Surah Agung Bagi Mereka Yang Tersepit. Fadhilat Surah Al-Waqiah Sebagai Pembuka Pintu Rezeki.

Ramai antara kita yang mengalami masalah kewangan, duit tidak cukup untuk menampung kehidupan. Pendek kata rezeki selalu sempit.

Al-quran merupakan mukjimat terbesar dan mempunyai fadhilat yang sangat banyak. Sebagai umat Islam kita seharusnya membaca al-quran setiap hari kerana ia adalah ibadah yang sangat tinggi nilainya di sisi Allah.

Sesiapa yang mempunyai kedudukan ekonomi yang sempit bacalah surah al-Waqiah untuk menolak kefakiran dan mendatangkan rezeki. Selain dari berusaha bersungguh-sungguh, amalan kerohanian seperti membaca quran, berzikir dan berdoa juga perlu dilakukan.

Berikut adalah cara yang paling mudah dalam mengamalkan surah al-Waqiah. Anda boleh memilih mana-mana yang berikut :

1. Membaca secara rutin setiap malam samada selepas sembahyang maghrib atau sesudah Isyak.

 Sabda Rasulllah SAW yang bermaksud: “Barangsiapa yang membaca surah al-Waqiah setiap malam, maka tidak akan tertimpa kesulitan selamanya “(Walaupun ada ulama mentafsirkan hadis ini dalam kategori lemah, ia tidak menjadi kesalahan untuk mengamalkannya).

2. Mengamalkan membaca sekali siang (selepas subuh) dan sekali malam
3. Membaca 3 kali selepas subuh dan 3 kali waktu malam
4. Membaca surah al -Waqiah sebanyak 14 kali selepas waktu asar. Amalan ini dikatakan mujarab dalam mendatangkan hajat terutamanya rezeki.

Fadhilat surah al-Waqiah akan berkesan bila dilakukan secara istiqamah dan jangan meninggalkannya walaupun sehari. Bacalah dengan tartil dan tajwid yang betul. Membaca surah ini juga akan memberi pencerahan kepada minda kita.

Beberapa Keistimewaan Surah al-Waqiah

Dalam kitab Mausu’ah Fadha’il Suar wa Ayatil Quran diterangkan beberapa keistimewaan al-Quran. Di antaranya:

1.Surah al-Waqiah adalah surah yang menarik perhatian rasulullah.

Diriwayatkan daripada Abu Ahwas, bahawa Abu Bakar as-Shiddiq pernah bertanya kepada Rasulullah, “Surah apa yang membuat engkau menjadi tua?” Rasulullah menjawab, “Surat Hud, al-Waqiah, al-Mursalat dan amma yatasa’alun (an-Naba’) serta idza as-syamsu kuwwirot (at-Takwir)”

Pertanyaan “membuat engkau menjadi tua” jika dilihat secara luaran seolah-olah mengandungi maksud negatif. Namun tentu bukan itu yang dimaksudkan oleh Abu Bakar as-Shiddiq.

Dalam kitab Faidh al-Qadir, al-Munawy menjelaskan bahawa maksud menjadi tua adalah kiasan rasulullah yang menunjukkan perhatian besar beliau terhadap surat al-Waqiah yang memang membicarakan mengenai keadaan yang sangat penting iaitu keadaan manusia pada Hari Akhir nanti.

Ini menunjukkan betapa rasulullah mendekati masa kiamat tersebut. Berdasarkan hal ini, maka menjadi sebahagian daripada sunah nabi untuk menghayati kandungan surah al-Waqiah, sebagaimana Rasulullah s.a.w.

2. Surah al-Waqiah adalah surah yang sering dibaca rasulullah pada waktu solat malam.

Dalam sebuah riwayat dari Ibnu Mas’ud bahawa rasulullah sering menggabungkan dua surah dalam satu rakaat solat. Penggabungan dua surah ini disebut surah an-Nazhair. Di antara surah tersebut adalah surah al-Waqiah. Lebih terperinci lagi, Iqlimah meriwayatkan bahawa rasulullah biasanya membaca surat al-Waqiah dan nun (al-Qalam) dalam satu rakaat.

3. Membaca surat al-Waqiah akan menghindarkan seseorang daripada menjadi fakir

Diriwayatkan oleh az-Zaila’iy, dalam kitab Tarikh al-Kasysyaf, daripada Abdullah bin Mas’ud (3/412):

مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْوَاقِعَةِ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ لَمْ تُصِبْهُ فَاقَةٌ أَبَدًا فَكَانَ ابْنُ مَسْعُودٍ يَأْمُرُ بَنَاتَهُ بِقِرَاءَتِهَا كُلَّ لَيْلَةٍ

Barang siapa yang membaca surah al-Waqiah pada setiap malam, maka tidak akan tertimpa padanya kemiskinan. Berdasarkan hadis ini, Ibnu mas’ud menyuruh puterinya untuk membaca surat al-Waqiah pada setiap malam.


Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih