Kerja Biasa Aje Tapi Nekad Kumpul 12K Dalam 3 Bulan! Cara Lelaki Ini Raih Perhatian

Bukan senang nak simpan duit beribu ringgit dalam tempoh yang singkat. Lagi lah kerja biasa-biasa aje.

RencahRasaPlus : Korang Ada Akaun Shopee? Jom Follow Min Di Shopee. 3 Follower Bertuah Akan Menang RM100 Setiap Minggu. Klik Sini : menangrm1000.co/bertuah

Namun jika kita nekad semua tu pasti jadi kenyataan! Begitulah yang dilakukan oleh Syafiq yang berkongsi twitternya mengenai kejayaanya menyimpan 12K dalam tempoh 3 bulan!

Nak tahu caranya, jom belajar tip yang dikongsinya.

Ada 3 Tabung Untuk Dapat RM12 Ribu
Ada yang tanya betul ke semua tu RM12k. Betul! Sebenarnya ada tiga tabung macam tu.

  1. Tabung utk duit RM1/RM5.
  2. Tabung utk duit RM100/RM50
  3. Tabung utk duit RM10/RM20

Ini Hasilnya:

1. Jangan Kedekut Dengan Tabung
Buat kerja sampingan, duit gaji kerja ini bila dapat masukkan semuanya dalam tabung. Saya photographer jadi bila dapat paymet masukkan semua dalam tabung.

2. Set Target Dan Matlamat Biar Betul
Sebut setiap hari bila masukkan duit dalam tabung. Contohnya ‘ aku nak beli kereta’ Bukan apa, kita Melayu ni mudah lupa.

3. Jangan Terlalu Sayangkan Duit
Ini yang ramai fikir. Sayang betul dengan note RM50. Katanya nanti macam mana aku nak makan, beli itu ini. Wahai manusia kau kena percaya rezeki Allah SWT ada di mana-mana bila kau usaha Allah pasti akan tolong. Don’t worry ok.

4. Lupakan Tabung
Jangan sesekali letak tabung di tempat yang senang di reveal. Sorok sikit. So kita akan lupakan tabung tu. Tapi jangan pula sampai lupa nak menabung sebab lupa letak kat mana.

5. Kena Buat Freelance
Ramai yang cakap kaya boleh la, photographer boleh la, tapi gaji aku RM2k je sebulan.

Well tahu tak, gaji aku kerja adalah 800 sebulan. Untuk capai macam tu aku korbankan cuti dengan buat freelance.

6. Guna Tabung Kecil
Kenapa aku guna tabung kecil? Sebab bila tabung kecil semangat untuk menabung tu makin tinggi bila nampak tabung macam nak penuh. Dia punya feeling tak sabar nak pecahkan tu lain macam.

7. Bergantung Pada Kemampuan Masing-Masing
Satu lagi, takkan semua nak result RM12k dalam 3 bulan. Semua bergantung pada kemampuan masing-masing. Kalau sampai 5 bulan atau 12 bulan pun still ok. Allah SWt yang tentukan rezeki masing-masing okey.

Kalau nak murah rezeki…berkahwinlah. Rezeki tu akan datang dengan cara yang tak pernah kita bayangkan. Semuanya kuasa Allah SWT.

Sumber: Twitter Syafiq Mustafa Via Keluarga

RencahRasaPlus : Korang Ada Akaun Shopee? Jom Follow Min Di Shopee. 3 Follower Bertuah Akan Menang RM100 Setiap Minggu. Klik Sini : menangrm1000.co/bertuah