sudu teh esen vanilla 2 sudu makan Lotus Biscoff Spread BAHAN TOPPING:
7 sudu makan Lotus Biscoff Spread 2-3 keping biskut Lotus Biscoff (hancurkan untuk topping atas) CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan lapisan asas (base), hancurkan biskut Lotus Biscoff hingga separa halus. Caranya ialah dengan masukkan biskut ke dalam plastik dan ketuk guna lesung batu hingga hancur.
2. Masukkan biskut ke dalam mangkuk dan k..

Kalau Kena Sengat Tebuan, Cepat Lakukan Langkah Ini Untuk Elak Kesan Alahan Yang Boleh Bawa Maut

June 5, 2020 rencah7 0

Tragedi seorang kanak-kanak yang maut akibat disengat tebuan baru-baru ini cukup menyedihkan. Mana tau sengatan binatang kecil ini mampu menyebabkan kematian.
Bagi memastikan kejadian sama tak berulang Dr. Samhan berkongsi beberapa panduan yang boleh dilakukan jika ada ahli keluarga terkena sengatan tebuan. Maklumlah sarang tebuan ini boleh jadi ada berhampiran kawasan rumah tanpa kita sedar.
Tebuan beza dengan lebah Sengatan tebuan berbeza dengan sengatan lebah. Sengatan tebuan boleh menyebabkan rabdomiolisis dan kegagalan buah pinggang sehingga membawa kepada kematian tetapi sengatan lebah tidak begitu.
Menurut Senior Agronomist, Dato Mohd Anim Hosnan, ada kajian saintifik mendapati venom tebuan mengandungi bahan iaitu acetylcholine (5%) iaitu jatuh pada Tahap 3.0 daripada Tahap Maksimum 4.0 dalam ‘Shcmidt Sting Pain Index’. Memang sakit!
Antara komponen yang terdapat dalam sengatan tebuan adalah histamine yang menyebabkan anafilaksis.
Anafilaksis ialah reaksi alahan pada alerge..

Patutlah Speech Delayed, Ibu Bapa Perlu Tahu Risiko Dedah Anak Kepada TV

June 5, 2020 rencah7 0

Televisyen merupakan salah satu barang yang wajib ada di setiap rumah. Tidak kira lah dari saiz yang paling kecil ke sehinggalah yang paling besar. Pelbagai jenis televisyen yang ada di pasaran sekarang yang selari dengan arus semasa seperti smart TV. Cakap sahaja pasal televisyen ini, pasti semua tahu, tetapi apa yang ramai kurang tahu ialah bahayanya televisyen ini kepada manusia terutamanya kanak-kanak.
Melalui satu perkongsian yang dibuat oleh seorang doktor di laman Facebooknya, Dr Ahmad Luqman Bukhari, beliau menceritakan bagaimana sebenarnya televisyen ini mampu memberi kesan buruk terhadap anak-anak kecil.
Delayed Speech Antara Yang Akan Berlaku
Kadang tu rasa macam nak jual je terus biar tak ada tv kat rumah ni. Kat rumah saya ni jarang je bukak tv. Tapi dalam duk jarang bukak tu pun ada jugak benda tak elok yang terlepas anak saya tengok dan dia masih ingat lagi benda tu sampai sekarang. Sebenarnya ni lah antara risiko yang kita terpaksa tanggung bila si kecil tu dah mula..