Umur 40 Tahun Yang Disebut Dalam Al-Quran

SUBHANALLAH…!!! , Inilah Rahsia Umur 40 Tahun Yang Disebut Dalam Al-Quran | Firman Allah (SWT) bermaksud, “Dan Kami wajib manusia untuk berbuat baik kepada dua isteri bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan kerja keras dan telah menanggungnya dengan kesulitan.

Tempo mengandungnya bersama dengan tempoh percer4ian dalam masa tiga puluh bulan. Sekali dia besar hingga ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sehingga umur empat puluh tahun, berdoa dengan berkata:

“Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku.

(Sura Al-Ahqaf (46) ayat 15 Ayat ini menyatakan usia 40 tahun, umur kematangan, ini adalah ketinggian zaman Islam. dia mula lebih awal sejak dia baligh lagi. Kebanyakan cendekiawan ‘menyembah dengan serius dalam mengurangkan tidur mereka, ketika memecahkan usia ini.

Dalam ayat ini juga Allah SWT menasihatkan bahawa ..

1. Berbakti kepada kedua ibu-bapa (ada ayat lain dalam surah al-Isra ‘dan Surah Luqman) kerana jika dia sudah 40 tahun pasti ibu-bapanya sudah melepasi 60 tahun, umur yang memerlukan banyak bantuan.

2. Bersyukur atas nikmatnya dengan melakukan perbuatan-perbuatan baik-Nya (membuat semua berkat yang Allah berikan kepada kita untuk melakukan perbuatan baik).

3. Berdoa dan menyerah d1ri, itu bermakna tidak lagi mahu maksiat dan menyedari bahawa kita adalah hak Allah SWT dan akan kembali kepada-Nya. Maksudnya ketika mencapai usia 40 tahun tidak ada d0sa, telah mencapai puncak Islam dan berhasil mendidik anaknya dan anaknya ..

Hadis yang diterbitkan oleh Abu al-Fath al-Azadi dan bukan Ibn Abbas r.a. berniat: “Sesiapa yang mencapai usia 40 tahun, tetapi kebaikannya tidak mengalahkan kej4hatannya, jadi bersiaplah untuk membawanya pergi ke ner4ka!”.

Al-Khalil bin Ahmad al-Farahidi adalah seorang lelaki yang saleh, cerdas, sabar, murah hati, bermaruah dan terhormat. Ia berkata, “Manusia yang paling sempurna akal dan fikirannya adalah apabila telah mencapai usia 40 tahun.

Itu adalah usia, di mana pada usia tersebut Allah Ta’ala mengutus Nabi Muhammad Shallallahu ‘Alaihi Wasallam, dan fikiran manusia akan sangat jernih pada waktu sahur. ” (Lihat: al-Wafyat Ayan, Ibn Khalkan: 2/245)

Mengemaskini Taubat :.

Usia 40 tahun harus menjadi titik permulaan dan pembaharuan pertobatan bagi pertobatan seseorang untuk d0sa dan kufvr selama hidupnya. Kerana pada zaman ini ia benar-benar telah merasai banyak nikmat dan bukannya rasa bersyukur sebanding dengannya.

Jadi pengakuan d0sa pasti akan mengalir dari orang-orang yang merenungkan masa lalu, sehingga dari lahirnya penyesalan, berkembang istighfar dan bertobat kepada Allah.

Oleh itu sesiapa umurnya telah sampai 40 tahun dan ke atas maka persiapkanlah d1ri anda kerana anda sudah tidak ada masa lagi untuk berseronok-seronok inilah masa anda muhasabah balik amal-amal ibadah, amal soleh,

Amal kebajikan dan kebaikan dan menjauhkan d1ri daripada d0sa dan maksiat . Ulama ‘menyatakan bahawa jika umur anda telah mencapai usia 40 tahun tetapi perbuatan baik anda tidak dapat mengatasi perbuatan bvruk anda kemudian bersiap untuk masuk ner4ka,

Nauzubilahiminzalik.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih