Inilah Golongan Yang Akan But4 Matanya Di Akhirat

Nauzubillah Min Zalik, Inilah Golongan Yang Akan bvta Matanya Di akh1r4t, Mohon Baca Dan Sebarkan…Semoga Bermanfaat | Ramai manusia diciptakan oleh Allah SWT dalam keadaan celik, boleh melihat dengan sempurna ciptaan Allah SWT, boleh makan dan minum, berjalan dan lain-lain lagi.

Tetapi pada hari akh1r4t nanti ada di antara orang-orang yang celik di dunia ini dibangkitkan oleh Allah SWT dalam keadaan bvta.

Kenapakah mereka ini dibangkitkan dalam keadaan sedemikian?

Jawapannya ialah kerana mereka ini berpaling daripada ajaran Allah yang sebenar, tidak melakukan perintah Allah, sebaliknya melakukan maksiat dan membuat d0sa-d0sa besar serta menz4limi orang lain, matanya tidak digunakan untuk melihat kebenaran, sebaliknya digunakan untuk melihat kebatilan.

Orang-orang seperti ini hidup di dunia akan disempitkan, tidak tenang, menderita dan ditimpa musibah. Manakala di akh1r4t pula, mereka menjadi bvta sebagai balasan keingkaran ketika berada di dunia.

Firman Allah SWT maksudnya: “Dan sesiapa yang berpaling ingkar daripada ingatan dan petunjuk-Ku, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit, dan Kami akan himpunkan dia pada hari ki4m4t dalam keadaan bvta.

Ia berkata: ‘Wahai Tuhanku, mengapa Engkau himpunkan daku dalam keadaan bvta, pada hal aku dulu celik ‘? “(Surah Taha (20) ayat 124-125)

Perbuatan kita semasa di dunia menentukan kedudvkan di sisi Allah SWT di akh1r4t dan begitulah sebaliknya. Jika kita benar-benar taat dan akrabnya di dunia dengan Allah SWT, maka di akh1r4t pastinya Allah SWT akan mendampingi kita.

Siapa yang mengikut petunjuk Allah mereka tidak akan ses4t dan tidak pula akan menderita sengsara ditimpa 4zab pada hari ki4m4t nanti.

Sesiapa yang ingkar daripada mengikut petunjuk Allah sesungguhnya kehidupan mereka pada hari ki4m4t nanti sukar, sempit dan dan dihidupkan dalam keadaan bvta.

Demikianlah balasan terhadap orang-orang yang diberi peringatan tetapi lalai dan ingkar, lalu Allah melupakan mereka pada hari kaimat nanti sebagaimana mereka lupa kepada Allah semasa berada di dunia.

Allah berfirman: “Demikianlah keadaannya! Telah datang ayat-ayat keterangan Kami kepadamu, lalu engkau melupakan serta men1ngg4lkannya, dan demikianlah engkau pada hari ini dilupakan serta ditinggalkan”. (Surah Taha (20) ayat 126)

Seorang sahabat Nabi, Samurah bin Jundab berkata: “Sesiapa yang ingin mengetahui kedudvkannya di sisi Allah SWT, maka periksalah kedudvkan Allah di sisinya.

Barang siapa yang menghorm4ti perintah Allah, lalu bersegera melakukannya, menjauhkan d1ri daripada larangan Allah, juga berusaha menghiasi d1ri dengan adab -Adab Islam, maka kedudvkan di sisi Allah pun terhormat. ”

Jika mata jika dihalakan kepada kemaksiatan boleh menyebabkan seseorang itu menerima 4zab di akh1r4t. Begitu juga mulut, kaki, tangan dan anggota lain perlu dihalakan kepada ketaatan kepada Allah SWT barulah beroleh selamat dan kasih SaYanaG Allah SWT.

Justeru, marilah sama-sama kita menghitung d1ri, adakah kita sudah cukup amalan untuk bertemu dengan Allah SWT di akh1r4t kelak, adakah segala amalan di dunia ini dijamin pahala di akh1r4t. Ingatlah segala amalan akan diambil kira.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih