PESANAN ROH SETELAH MATI KEPADA MANUSIA

PESANAN r0h SETELAH m4ti KEPADA MANUSIA | [*]Apabila r0h keluar dari jasad, ia akan berkata-kata dan seluruh isi alam sama ada di langit atau bumi akan mendengarnya kecuali j1n dan manusia.

Apabila may4t dimandikan, lalu r0h berkata : “Wahai orang yang memandikan, aku minta kepadamu kerana Allah untuk melepaskan pakaianku dengan perlahan-lahan sebab pada saat ini aku beristirahat daripada seretan malaikat m4ut”.

Selepas itu, may4t pula bersuara sambil merayu : “Wahai orang yang memandikan, janganlah engkau menuangkan airmu dalam keadaan panas. Begitu juga jangan menuangnya dengan air yang dingin kerana tubuhku terbakar apabila terlepasnya r0h dari tubuh”.

[*]Apabila dimandikan, r0h sekali lagi merayu :

“Demi Allah, wahai orang yang memandikan jangan engkau menggosok aku dengan kuat sebab tubuhku luka-luka dengan keluarnya r0h” . Setelah dimandi dan dikafankan,

Telapak kaki may4t diikat dan ia pun memanggil-manggil dan berpesan lagi supaya jangan diikat terlalu kuat serta mengafani kepalanya kerana ingin melihat wajahnya send1ri, anak-anak, isteri atau suami buat kali terakhir kerana tidak dapat melihat lagi sampai Hari ki4m4t.

[*]Sebaik keluar dari rumah lalu ia berpesan :

“Demi Allah, wahai jemaahku, aku telah meniggalkan isteriku menjadi Balu. Maka janganlah kamu meny4kitinya. Anak-anakku telah menjadi yatim dan janganlah kalian meny4kiti mereka.

Sesungguhnya pada hari itu aku telah keluar dari rumahku dan aku tidak akan dapat kembali kepada mereka buat selama-lamanya”.

[*]Sesudah may4t diletakkan pada pengusung, sekali lagi diserunya kepada jemaah supaya jangan mempercepatkan may4tnya ke kvbur selagi belum mendengar suara anak-anak dan sanak saudara buat kali terakhir.

[*]Sesudah dibawa dan melangkah sebanyak tiga langkah dari rumah, r0h pula berpesan:

“Wahai Kekasihku, wahai saudar4ku dan wahai anak-anakku, jangan kamu diperdaya dunia sebagaimana ia memperdayakan aku dan janganlah kamu lalai ketika ini sebagaimana ia melalaikan aku”.

“Sesungguhnya aku tinggalkan apa yang aku telah kumpulkan untuk warisku dan sedikitpun mereka tidak mahu menanggung kesalahanku”.

“Adapun didunia, Allah menghisab aku, padahal kamu berasa senang dengan keduniaan. Dan mereka juga tidak mahu mendoakan aku”.

[*]Ada satu riwayat drp Abi Qalabah mengenai mimpi beliau yang melihat kvbur pecah. Lalu may4t-may4t itu keluar dari duduk di tepi kvbur masing-masing.

Bagaimanapun tidak seorang pun ada tanda-tanda memperolehi nur di muka mereka. Dalam mimpi itu, Abi Qalabah dapat melihat jirannya juga dalam keadaan yang sama. Lalu dia bertanya kepada may4t jirannya mengenai ketiadaan nur itu. Maka may4t itu menjawab:

“Sesungguhnya bagi mereka yang memperolehi nur adalah kerana petunjuk drpd anak-anak dan teman-teman. Sebaliknya aku mempunyai anak-anak yang tidak soleh dan tidak pernah mendoakan aku”.

[*]Setelah mendengar jawapan may4t itu, Abi Qalabah pun terjaga. Pada malam itu juga dia memanggil anak jirannya dan menceritakan apa yang dilihatnya dalam mimpi mengenai bapa mereka.

Mendengar keadaan itu, anak-anak jiran itu berjanji di hadapan Abi Qalabah akan mendoa dan bersedekah untuk bapanya.

[*]Seterusnya tidak lama selepas itu, Abi Qalabah sekali lagi bermimpi melihat jirannya. Bagaimanapun kali ini jirannya sudah ada nur dimukanya dan kelihatan lebih terang daripada matahari.

[*]Baginda Rasullullah saw bersabda:

Apabila telah sampai aj4l seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik r0hnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai kelutut.

Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik r0h dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar.

Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik r0hnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar.

Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik r0h dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu.”

[*]Sambung Rasullullah saw lagi:

“Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail as akan menebarkan sayapnya yang di sebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudvkannya di syurga.

Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada di sekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail as “Kalau orang yang nazak itu orang mun4f1k,

Maka Jibrail as akan menebarkan sayap di sebelah k1ri. Maka orang yang nazak tu dapat melihat kedudvkannya di ner4ka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang di sekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat ner4ka yang akan menjadi tempat tinggalnya.

[*]Dari sebuah hadis bahawa apabila Allah swt menghendaki seorang mukmin itu dicabut nyawanya maka datanglah malaikat m4ut. Apabila malaikat m4ut hendak mencabut r0h orang mukmin itu dari arah mulut maka keluarlah zikir dari mulut orang mukmin itu dengan berkata:

“Tidak ada jalan bagimu mencabut r0h orang ini melalui jalan ini kerana orang ini sentiasa menjadikan lidahnya berzikir kepada Allah swt ” Setelah malaikat m4ut mendengar penjelasan itu, maka dia pun kembali kepada Allah swt dan menjelaskan apa yang diucapkan oleh lidah orang mukmin itu.

[*]Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud:

“Wahai malaikat m4ut, kamu cabutlah ruhnya dari arah lain.” Sebaik saja malaikat m4ut mendapat perintah Allah swt maka malaikat m4ut pun cuba mencabut r0h orang mukmin dari arah tangan.

Tapi keluarlah sedekah dari arah tangan orang mukmin itu, keluarlah usapan kepala anak-anak yatim dan keluar penulisan ilmu. Maka berkata tangan:

Tidak ada jalan bagimu untuk mencabut r0h orang mukmin dari arah ini, tangan ini telah mengeluarkan sedekah, tangan ini mengusap kepala anak-anak yatim dan tangan ini menulis ilmu pengetahuan.”

Oleh kerana malaikat m4ut gagal untuk mencabut r0h orang mukmin dari arah tangan maka malaikat m4ut cuba pula dari arah kaki. Malangnya malaikat m4ut juga gagal melakukan sebab kaki berkata:

Tidak ada jalan bagimu dari arah ini Kerana kaki ini sentiasa berjalan berulang alik mengerjakan solat dengan berjemaah dan kaki ini juga berjalan menghad1ri majlis-majlis ilmu.”

Apabila gagal malaikat m4ut mencabut r0h orang mukmin dari arah kaki, maka malaikat m4ut cuba pula dari arah telinga. Sebaik saja malaikat m4ut menghamp1ri telinga maka telinga pun berkata:

“Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana telinga ini sentiasa mendengar bacaan Al-Quran dan zikir.” Akhir sekali malaikat m4ut cuba mencabut orang mukmin dari arah mata tetapi baru saja hendak menghamp1ri mata maka berkata mata:

“Tidak ada jalan bagimu dari arah ini sebab mata ini sentiasa melihat beberapa mushaf dan kitab-kitab dan mata ini sentiasa menangis kerana takutkan Allah.” Setelah gagal maka malaikat m4ut kembali kepada Allah swt.

[*]Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud:

“Wahai malaikatKu, tvlis AsmaKu ditelapak tanganmu dan tunjukkan kepada r0h orang yang beriman itu. ” Sebaik saja mendapat perintah Allah swt maka malaikat m4ut menghamp1ri r0h orang itu dan menunjukkan Asma Allah swt.

Sebaik saja melihat Asma Allah dan cintanya kepada Allah swt maka keluarlah r0h tersebut dari arah mulut dengan tenang.

[*]Abu Bakar ra telah ditanya tentang kemana r0h pergi setelah ia keluar dari jasad. Maka berkata Abu Bakar ra:

“r0h itu menuju ketujuh tempat:-

1. r0h para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.

2. r0h para ulama menuju ke Syurga Firdaus.

3. r0h mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. r0h para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka.

5.r0h para mukmin yang berd0sa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari ki4m4t.

6. r0h anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik.

7.r0h orang-orang k4f1r akan berada dalam ner4ka Sijj1n, mereka diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari ki4m4t.”

[*]Telah bersabda Rasullullah saw: Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kvburnya:-

1. Orang-orang yang m4ti syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah.

Sekian untuk ingatan kita bersama sama.

Kalau raj1n. Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah m4ti.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih