“Nak Tunjuk Kasih Sayang Pada Anak Bawah Dua Tahun Bukan Dengan Beli Mainan”.. Ini 3 Perkara Yang Perlu DiLakukan Dengan Sebaiknya..Jangan Tersalah Cara Ya!

Mana ada ibubapa yang tak sayang anak. Semuanya pasti sayang dan pastinya nakkan yang terbaik utk anak-anak. Cuma kadang-kadang kita tersalah tindakan. Kita sanggup belikan mainan yang banyak dengan jenama yang mahal semata-mata nak tunjukkan kasih sayang. Kita cakap “I loue you” masa ini anak tak faham pun maknanya. Jadi macam mana nak “beritahu” anak yang kita sayang mereka?

Tak susah pun, mudah sahaja nak menambat hati anak bawah 2 tahun disebabkan perkembangan berfikir mereka bergantung kepada rangsangan deria dan mereka masih belum pandai manipulate dan faham maksud “I loue You”, kita baca puisi membebel panjang yang kita sayang anak pun mereka tak faham.

Dalam artikel ini dikongsikan beberapa cara yang boleh kita lakukan untuk memberikan yang terbaik untuk anak kita.:

1) Masa berkualiti.

Masa di mana tumpuan 100% pada anak, tanpa sambil berbalas whatsapp atau komen di facebook. Layankan mereka bermain, anak yang dalam fasa meniarap mak ayah pun join meniarap macam komando. Anak yang dalam fasa merangkak, mak ayah pun main kejar-kejar sambil merangkak. Tak jatuh pun maruah kan?

Kalau mak ayah yang bekerja, mainlah bersama anak sekurang-kurangnya 1 jam. Tutup tu, biarkan hanya suara kita dan suara anak sahaja ada. Dapatkan “trust” suara kita dalam perkembangan emosi anak bawah 18 bulan. Pastikan suara kita nombor 1, macam mana nak test? Kita bisik atau dari jauh anak dah kenal suara mak ayah ataupun dalam keadaan bising pun anak boleh kenal suara kita.

Kalau kenal, tahniah! Encik puan dah memang tempat pertama “Carta Suara” dalam hati anak.

2) Pelukan dan sentuhan

Perkembangan emosi anak akan berkembang dengan pesat dan stabil jika kita selalu memeluk anak terutamanya semasa umur bawah 2 tahun. Pelukan umpama “makanan” minda anak, terlalu banyak kebaikan pelukan dalam perkembangan otak yang sihat.

Peluk, belai kepala anak seterusnya cium dahi anak. Alangkan kucing yang garang pun jadi jinak dan manja bila kita usap kepala mereka, apatah lagi anak.

e) Urutan

Badan anak dari selepas lahir ini umpama orang bina badan terutamanya semasa bawah 1 tahun, dari tak ada otot lembik sahaja selepas lahir. Mereka setiap hari “bina badan” untuk ke posisi meniarap, merangkak, dan berjalan. Jadi, urutan memang diperlukan untuk melegakan otot-otot halus mereka yang tegang terutamanya di kawasan betis di samping memberi rangsangan deria eentuhan pada anak.

Kalau anak merangkak cepat atau jalan cepat, caranya bukan beri walker ya. Tetapi salah satu cara yang berkesan adalah dengan urutan. Berapa kali sehari? Pendapat saya, sekurang-kurangnya 2 kali sehari dan waktu yang paling sesuai adalah selepas mandi. Penting sangat urutan bagi anak bawah 1 tahun. Jangan abaikan part ini!

Ada 1 kajian lain tentang kasih sayang dan perkembangan otak anak berumur 2 tahun. Terbukti perkembangan otak anak yang cukup kasih sayang mempunyai struktur yang berbeza dengan otak anak yang kekurangan kasih sayang semasa umur bawah 2 tahun.

Fakta: 80% perkembangan otak adalah bergantung kepada rangsangan persekitaran semasa bawah 2 tahun. Takut kan? Besar sangat amanah mak ayah yang ada anak bawah 2 tahun untuk memastikan perkembangan yang baik dari segala aspek.

Kepada ibubapa di luar sana, bagaimana dengan anda? Kita perlu perbaiki mana-mana cara kita sekiranya salah dalam mendidik anak di peringkat awal lagi. Kita berikan yang terbaik kepada anak kita agar perkembangan mereka sentiasa positif.

Sumber: Maryam Jamadi (Occupational Therapist)