Kisah Malaikat Bertanya Dengan Allah SWT Mengapa Diciptakan Wanita

Ramai mengetahui Allah menciptakan wanita dari tulang rusuk lelaki, dekat dengan lengannya untuk dilindunginya, dekat dengan hatinya untuk dicintai.

Wanita diciptakan dari tulang rusuk lelaki. Bukan dari kepalanya untuk dijunjung, bukan pula dari kakinya untuk dipijak. Tapi dari sisinya untuk dijadikan teman hidupnya, dekat dengan lengannya untuk dilindungi, dan dekat dengan hatinya untuk dicintai.

Persoalannya, pernah terfikir kenapa Allah menciptakan wanita? Berikut ini perkongsian kami mengapa wanita diciptakan.

Ketika Allah SWT menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya:

“Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Ya Allah?”

Allah SWT menjawab:

“Sudahkah engkau melihat dgn teliti setiap apa yang telah aku ciptakan untuk wanita? Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan s4kit hati dan keris4uan, dan semua itu hanya dengan dua tangan.”

Malaikat menjawab dengan takjub:

“Hanya dengan dua tangan? Tidak mungkin!”

Allah SWT menjawab:

“Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan d1rinya send1ri dan boleh bekerja 18 jam sehari.”

Malaikat mendekati dan mengam4ti wanita tersebut dan bertanya:

“Ya Allah, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?”

Allah SWT menjawab:

“Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata.”

“Untuk apa?” tanya malaikat.

Allah SWT melanjutkan:

“Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan, keris4uan, cinta, kesep1an, penderit4an, dan kebanggaan, serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki, ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita. Wanita dapat mengatasi beban lebih baik daripada lelaki, dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya send1ri. Dia mampu tersenyum ketika hatinya menjer1t kesed1han, mampu menyanyi ketika men4ngis, men4ngis saat terharu, bahkan tertawa ketika ket4kutan.

Dia berk0rban demi orang yang dicintainya, dia mampu berd1ri melawan ketidakadilan. Dia men4ngis saat melihat anaknya adalah pemenang, Dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,Dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.Dia begitu bersed1h mendengar berita kes4kitan dan kem4tian, tapi dia mampu mengatasinya. Dia tahu bahawa sebuah civman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.

Allah SWT berfirman:

“Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kemudahan. Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya.Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah dan mengasuh keluarganya dengan pender1taan dan kelelahan tanpa mengeluh. Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat meny4kiti hatinya.

Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam keg4galannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya. Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah meny4kiti isterinya,tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.

Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan. Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk tubuh yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber : Aliffchannel