Sembunyikan 41b Orang Allah Sembunyikan 41b Kita

Sembunyikan 4ib Orang, Allah Sembunyikan 4ib Kita. Kongsikan Doa Menutup 4ib Ini.. | Memang seronok kalau kita tahu sesuatu yang memalukan orang lain, kan? Boleh jadi bahan cerita panas dengan kawan-kawan.

Dan kalau-kalau terdesak, boleh dibuat bahan nak melawan semula orang tu bila bertengkar atau tak sefahaman di kemudian hari.

Jika dilihat budaya di Malaysia, orang ramai mungkin lebih kenal perkataan goss1p daripada 4ib. Sebabnya gossip sudah ada tempat tersend1ri dalam dunia media. Sudah diangkat jadi rancangan TV, ada blog tersend1ri, disediakan kolum khas di surat khabar dan maj4lah.

Sedangkan 4ib, jarang-jarang telinga kita boleh dengar. Jangan kata budak-budak, orang dewasa pun tak mustahil ada yang tak tahu maksudnya. Melainkan kalau perkataan ni diguna pakai oleh cikgu-cikgu dekat sekolah.

Apa maksud 4ib ini sebenarnya?

4ib secara umumnya bolehlah diertikan sebagai malu, atau untuk lebih mudah difahami, 4ib itu sesuatu yang kita ceritakan kemudian jika didengar atau diketahui oleh si pelaku, menjadikan si pelaku berasa malu atau tak selesa.

Seperti A menceritakan tentang 4ib B kepada C. Jika B mendengarnya, akan menyebabkan jatuh rasa malu dalam d1ri B. Begitulah secara ringkasnya.

Dalam islam, kita dilarang membuka ke4iban orang. …dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan ke4iban orang… (Al-Hujuraat 49:12)

Ayat ini berisi larangan umum untuk mencari-cari kebvrukan orang lain, mencakupi berbagai macam jenis tajassus (mencari-cari kesalahan, mengintai, mencuri dengar, mencuri pandang dan yang seumpamanya).

Menurut ulama tafsir, tajassus adalah mencari-cari 4ib dan aurah kaum muslimin. Bererti kita dilarang mencari-cari 4ib saudara sesama muslim, malah diperintah menutupinya.

Sabda Rasulullah, “Dan barangsiapa yang menutupi 4ib seorang muslim, Allah akan menutupi 4ibnya pada hari ki4m4t.” (HR. Bukhari & Muslim)

Boleh amalkan doa ini supaya kita takut untuk membuka 4ib orang lain dan moga Allah menutup 4ib kita bukan sahaja ketika di dunia malah ketika di akh1r4t.

Alkisah, seorang hamba Allah terserempak anak jirannya masuk ke kawasan belakang rumahnya dan sedang mengutip buah mangganya yang gugur.

Memang kalau diikutkan, rasa tak sabar hendak masuk ke rumah dan bercerita pada rakan-rakan sebab jirannya jenis suka mencari kesalahan mereka selama ini.

Jadi bila berlaku kejadian begini, serasa macam, yes, ada point aku nak malukan kau pula.

Mujurlah, masih ada Allah SWT dalam hati hamba Allah seorang ini. Lalu dibatalkan saj4lah niatnya hendak menceritakan 4ib si anak jiran.

Dan janji Allah SWT itu pasti. Keesokan harinya, dia terlepas daripada satu konflik di tempat kerja yang sememangnya akan membuka 4ib beliau. Lihat?

Dalam isu berleluasanya budaya gosip di negara kita, mungkin agak payah untuk kita selaku individu yang bukan siapa-siapa hendak membanteras apalagi menghentikan terus budaya tersebut.

Tetapi apa yang mungkin boleh kita usahakan, janganlah menyokong budaya gosip lagi. Tak kisah melalui TV, internet, blog dan sebagainya. Ingat prinsip dalam perniagaan, tiada permintaan maka tiada penawaran?

Insyaallah usaha yang nampak kecil ini boleh membawa impak yang besar sebenarnya. Jika jumlah penonton rancangan berunsur gosip berkurangan, tak mustahil untuk pihak penerbit mengurangkan siarannya. Wallahu a’lam.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

sumber : Nasihat Ustaz