7 Kelebihan Aisyah Ummul Mukminin

7 Kelebihan Aisyah Ummul Mukminin | Aisyah radhiallahu anha berkata: “Ada tujuh kelebihanku yang tidak dimiliki wanita lain kecuali kelebihan yang diberikan Allah kepada Maryam binti Imran.

Demi Allah, dengan mengatakan hal ini aku tidak bermaksud membanggakan d1riku atas teman-temanku (isteri-isteri Rasulullah yang lain).”

Abdullah bin Shafwan bertanya: “Apa tujuh kelebihan itu wahai Ummul Mukminin?”

Aisyah menjawab:

1) Malaikat (Jibril) membawa imejku kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam (dalam mimpi).

2) Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam menikahiku saat d1riku berumur 7 tahun, lalu aku diserahkan serumah dengan baginda saat berusia 9 tahun. Baginda menikahiku saat aku perawan.

3) Baginda menerima wahyu ketika sedang berada dalam satu selimut denganku.

4) Aku adalah orang yang paling dicintai oleh baginda dan puteri dari orang yang paling baginda sayangi (Abu Bakr).

5) Allah menurunkan beberapa ayat-ayat Al-Quran kerana aku di saat umat hampir cel4ka kerananya.

6) Aku pernah melihat Jibril dan tidak ada seorang pun di antara isteri-isteri Rasulullah lainnya yang pernah melihatnya.

7) Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam men1ngg4l di rumahku pada saat tidak ada orang yang menguruskannya, selain d1riku dan malaikat.

(Al-Haitsami berkata dalam kitab Majma’uz Zawaid, no. 15308, “Riwayat ini tercantum dalam kitab Ash-Shahih dengan ringkas sementara riwayat di atas dari Thabrani.

Para perawi dalam salah satu sanad riwayat Thabrani adalah perawi-perawi kitab al-Shahih. Rujuk juga riwayat Hakim, vol.4, hlm. 10. Hakim menyatakan hadis ini sahih dan al-Zahabi menyetujuinya).

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

sumber : NasihatMedia