Amalkan surah Al-Ikhlas selepas setiap solat Fardhu untuk r4wat d1r1

Amalkan surah Al-Ikhlas selepas setiap solat Fardhu untuk r4wat d1r1

Bismillahhir0hmanirr0hiim.

MasyaAllah, jika tidak ada perbezaan di dlm 3 bacaan surah Al-Ikhlas ini bererti orang yang membaca surah Al-Ikhlas satu kali sama dgn memperoleh ganjaran / seperti membaca sepertiga Al-Quran. Jadi jika membaca surat Al-Ikhlas tiga kali mendapat ganjaran seperti membaca satu Al-Quran.

  • Satu kali baca surah Al-Iklas sma dgn 10 juz, sedangkan membaca tiga kali surah Al-Iklas sma dgn 30 juz jdi ukhti wa akhi tdi sudh baca 3x surah Al-Iklas sma dgn mendapat pahala seperti membaca satu Al-Qur’an, masyaAllah Alhmdulilllah.
  • Sesiapa yang membaca surah Al-Ikhlas tiga kali, maka seakan-akan dia telah membaca Al-Quran seluruhnya. “(Hadith Riwayat Al’ugaili dan Rajaa Al Ghanawy).

Penawar Penya kit

Apabila kita membaca Surah Al-Ikhlas 3x selepas setiap solat fardu, kita mengubati d1ri kita send1ri. Daripada Abu Hurairah; Rasululllah SAW bersabda: “Surah Al Ikhlas adalah penawar segala penya kit (r0hani / Jasmani).” (HR: Ibnu Majah r.a.)

Sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sa kit sehingga dia mening gal du nia, maka dia tidak akan membvsuk di dalam ku burnya, akan selamat dia dari kesem pitan ku burnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap merekamelintasi titian sira tul mustaqim lalu menuju ke syurga.” Demikianditerangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Rasululllah SAW bersabda: “Sesiapa yang membaca 10 kali surah Al-Ikhlas siangdan malam; Maka Allah memberinya sebuah istana dalam syurga.” (HR: Imam Ahmad & Imam Adarimi.).

“Redha Allah tergantung pada redha ibu dan bapa, dan muurka Allah bergantung pada mvrka ibu dan bapa mereka.” (HR al-Hakim)

“Wahai Rasulullah, apakah masih ada kebaikan yang boleh saya kerjakan untuk berbakti kepada kedua ibu bapa saya setelah mereka mening gal du nia?”

Beliau menjawab, “Ya, masih ada iaitu mensolatkankan jenaz zahnya, memintakan ampun buat keduanya, melaksanakan janji-janj1nya setelah keduanya mening gaIdunia, menyambung tali persahabatan yang tidak boleh disambungnya kecuali dengan keduanya, dan memuliakan sahabat keduanya.” (HR Abu Daud)

Dari Ibnu Mas’ud r.a, bahawasanya seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah, “Manakah amal yang lebih utama?”, Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam menjawab; “Solat dalam waktunya, berbakti kepada ibu bapa dan berjuang di jalan Allah.” – Sahih Bukhari

D1riwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Telah datang seorang lelaki kepada Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam lalu bertanya: Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layani dengan sebaik mungkin? Rasulullah bersabda: Ibumu. Beliau bertanya lagi: Kemudian siapa? Rasulullah bersabda: Kemudian ibumu. Beliau terus bertanya: Kemudian siapa? Rasulullah bersabda: Kemudian ibumu. Beliau terus bertanya: Kemudian siapa? Rasulullah bersabda: Kemudian ayahmu.

Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, maksudnya; “Seseorang anak tidak dapat membalas jasa orang tuanya sehingga dia mendapati orang tuanya menjadi hamba sahaya kemudian dibeli dan dimerdekakan mereka.” – (HR Muslim dan Abu Daud).

“Sesiapa yang ingin dipanjangkan umur dan ditambah rezekinya maka hendaklah dia berbakti kepada ibu bapanya serta menyambungkan silaturrahim.” – (Riwayat Ahmad).

“Memohon keampunan untuk ibu bapa yang mening gaI dunia daripada seorang anak, termasuk perbuatan berbakti.” – (Riwayat Ibnu Najar). “Sesungguhnya seseorang akan diangkat darjatnya di syurga maka dia berkata: Wahai Tuhanku, dari manakah semua ini untukku?”

Maka dijawab: “Daripada permintaan keampunan anakmu untukmu.” – (HR Ahmad, Ibnu Majah dan Baihaqi). “Sesiapa yang menziarahi ku bur kedua-dua orang tuanya atau seorang daripada mereka pada setiap Jumaat, nescaya akan diampunkan d0sanya dan ditvlis sebagai orang yang berbakti (kepada ibu bapanya).” – (Riwayat Tabrani).

“Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. Melihat kepada wajah ibu bapa, al-Quran dan kepada laut.” – (HR Abu Nuaim) dan ditambah dengan lafaz “Melihat kepada Kaabah adalah ibadah”. – (HR Abu Daud).

Seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah: Apakah saya mesti meminta izin ibu saya jika masuk ke dalam biliknya?” Baginda menjawab: “Ya.” Dia bertanya lagi: “Tidak ada lagi selain saya yang melayaninya.” Jawab baginda: “Apakah kamu suka melihat ibumu tidak berpakaian?” Lelaki itu menjawab: “Tidak.”

Baginda bersabda: “Maka minta izinlah kepada ibumu.” – (Riwayat Bukhari dalam al-Adab al-Mufrad).

“Aku belum pernah melihat seorang pun yang wibawa dan kelakuannya seperti Rasulullah terhadap Fatimah puterinya. Jika masuk kepada Rasulullah, dia bangkit kepadanya, menciuumnya dan mempersilakannnya duduk di tempat duduk baginda. Dan jika nabi masuk kepadanya dia bangkit daripada tempat duduknya, menciuum baginda dan mempersilakan baginda duduk di tempat duduknya.” – (HR Abu Daud, Nasai dan Termizi).

“Siapa yang menjadikan ibu bapanya redha, maka dia menjadikan Allah redha dan siapa yang menjadikan ibu bapanya m4rah maka dia telah menjadikan Allah m4rah (kepadanya).” – (HR Ibnu Najar dalam Tarikh Baghdad).

“Sesiapa yang membayar hutang ibu bapanya sesudah mereka mening gaI dunia dan menunaikan n4zar mereka dan tidak menyebabkan ceIa bagi mereka, maka dia ditvlis sebagai orang yang berbakti walaupun dia adalah orang yang pernah menderh4kai ibu bapanya.” – (HR Ibnu Asakir).

“Sesungguhnya orang yang paling pedih s3k saannya pada hari ki4mat adalah orang yang membv nuh nabi atau orang yang dibv nuh oleh nabi atau membv nuh seorang daripada ibu bapanya dan pembuat patung serta orang berilmu yang tidak mendapat manfaat daripada ilmunya.” – (HR Baihaqi). Wallahu a’lam.

Sumber:islamagamaku.pw via depalmasp.com

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih