Nabi Tak Pernah Hal4u Anak-Anak Ke Saf Belakang

Nabi Tak Pernah Halau Anak-Anak Ke Saf Belakang

Abdullah bin Syaddad meriwayatkan bahawa ayahnya berkata, Rasulullah SAW menemui kami saat hendak mengerjakan salah satu solat malam (iaitu Maghrib atau Isyak) sambil membawa Hasan atau Husain. Rasulullah SAW maju dan meletakkan cucunya tersebut lalu mengucapkan takbiratul-ihram dan memulai solat. Di tengah solat, beliau sujud cukup lama.

Saf+Kanak-kanak

Ayahku berkata, Maka aku mengangkat kepala, lalu tampaklah cucu beliau yang masih kecil itu sedang bermain di atas belakang beliau, sedangkan beliau tetap sujud. Maka aku pun sujud kembali.

Setelah selesai solat, para sahabat bertanya, Wahai Rasulullah, engkau sujud terlalu lama di tengah-tengah solat tadi, sehingga kami mengira telah terjadi sesuatu, atau engkau sedang menerima wahyu.

Rasulullah sallallaahu alaihi wasallam bersabda,

Semua dugaan kalian tidaklah terjadi. Akan tetapi cucuku ini sedang naik ke belakangku seperti sedang menunggang kendaraan. Aku tidak ingin menyudahinya sampai dia benar-benar berhenti sendiria [HR. Nasaa no. 1141].

Pengajaran yang patut Ultra Konservatif Melayu Nusantaraa ambil dari hadis di atas:

Nabi Tak Pernah Hal4u Anak-Anak Ke Saf Belakang

1. Nabi membawa anak kecil di dalam solat. Nabi membiarkan anak kecil bermain di dalam solat berjemaah sehinggakan membiarkan memanjat belakang baginda.

2. Anak-anak tidak najis. Perbuatan anda mengh4lau itulah seperti najis.

3. Nabi tidak menghalau anak kecil ke belakang. Nabi bukan sahaja membawa ke dalam saf orang dewasa, malah Nabi bawa sehingga ke tempat imam.

4. Tiada istilah putus safa jika membawa anak kecil ke dalam saf orang dewasa. Saf terputus jika anda menjarakkan kaki. Sambung atau terputus sesuatu saf adalah bergantung kepada anda. Bukan salah anak-anak.

Saf+Kanak-kanak [3]

5. Apa perasaan anda jika anak-anak muda mengh4lau anda yang sudah tua ke belakang?

6. Jika anda mahu berada di saf hadapan, datanglah awal dan cop tempat anda di baris pertama. Bukan dengan cara mengh4lau orang lain.

7. Membawa anak kecil di dalam saf orang dewasa ada dicontohkan Nabi. Tetapi mengh4lau anak-anak ke belakang mengikut sunnah siapa? Biasanya Iblis dan Sy4itan yang suka menghalang orang lain dari mendapat kebaikan. Janganlah kita menjadi seperti mereka.

8. Kami berterima kasih kepada AJK surau dan masjid kerana menguruskan perjalanan dengan baik. Namun surau dan masjid adalah hak orang Islam termasuk juga anak-anak kecil. Surau dan masjid bukan hak peribadi sesama AJK yang boleh digunakan sesuka hati dan menghalau orang lain sesuka hati.

Saf+Kanak-kanak [4]

9. Sepatutnya orang dewasa memberi galakan kepada anak-anak kecil. Bukan mengh4lau dan mengk4stakan mereka. Anak-anak sepatutnya bersolat di sisi ibu bapa supaya ibu bapa dapat mengajar dan mendisiplinkan anak-anak tentang solat berjemaah. Ibu bapa pula, bertanggungjawablah terhadap anak masing-masing.

10. Meletak anak-anak di hujung belakang saf menjadikan anak-anak lebih banyak bermain dan berbuat bising selain berba haya kerana mudahkan pencul1kan berlaku.

Kes pernah terjadi beberapa kali di Malaysia, terbaharu pencu likan berlaku sewaktu si ayah sedang solat di hadapan manakala anak-anaknya di saf belakang.

Selamat Beramal.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber : kisahkini via majalahilmu