Badan Terasa Ringan Bila Bangun Selepas Mama Mengamalkan Surah Al-Insyirah Ini Sebelum Tidur

Biasanya kita mendengar ayat ini dibacakan serta diamalkan akan melapangkan jiwa yang lara, menj1nakkan anak yang degil dan nakal dan turut menerangkan hati sesiapa sahaja untuk memudahkan menerima setiap pelajaran yang dipelajari.

Demikianlah manfaat, fadhilah dan keutamaan dari mengamalkan surat Al Insyirah. Lakukanlah dengan sepenuh hati dan seikhlas-ikhlasnya dengan mengh4rapkan redha dari Allah SWT. Kita juga digalakkan supaya dapat memahami erti daripada surah ini.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, Lagi Maha Mengasihani

Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk?)

Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebvtan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Ini perkongsian daripada wanita yang hanya dikenali sebagai “Mama” dalam arti kel ini. Ceritanya seperti berikut :

Rupa-rupanya sangatlah luas fadhilatnya, terutama kepada kaum ibu yang mudah penat dan letih kerana membuat berbagai jenis kerja rumah tanpa henti. Semakin usia meningkat, berbagai jenis penya kit yang akan hinggap dan biasanya adalah sa kit di bahagian ping gang yang menyebabkan aktiviti harian terbantut kerana menanggung kes@kitan.

Jadi, sebagai caara untuk menghindari d1ri dari s@kit pinggang atau untuk menyembuhkannya., dengan di1ringi doa serta izin Allah SWT. Insha Allah, penya kit tersebut akan sembuh dengan serta merta jika dikehendaki-Nya.

Caranya adalah dengan membaca ayat ketiga dari Surah Al Insyirah sambil menadah tangan seperti berdoa dan ulanginya sebanyak tiga kali. Tiup pada tangan tadi dan tepuk pada pinggang dan pung-gung sambil berdoa kepada Allah SWT supaya dilindungi atau disembukan sa-kit pinggang yang dialami itu.

Tapi mama tepuk semua bahagian, habis kepala lutut, buku lali, tapak kaki dan nak dikatakan seluruh badan mama tepukkan. Minta Allah SWT jauhkan sebarang penya kit yang akan melemahkan kesihatan badan.

Alhamdulillah dengan izin Allah SWT ringan rasa badan terutama ketika bangun pagi. Sebelum ini kalau nak bangun mama terpaksa buat kuda-kuda dulu baru boleh bangun dengan berat badan sebegini, kusss semangat nak angkat badan.

Manakala ayat ke 4 dari surah Al Insyirah pula, untuk menyerikan wajah para isteri apabila dipandang suami. Caranya dengan membaca ayat ke 4 sebanyak 7 kali, tiup pada tapak tangan dan sapu ke muka dengan doa kepada Allah SWT supaya suami pandang kita cantik jer tapi tak tanya hubby lawa ke muka mama ni, malu wehh. Jadi cukuplah dia sentiasa senyum dan beri kasih sayang.

Wallahualam…

Mama dapat info ini dari Tanyalah Ustaz TV9, masa itu Ustaz Muhammad Hanafiah Abdul Malek membentangkan isu tentang Wanita Dominan.

Kat bawah ni adalah fadilat surah Al Insyirah yang mama dapat melalui slin dan tmpal untuk dikongsi dan menjadi koleksi peribadi.

Fadhilat dan Kelebihan Surah Al Insyirah. Antaranya:

1. Mempermudah segala urusan dan murah rezeki. Amalkan membacanya 7 kali selepas solat fardhu.

2. Apabila ada sesuatu hajat yang penting, kerjakan solat sunat Hajat atau Tahajjud di tengah malam, dan baca surah ini 103 kali atau lebih banyak menurut kemampuan. Insya Allah hajatnya akan tercapai.

3. Amalkan membaca surah ini, Insya Allah terjauh dari wabak penya kit panas dan penya kit berjang kit.

4. Untuk mengubati orang yang disengat serangga, baca surah ini kemudian tiupkan kepada pesa kit, insya Allah akan sembuh.

5. Barangsiapa mengamalkan surah ini, nescaya dadanya yang sempit akan dilapangkan Allah SWT.

Langkahnya:

Dibaca dengan meletakkan tapak tangan kanan di dada sebelah k1ri dan ditekan. Kemudian dibaca surah Al-Insyirah 3 kali dan mohonlah supaya dilapangkan dada.

tvliskan surah ini pada kertas, kemudian direndam dalam air dan diminumkan airnya kepada seseorang untuk mendorongkannya supaya bertaubat dengan sesungguhnya. Elok juga di baca Asma’al Husna “AL-TAWWAB” sebanyak 300 kali selepas solat Dhuha.

Doa untuk menghalang anak-anak berg4duh, bacalah Al Fatihah dan selawat diikuti dengan surah Al-Insyirah sebanyak 7 kali kemudian bacakan Ayat 200 dari surah Ali Imran serta doa berikut :

“Allahumma allif baina qulubihim wa ashlih zata bainihim”.

Selepas itu, dihembvs ke dalam air untuk diberi minum kepada anak-anak. Boleh juga dibaca dan dihembvs ke ubun-ubun anak anda pada setiap malam.

Surah ini jika dibaca pada air sebanyak 111 kali, dapat menyembuhkan penya kit batu karang. Air ini dapat menghan curkan batu kerikil tersebut.

Jika diamalkan surah ini sebanyak 200 kali setiap terbit matahari, insya Allah akan dibukakan kepadanya perkara-perkara yang aj4ib.

Surah ini jika dibaca pada air kemudian diminum, insyaAllah akan hilang dvkacitanya dan terpelih4ra dari terkejut . Jika dilakukan 7 hari berturut-turut, insya Allah akan kuat daya ingatannya.

Semua Berlaku Atas Kuasa Dan Izin Allah, Oleh Itu Jangan Lupa Berdoa Kepada ALLAH SWT…

Wallahualam…

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih