Kucing Adalah Haiwan Kesayangan Rasulullah SAW

Diriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW mempunyai seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Salah satu sifat Mueeza yang paling Rasulullah SAW suka ialah Mueeza selalu mengiau ketika mendengar suara azan, seolah-olah seperti mengikuti alunan suara azan. Rasulullah SAW berpesan kepada para sahabatnya untuk menyayangi kucing peliharaan serperti mana menyayangi keluarga mereka sendiri.

Pernah juga Rasulullah SAW mahu menjambil jubahnya dan Mueeza sedang tidur di atasnya. Rasulullah SAW pun mem0tong belahan lengan yang ditiduri Mueeza daripada jubahnya supaya tidak menggangu Mueeza. Selepas Rasulullah SAW pulang ke rumah, Mueeza terbangun dan pergi merunduk sujud kepada Rasulullah SAW. Sebagai balasan, Rasulullah SAW menyatakan kasih sayangnya dengan mengusap lebut ke badan kucing itu sebanyak tiga kali. Rasulullah SAW menekakan dalam beberapa hadis bahawa kucing itu tidak n4jis.

Mengapa Rasulullah SAW mengatakan bahawa kucing itu suci dan tidak pula n4jis? Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi untuk menolak telur b4kteri4. Otot kucing juga dapat menyesuaikan dengan sentuhan otot manusia.

Permukaan lidah kucing ditutupi dengan bonjolan kecil yang runcing. Bonjolan itu bengkok mengerucut seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tidak ada setitik cecair yang jatuh daripada lidahnya.

Sedangkan lidah kucing itu sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu yang m4ti dan membersihkan bulu-bulu yang ters1sa di badannya. Itu yang kita lihat kucing selalu menjil4t-jil4t badannya, sebenarnya ia membersihkan bulunya.

Telah dilakukan pelbagai penelitian dan kajian terhadap kucing dan pelbagai perbezaan usia, kedudukan kulit, pvnggung, bahagian dalam telapak kaki, pelindung mulut dan ekor. Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan ujian dengan usapan.

Disamping itu, dilakukan juga penamaan b4kteri4 pada bahagian-bahagian khusus, seterusnya diambil cairan khusus yang ada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Menurut Dr. George Maqshud, ketua makmal di Hospital Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemukan adanya b4kteri4 pada lidah kucing. Jika bateria itu ada, maka kucing akan s4kit.

Manakala Dr. Gen Gustafsiri mendapati bahawa bakteria yang paling banyak terdapat pada anjing, manusia 1/4 anjing, kucing 1/2 manusia. Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Said Rafah itu menegaskan, kucing memiliki peranti pembersih yang bernama lysozyme.

Kucing tidak suka air kerana air merupakan tempat yang sangat subur untuk pertumbuhan bateria, terlebih pada genangan air (lumpur, genangan hujan dan lain-lain)

Kucing juga sangan menjaga kestabilan suhu badannya. Ia tidak banyak berjemur dan tidak berada dekat dengan air. Tujuannya agar b4kteri4 tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor tidak adanya b4kteria ppada tubuh kucing.

Daripada hasil kajian perubatan dan percubaan yang telah dilakukan di makmal haiwan, didapati bahawa badan kucing bersih secara seluruhannya. Ia lebih bersih daripada manusia.

Kucing merupakan binatan peliharaan yang comel dan manja. Menurut sejarah, haiwan ini telah hidup sejak zaman Firaun lagi iaitu kira-kira 5,000 tahun yang lalu dan dikatakan ia pernah hidup di istana Firaun.

Di sini kita dapat menilai mengapa Rasulullah SAW sangat sayangkan kucing dan menyatakan bahawa kucing itu suci dan tidak n4jis. Kita sebagai manusia yang mempunyai akal fikiran seharusnya menjaga dan memelihara persekitaran agar sentiasa bersih dan selesa untuk menjalankan kehidupan seharian.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber : alraudhah.com