Cara Betul Menyimpan Bawang & Stok Agar Tahan Lebih Lama, Tak Cepat Busuk

Ramai antara kita yang suka membeli barang dapur dalam kuantiti yang banyak terutama mereka yang sibuk mahupun mereka yang mempunyai ahli keluarga yang ramai. Buat mereka yang sibuk biasanya mereka membeli barang dapur dengan banyak kerana mereka tiada masa untuk berulang alik ke pasar raya setiap minggu.

Antara barang dapur yang paling penting ialah bawang kerana ia adalah barang asas yang sering digunakan dalam apa sahaja masakan. Tidak kira apa sahaja masakan atau menu yang disediakan, bawang adalah barang asas yang diperlukan.

Jadi, ramai yang akan membeli bawang dalam kuantiti yang banyak. Namun begitu, kadangkala bawang cepat rosak dan busuk. Hal ini membuatkan ramai suri rumah khususnya dalam keadaan dilema.

Sebenarnya terdapat cara menyimpan bawang yang boleh dilakukan supaya bawang tahan lama dan tidak cepat busuk. Berikut adalah cara yang betul menyimpan bawang supaya bawang sentiasa dalam keadaan baik:

Bawang Segar

  • Jangan simpan dalam peti sejuk.
  • Cara simpan bawang yang betul adalah dengan meletakkannya di tempat yang terbuka dan kering.
  • Boleh letak di dalam raga berlubang yang ada pengaliran udara.
  • Jangan letak bawang di tempat tertutup, gelap, serta lembap.
  • Elak simpan bawang merah bercampur bersama dengan sayur lain, kerana boleh buat bawang cepat busuk.

Bawang Dikupas

  • Cara simpan bawang merah atau bawang putih yang telah dikupas perlu lebih cermat kerana ia lebih mudah rosak.
  • Jangan basuh lepas dikupas kerana kelembapan boleh menyebabkan bawang lembik dan cepat rosak.
  • Simpan dalam peti sejuk tapi pastikan bawang dikupas dalam bekas yang kedap udara agar tidak dicemari oleh bahan makanan lain dalam peti sejuk.

Bawang Kisar

  • Sama seperti menyimpan bawang dikupas ia perlu disimpan dalam peti sejuk.
  • Boleh letakkan sedikit garam supaya tidak berkulat.
  • Boleh juga disimpan daalam freezer untuk tahan lebih lama.

Sumber : Era Baru