7 Cara Mudah Tanam Kangkung Dalam Besen.

Penanaman sayur-sayuran berhampiran dengan rumah sememangnya menjimatkan masa dan wang ringgit. Kita tidak perlu membuang masa untuk ke pasar dan berhabis duit minyak. Namun, ada beberapa perkara yang menjadi halangan, contohnya, tiada ruang untuk menanam, tiada masa untuk menyiram pokok dan tidak tahu cara penanaman pokok yang betul.

Tahukah anda terdapat beberapa cara yang mudah untuk menanam kangkung. Terutama jika anda tidak mempunyai ruang yang luas, dan tidak mahu mengeluarkan modal yang banyak.

Berikut adalah langkah-langkah penanaman kangkung dengan mudah yang telah dikongsi oleh Baja AB Plus Premium, dengan mengunakan penapis dan besen sahaja. Selamat mencuba.

 1. Sediakan bekas untuk menakung air baja di bahagian bawah.

 2. Sediakan satu bekas berlubang-lubang kecil untuk bubuh biji benih kangkung. Pastikan saiz bekas tersebut lebih kurang sama.

 3. Isikan air baja AB Plus sehingga melepasi sedikit dari dasar bekas yang berlubang-lubang. Taburkan benih-benih kangkung seperti di dalam gambar.

 4. Tutupkan dengan kain gelap beberapa hari sehingga akar dan pucuk kangkung keluar (seperti taugeh)

5. Apabila pokok kangkung sudah mempunyai daun, pokok kangkung sudah boleh di letakkan kepada cahaya matahari. (pastikan paras air kena kepada akar pokok)

6. Keadaan pokok kangkung apabila diletakkan di cahaya matahari secara terus.

7. Apabila sudah 3 ke 4 minggu pokok kankung sudah boleh di tuai dimasak belacan….yum2..

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber  : Petuaibu