Sampai Rumah Terus Menghadap Telefon

Sampai Rumah Terus Menghadap Telefon Sampaikan Isteri Dan Anak-anak Tidak Dipedulikan. Inilah Perosak Senyap Rumah Tangga | Tidak tahu di manakah salah dan silapnya apabila baru sahaja berkahwin terus ada masalah yang membabitkan rumah tangga.

Apabila pasangan ingin cuba membetulkan keadaan, masing-masing mula meninggikan suara dan masing-masing menegakkan benang yang basah.

Akhirnya, si anaklah yang menjadi penonton setia ketika suami dan isteri itu bertengkar sehingga anak menjadi ketakutan dek kerana perg4duhan tersebut.

Allah, sesungguhnya, teramatlah ruginya sekiranya anda suami isteri masih lagi tidak sedar akan silap d1ri send1ri.

Sebagai renungan dan pengajaran, bacalah perkongsian dari Ustaz Ebit Liew ini, mungkin anda suami dan isteri akan mendapat sesuatu yang sangat baik,

Untuk dijadikan panduan dalam kehidupan berumahtangga sebagai seorang suami dan juga seorang isteri yang baik, insha Allah.

Ya Allah berilah setiap lelaki dapat jadi orang Islam yang baik. Ketua keluarga yang bertanggungjawab.

Zaman ini kita lelaki tak sedar isteri dan anak-anak ialah amanah Allah yang besar untuk kita pimpin masuk syurga..kasihan wanita dan anak-anak.

Islam datang nasib wanita terbela. Darjat wanita ditinggikan. Sehinggakan beza seseorang dengan yang lain ialah takwa.

Muhasabah buat saya dan ketua keluarga. Kesilapan kita sebagai ketua keluarga. Marilah kita perbaiki d1ri kita supaya Allah sayang kita. Hanya untuk Allah sayang.

Suami balik kerja terus keluar tak sampai 30 minit terus keluar rumah main bola, berbual dengan kawan-kawan, lepak sampai lewat pagi. Ada yang 3 dan 4 pagi baru balik rumah. Ya Allah sedihnya…

Suami masuk rumah tak peluk isteri dan anak-anak yang merinduinya, terlupa beri salam, pegang hp dan hadap hp sampai pecah hp.

Badan di rumah tetapi hati tiada di rumah. Isteri anak bercakap tak pandang muka mereka. Pandang muka keluarga ketika bercakap sunnah Nabi saw..mata dekat hp jer..

Suami langsung tak bantu isteri. Biar isteri masak seorang d1ri. Biar isteri basuh baju dan lipat baju seorang d1ri.

Anak dah ramai tetapi langsung tak kisahkan anak-anak. Tak tolong mandi dan uruskan anak-anak…

Suami tak faham hati isteri. Tak buat kejutan buat mereka. Tak sentuh tangan mereka. Tak peluk mereka dari belakang. Tiada ucapan cinta dan sayang lagi..

Suami sibuk dengan kawan, tengok tv, main hp walau waktu malam sepatutnya tidur disebelah isteri tercinta.Suami kasar bercakap melukakan hati isteri.

Baran tak menentu dengan isteri dan anak-anak. Jadi boss besar semua order jer sampai. Tersilap atau terlambat m4rah. Tiada lagi erti sebuah keluarga

Tak pernah ajak solat tahajud berjemaah. Tidak jadi imam. Tak pernah ajak buat Ta’lim rumah.

Love till jannah. Tapi tak tak pernah dengar fatihah isteri. Tak pernah cek wuduk isteri. Tidak ada suasana nasihat menasihati. Bagaimana ketua boleh jadi baik tanpa nasihat.

Ukuran bahagia nama Allah yang disebut. Lagi banyak nama Allah disebut lagi bahagia. Kini banyak rumah sepi dari nama Allah. Di mana bahagia?

Tak menjadi motivator buat anak-anak. Sebagai ketua tak hargai orang yang berjuang buat kita.

kedekvt dengan isteri. Ada suami beli motor besar. Kereta besar. Tapi tak tanya isteri apa dia nak. Langsung tak beri duit belanja buat mereka. Nak beli pencuci muka pun takde.Pakai duit isteri.

Terlupa isteri cuma membantu. Beri nafkah tugas kita lelaki, mereka bukan bibik atau orang gaji. Mereka bidadari yang akan bersama kita dalam syurga. Berilah masa untuk mereka. Hargai mereka.

Suami tak bawa isteri berjuang di jalan Allah dan belajar ilmu. Sehingga isteri tiada fikir agama. Risau akh1r4t.

Ya Allah tiada daya upaya kami melainkan dengan pertolonganMu. Pilihlah setiap lelaki dapat belajar iman. Berjuang dijalanMu. Bantulah kami dalam membimbing keluarga kami…

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : NasihatMedia

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih