Inilah 3 Doa Nabi Sulaiman Kaya Raya Hingga Menjadi Raja Dunia

Inilah 3 Doa Nabi Sulaiman Kaya Raya Hingga Menjadi Raja Dunia..Jom Amalkan

Nabi Sulaiman adalah seorang Nabi yang dianugerahkan oleh Allah kekayaan melimpah ruah. Selain kayanya Nabi Sulaiman, baginda juga dikenali sebagai sebagai Raja segala makhluk. Kerajaan Nabi Sulaiman sangatlah besar. Istananya pun megah, berlapis emas dan permata. Selain diberikan anugerah kekayaan, Nabi Sulaiman juga diberi mukj1zat iaitu baginda dapat faham bahasa haiwan dan dapat berbicara pada j1n, serta dapat menundukan keduanya.

Semua yang dimiliki oleh Nabi Sulaiman semasa hidupnya tentu tak lepas dari kuasa Allah SWT. Doa-doa yang dipanjatkan Nabi Sulaiman telah dikabulkan oleh Allah sehingga beliau dapat memiliki semua yang diingininya. Pada masa sekarang banyak orang yang ingin kembali mengamalkan doa-doa nabi Sulaiman tersebut dengan pelbagai tujuan, misalnya untuk mengharap rezeki dan kekayaan, menyembuhkan orang kes4kitan, atau untuk menundukan haiwan buas.

Oleh sebab itu, artikel kali ini kami akan membahas doa-doa tersebut untuk dapat Anda baca dan amalkan. InsyaAllah.

  • Doa Nabi Sulaiman Untuk Kekayaan

Doa Nabi Sulaiman yang pertama ini adalah doa yang dapat digunakan untuk memohon kelancaran rezeki dan untuk kekayaan. Jika Anda saat ini sedang mengalami kesulitan hidup, atau berharap agar kewangan Anda lebih baik, amalkanlah doa agar rezeki lancar seperti yang terdapat dalam QS Shaad ayat 35 berikut ini.

Latinnya: Rabbi ighfir lii wahab lii mulkan laa yanbaghii li-ahadin min ba’dii innaka anta lwahhaab.

Artinya: Ya Tuhanku, ampunilah aku dan anugerahkanlah kepadaku kerajaan yang tidak dimiliki oleh seorang juapun sesudahku, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pemberi.

Doa tersebut dapat diamalkan setiap Anda selesai menunaikan solat fardhu. Namun, akan lebih baik lagi bila Anda aktif menunaikan solat Duha dan membacakan doa Nabi Sulaiman tersebut setiap hari. Akan tetapi, semua doa tersebut harus diiringi dengan ikhtiar, usaha, dan kerja keras Anda karena tidak mungkin kekayaan jatuh dari langit tanpa Anda mengusahakannya sendiri. Doa adalah sekadar munajat yang dapat melancarkan datangnya rezeki.

  • Doa Nabi Sulaiman Untuk Menundukan Haiwan dan Mengvsir j1n

Seperti yang tercatat dalam sejarah kehidupannya di Al-Qur’an, Nabi Sulaiman semasa hidupnya diberi dengan mukj1zat dapat berbicara dan mengerti bahasa haiwan dan j1n. Mukj1zat Nabi Sulaiman tersebut sangat bermanfaat bagi kemudahan syiar dan dakwahnya. Dengan mukjizat itu, semua haiwan serta semua j1n yang ada di muka bumi tunduk akan perintah beliau.

Bila Anda ingin memiliki sedikit karamah dari mukjizat Nabi Sulaiman tersebut, amalkanlah doa berikut ini seperti yang terdapat dalam QS An-Naml ayat 30 dan 31: doa nabi sulaiman doa penunduk haiwan, wanita, dan j1n.

Latinnya : Bismilaahir rahmoonir rohiim. Laa ta’luu ‘alayya wa’tuunii muslimiin.

Ertinya : Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang. Bahawa janganlah kamu berlaku s0mb0ng kepadaku, dan datanglah kepadaku sebagai orang-orang yang berserah diri. Doa di atas dapat dibacakan untuk mengubati orang yang kes4kitan.

Bacakan doa pengusir j1n tersebut di telinga kanan orang yang s4kit sambil menekan jempol kaki kanan dan kirinya, insya Alloh j1n yang menggangu dan merasuk tubuh orang tersebut akan keluar dengan sendirinya. Doa ini sudah banyak dibuktikan dan terbukti makbul. Oleh karana itu, hafalkanlah. Selain untuk mengusir j1n, doa Nabi sulaiman di atas juga dapat digunakan untuk menj1nakkan binatang.

Jika anda bertemu ular liar atau bin4tang buas lainnya sehingga anda berada dalam bah4ya, bacalah doa di atas seraya berpasrah diri kepada Alloh. Insya Alloh, haiwan l1ar tersebut akan pergi dan tidak mengganggu anda lagi.

  • Doa Nabi Sulaiman dalam Bersyukur

Kekayaan, mukj1zat, dan kekuasaan yang diberikan oleh Alloh kepada Nabi Sulaiman tidak sedikit pun mengubah keperibadiannya. Beliau selalu memohon kepada Alloh agar dapat selalu menjaga amanat dan kudratnya sebagai makhluk.

Beliau selalu bersyukur dan meminta agar ia tergolong orang-orang yang pandai bersyukur. Dan kerana itulah Allah kemudian menambah nikmat-nikmat kepadanya.

Sebagai seorang muslim, ada baiknya kita meniru sikap Nabi Sulaiman dalam bersyukur nikmat yang diberikan Allah kepada kita. Kerana semakin kita bersyukur, maka Allah akan semakin menambah kenikmatan dalam kehidupan kita.

Bacalah doa nabi Sulaiman untuk bersyukur berikut ini sebagaimana terdapat dalam QS An-Naml ayat 19. Doa Nabi Sulaiman dalam Bersyukur.

Latinnya : Rabbi awzi’nii an asykura ni’mataka latii an’amta ‘alayya wa’alaa waalidayya wa-an a’mala shaalihan tardaahu wa-adkhilnii birahm4tika fii ‘ibaadika shshaalihiin

Ertinya : Ya Tuhanku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh.

Demikianlah beberapa doa Nabi Sulaiman yang dapat kami sampaikan di kesempatan kali ini. Semoga dengan mengamalkan doa-doa tersebut secara ikhlas dan berserah diri, apa yang menjadi keinginan Anda dapat dikabulkan oleh Allah SWT. Amin Allohumma Amin.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih