Nak masuk bulan ramadan ni, mak-mak kat rumah auto jadi rajin untuk masak hari-hari di rumah termasuklah kuih muih juadah untuk berbuka dan moreh di rumah.
Yang mana pertama kali nak buat karipap tu, dan nakkan kulit karipap yang sentiasa rangup walaupun dah lama goreng, boleh cuba resipi ni! Nak masak inti apa? Terserah anda asalkan kulitnya win! Jom tengok cara-caranya..
Bahan-Bahannya :
- 1 kg tepung gandum,
- Planta 200gram,
- Minyak masak separuh cawan,
- Air sejuk 2cawan, + garam 3sudu teh
- Air kapur 1,sudu
Cara-Caranya :
1. Panaskan planta bersama minyak masak sehingga betul-betul panas.
2. Kemudian terus tuang ke dalam tepung gandum. Gaul rata semua bahan.
3. Tuangkan air kapur dalam tepung gandum tadi.
4. Satukan air dan garam, kacau sampai garam larut. Kemudian tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum tadi sampai boleh uli menjadi doh. Jangan tuang semua, sampai boleh canai menjadi bulat sahaja.
5. Siap doh untuk kulit karipap. Leperkan menggunakan kayu, kemudian masuk mesin karipap dan gelek setakat nombor 6 sahaja. (Makin nipis, makin rangup dan sedap)
6. Hati2 ye masa nak angkat goreng karipap ni sensitif lembut sgt2.. tangan mesti betul2 kering . goreng separuh masak..jangan terus simpan mentah mcmni ye..xcantik nanti
Sumber : Azzura Ismail Via Keluarga