BACALAH Ayat Ini Disaat Susah

Bacalah Ayat Ini Disaat Susah, Maka Allah Akan Hantar Seribu Malaikat Untuk Membantu Kesulitan Kita | Tersebutlah seorang lelaki yang menempuh perjalanan dari Damsyik ke Zabadani.

Di tengah jalan, ada lelaki lain yang berniat menyewa keldainya. Meskipun tak dikenali, ia membenarkan lelaki asing untuk menyewa keldainya. Keduanya berjalan menuju satu lokasi, ber1ringan.

“Jom melalui arah sini,” ajak lelaki penyewa keldai.

“Tidak, aku belum pernah melalui jalan itu. Mari lalui jalan yang lain. “Jawab si lelaki. Mengelak.“Tenang saja,” rayu lelaki penyewa keldai,

“aku yang akan menjadi penujuk jalan.”Keduanya pun berunding hingga lelaki pertama mengikuti cadangan lelaki yang menyewa keldainya.Tak lama selepas itu, keduanya sampai di sebuah tempat yang sukar dilalui.

Tempatnya curam dan curam. Lelaki pemilik keldai melihat ada beberapa m4yat terbaring di sana.

Tak disangka, lelaki yang menyewa keldainya turun sambil mengacukan sebilah pedang. “Turunlah segera! Aku akan membvnuhmu! ”

Lelaki pemilik keldai pun berlari sekuat kemampuannya. Ia berusaha menghindar, tapi sia-sia kerana sukarnya tempat yang perlu dilalui.“Ambil saja keldai kepunyaanku.

Bebaskan aku. “Ujar lelaki pemilik keldai. Nyaw4nya teranc4m.“Pasti. Aku tidak akan mensia-siakan keldaimu. Tapi, aku juga ingin membunvhmu. “Gerrtak si lelaki. Bengis.

Tak henti-henti, lelaki pemilik keldai ini menyampaikan nasihat. Ia juga membacakan anc4man-anc4man Allah Ta’ala dalam al-Quran dan hadis Nabi tentang d0sa membvnuh dan melakukan kejah4tan secara umum.

Malangnya, lelaki itu tak mengendahkan. N4fsu membvnvhnya sudah kuat. Tak boleh dicegah. Mustahil untuk dihentikan.“Jika demikian,” ujar lelaki pemilik keldai, “izinkanlah saya mend1rikan solat.

Dua rakaat sahaja. ”“Baiklah,” bent4k lelaki j4hat, “tapi jangan lama-lama!”Qadarullah, semua hafalan lelaki pemilik keldai hilang.

Pada masa sibuk mengingat-ingat, lelaki tak mempunyai kesabran itu terus mengggertak dan menyuruhnya cepat.

Akhirnya, teringat satu ayat oleh lelaki pemilik keldai ini. Ia membaca firman Allah Ta’ala dalam surah an-Naml [27] ayat 62,

“Atau siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepada-Nya dan yang menghilangkan kesusahan,

Dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah selain Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah kamu mengingati (Nya). ”

“Seketika itu juga,” tutur si lelaki, “dari mulut lembah muncul seorang penunggang kuda membawa tombak. Dia melemparkan tombak tepat di d4da lelaki jah4t itu sehingga langsung tersvngkur tanpa bernyaw4.

“Siapakah engkau?” Tanya lelaki pemilik keldai penuh heran sekaligus harus terima kasih.

“Akulah hamba-Nya Dia yang memperkenankan doa orang yang dalam kesulitan apabila dia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan.”

Kisah yang menakjubkan ini juga dituturkan oleh Imam Ibnu Katsir dalam Tafsir al-Qur’an al-‘Azhim.Wallahu a’lam.

Semoga bermanfaaat, bagikan info ini agar semua orang tidak patah semangat dalam menghadapi ujian sesulit apapun

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : NasihatMedia

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih