8 Makanan Semula Jadi Yang Boleh Mengekalkan Kulit Ibu Hamil Cantik.

Semasa hamil, ada sesetengah para ibu mengalami masalah kulit. Antaranya, bahagian lipatan di leher mejadi hitam dan kusam. Perkara ini mengundang rasa segan pada si suami. Siapa saja yang tidak segan apabila ditegur suami yang mengatakan bahagian lipatan leher menjadi hitam dan kusam. Semestinya kita akan berasa risau dan segan.

Pada awalnya, kita fikir mungkin ia adalah daki, hanya perlu gosok lebih sikit dengan tuala selepas mandi di bahagian yang hitam itu. Tetapi ia tidak hilang dan kita akan bertambah risau lagi. Jangan bimbang, ia adalah perkara biasa bagi para ibu yang hamil. Masalah ini dapat diselesaikan.

Masalah ini dapat diselesaikan dengan mengamalkan 8 makanan semula jadi yang sihat dan mudah didapati di mana-mana. Tidak perlu makan ubat pencerah kulit dan sebagainya. Lagipun ubat-ubat sebegitu tidak baik untuk kesihatan. Apakah 6 makanan semula jadi yang boleh mengekalkan kulit yang cantik bagi ibu hamil?

Mari kami kongsikan info sebenar mengenai 8 makanan semula jadi yang boleh mengekalkan kulit yang cantik bagi ibu hamil. Info ini dikongsikan oleh klinik Dr. Asmah. Klinik Dr. Asmah terletak di Sungai Petani, Kedah. Ia menawarkan pelbagai ‘service’ terutama sekali bagi wanita yang hamil. Ia juga menawarkan ‘service’ untuk pesakit biasa seperti kencing manis, darah tinggi, demam panas dan lain-lain lagi.

8 Makanan semula jadi untuk kulit cantik

1) Anggur

Buah anggur baik untuk kesihatan kulit kerana ia mengandungi vitamin, mineral dan pelbagai nutrisi di dalamnya. Ia dikatakan dapat menyihatkan kulit kerana mengandungi bahan antioksidan yang tinggi. Kebaikan bahan ini adalah untuk melembapkan kulit serta melindunginya daripada radikal bebas. Mengalamkan buah anggur juga baik untuk melambatkan proses penuaan.

2) Avokado

Biarpun buah ini kaya dengan lemak, tetapi ia baik untuk kulit. Kandungan vitamin E dan C di dalam buah ini dapat menjaga kulit agar sentiasa lembap dan sihat. Vitamin C dapat membekalkan kelembapan kepada kulit agar tidak menjadi kering dan bersisik. Selain itu,pengambilan avokado secara konsisten dapat membantu mencerahkan kulit secara sihat.

3) Ubi bit

Tidak ramai yang mengenali ubi bit. Sebenarnya ia sangat baik kerana mampu menambah sel darah merah serta membantu menyegarkan kulit. Ubi bit mengandungi kalsium magnesium, vitamin A dan E serta kalium.

4) Keluarga buah beri

Jika diperhatikan banyak suplemen untuk kulit dihasilkan daripada ekstrak buah beri. Ini kerana kandungan vitamin C serta bahan antioksidan yang tinggi di dalam buah-buahan beri ini. Ia melindungi kulit dari radikal bebas yang menyebabkan kanser serta membantu untuk

melembutkan kulit.

5) Epal

Bagi ibu hamil atau selepas bersalin yang mahukan kulit kembali tegang, bolehlah mengamalkan

epal. Semasa hamil pengambilan epal dapat mengurangkan kewujudan kesan regangan. Jumlah antioksidan di dalam buah epal dapat mengetasi masalah kulit kering serta kedutan.

6) Tomato

Buah tomato sangat baik untuk mata. Selain itu, kandungan likopen di dalamnya berfungsi untuk mencegah kerosakan kulit. Sekiranya tidak dimakan pun, jika dijadikan pupur wajah, tomato dapat membantu menanggalkan sel kulit m4ti serta bintik hitam pada wajah.

7) Kelapa

Minyak asli dari kelapa dapat memberi kelembapan kepada kulit. Mengamalkan minyak kelapa dara dapat mengatasi masalah regangan kulit serta melembutkan kulit secara natural. Jika ibu mengalami masalah rambut gugur, boleh oleskan minyak kelapa agar lebih kuat dan tidak rapuh.

8) Bayam

Bayam amat baik diamalkan oleh wanita hamil kerana ia kaya dengan beta karoten,vitamin A, zat besi serta bahan antioksidan. Jika diamalkan setiap hari, ia dapat membantu ibu hamil yang mempunyai masalah darah rendah. Selain itu, nutrisi yang terdapat dalam bayam dapat menghaluskan kulit wajah dan mengurangkan masalah jerawat pada kulit.

*Jika mahu kulit cantik, cerah dan gebu amalkan makanan yang sihat dan diantaranya seperti yang dinyatakan di atas. Makanan-makanan tersebut mudah didapati, sedap dan murah. Ia bukan sahaja baik untuk ibu hamil, malah ia boleh diamalkan oleh setiap peringkat umur yang ingin kulit cantik. Semoga info ini memberi manfaat kepada anda dan orang-orang tersayang.

Artikel ini diberi kebenaran sepenuhnya oleh penulis. Baca artikel asal di sini.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber : Keluarga