Ketahui Beza Khasiat 4 Jenis Beras.

Beras adalah sumber karbohidrat yang hebat yang membekalkan nutrien penting yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga walaupun seseorang cenderung takut kepada karbohidrat dan cuba menghalangnya daripada diet mereka.

Yang penting ialah memberi tubuh anda karbohidrat yang mencukupi dan beras yang ditanak menjadi nasi adalah pilihan yang sempurna memenuhinya. Ia ekonomi dan serba boleh.

Berbagai jenis beras menawarkan perisa dan nutrien yang berlainan.

Beras putih

Padi putih adalah jenis beras yang diproses untuk mengeluarkan sekam, lapisan bran, dan kuman.

Proses ini juga memberi kesan kepada nutrien dalam beras putih, menjadikannya paling kurang nutrisi di antara 4 jenis beras.

100g beras putih mengandungi 6.3g protein.

Beras putih dengan bijirin panjang lebih rendah dalam indeks glisemik.

Tubuh memecahkan beras putih dengan cepat. Jadi, jika anda makan terlalu banyak nasi putih, anda akan berakhir dengan terlalu banyak karbohidrat.

Beras perang

Beras perang adalah bijirin. Hanya luar sekam dikeluarkan. Bran kekal memberikan beras perang tekstur kenyal dan rasa kekacang (nutty) serta masa memasak yang lebih lama.

Bran melakukan fungsi yang baik untuk melindungi nutrien di dalam beras.

Oleh itu, beras perang lebih kaya dengan nutrien berbanding beras putih.

Contohnya, 100g beras merah mempunyai kira-kira 7.2g protein dan 3.2g serat.

Ia juga penuh dengan magnesium, tiamina, zat besi, dan zink. Beras perang mempunyai indeks glisemik sederhana, yang bermaksud ia boleh memelihara perut anda untuk tempoh yang lebih lama berbanding dengan beras putih.

Beras hitam

Beras hitam sangat berbeza dengan beras putih dan beras perang.

Ia mempunyai rasa kekacang dan tanah yang kuat dan masa memasak yang lebih lama.

Setiap 100g beras hitam mengandungi 9.1g protein dan 4.7g serat.

Oleh kerana beras hitam mempunyai indeks glisemik rendah, mereka yang menghidap di1betes akan mendapat manfaat daripada memakan beras hitam.

Dipercayai beras hitam menyediakan lebih banyak antioks1dan daripada beri tetapi kurang gula dan lebih banyak serat.

Beras merah

Beras merah dipenuhi dengan jenis ant10ksidan yang dipanggil antosianin yang dipercayai berkesan dalam mengurangkan keradangan dan alergi, mengurangkan ris1ko k4nser dan menguruskan berat badan.

Padi merah boleh dengan atau tanpa sekam. 100g beras merah mengandungi 7g protein dan 2g serat.

Ia juga mengandungi jumlah nutrien yang lebih tinggi (mangan, magnesium, selenium, dan lain-lain) menjadikannya sumber makanan yang berguna untuk mereka yang mempunyai migrain, tek4nan d4rah tinggi, dan masalah jantung.

Kandungan serat yang tinggi juga membantu memperlahankan proses pencernaan, memperkuat sistem pencernaan dan memperlambat proses karbohidrat yang pecah ke dalam gula d4rah.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber :