“Jangan Ganggu Kebahagiaan Orang, Al-Quran Melarang Tegas Merebut Suami Atau Isteri Orang”

Berd0sa jalin hubungan dengan individu yang sudah berumah tangga, apatah lagi menyebabkan berlaku percer4ian. Merebut pasangan samada suami atau isteri milik orang lain terutamanya di kalangan kenalan terdekat sama seperti merampas hak milik orang lain yang akan mengakibatkan persengketaan.

Memang tiada istilah karma di dalam agama Islam namun, sebagai seorang muslim, kita haruslah percaya bahawa setiap perbuatan yang baik akan dibalas baik dan setiap perbuatan yang j4hat akan mendapat balasan yang setimpalnya.

Berd0sa jadi orang ketiga

Hakikatnya, keruntuhan hidup pasangan suami isteri sehingga berlaku percer4ian sering dikaitkan dengan kemunculan orang ketiga, sama ada campur tangan keluarga atau pasangan menjalin hubungan dengan individu lain.

individu yang berniat untuk meruntuhkan rumah tangga orang lain adalah melakukan d0sa, malah menjalin hubungan dengan suami atau isteri orang juga h4ram hukvmnya.

“Menjalin hubungan dengan suami atau isteri orang h4ram hukvmnya kerana pujuk rayu dalam perhubungan itu punca kepada kej4hatan sebab Allah sudah mengatakan jangan hamp1ri z1na.

“Jika wanita mengetahui lelaki yang didampingi itu adalah suami orang, tetapi tetap meneruskan perhubungan berkenaan, ia membuktikan wanita terbabit memiliki iman yang lemah dan hati yang keras,”

Suami isteri perlu kukuhkan cinta

Cinta yang halal ialah cinta kepada isteri atau suami send1ri. Manakala yang h4ram ialah mencintai yang bukan hak dan kepunyaan kita iaitu isteri atau suami orang lain.Sesungguhnya perbuatan mencintai isteri atau suami orang lain adalah punca kepada keruntuhan dan kehancuran rumah tangga sesebuah keluarga , dan perbuatan tersebut amat dimvrkai oleh Rasulullah SAW sebagaimana dalam sebuah hadis :

.ليس منا من خبب ( اي فسد ) إمـــرأة على زوجها

“Bukan dikalangan kami (umat nabi Muhammad) orang yang merosakkan hubungan seorang isteri dengan suaminya”

(HR Abu Daud : 2175 dan dinilai SAHIH oleh As-Syaikh Al-Albani dalam “Sahih wa dho’if Sunan Abi Daud”)

Jujur pada pasangan

Kepercayaan isteri terhadap suami yang keluar rumah untuk mencari rezeki dikhianati apabila suami menggunakan kesempatan berada jauh daripada isteri untuk bersama wanita lain.

“Suami yang berlaku curang sebenarnya sudah melanggar amanah Allah kerana isteri adalah amanah yang diberi kepada mereka untuk dijaga sebaiknya.

“Malah, jika hati isteri dis4kiti, dikecewakan, dianiaya atau isteri berasa kecil hati sekalipun, itu adalah satu penganiayaan dilakukan suami yang termasuk dalam pengabaian nafkah batin,”

Isteri yang tidak mampu menangani masalah seumpama itu diharuskan untuk menuntut cer4i daripada suami sama ada melalui cer4i taklik, fasakh atau khuluk. Pasangan yang berhadapan dengan masalah orang ketiga perlu bermuhasabah d1ri, mencari kesilapan dan memperbaikinya.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

sumber : Sehinggit