Waspada Jangkitan Herpes, Jangan Mencuba Sampel Lipstik Di Kedai!

Apabila anda ke kedai mekap di mana-mana pusat membeli-belah, anda akan terg oda untuk mencuba sampel gincu yang ditawarkan, betul?

Selain itu, bagaimana kita boleh uji warna yang kita mahukan tetapi tanpa menggunakannya? Mungkin ada keperluan untuk berfikir sebelum menerima go daan untuk mencubanya. Menurut kata pakar, anda boleh dijangkiti vi rus herpes dari sampel gincu.

Dr. Amreen Bashir, ahli mikrobiologi di Aston University, Birmingham menjelaskan:

“Ramai wan ita tidak sanggup nak berkongsi berus gigi dengan orang lain. Tapi mereka sanggup berkongsi makeup tester.”

Risiko terkena jangkitan bakteria dan virus herpes dari makeup tester amat besar. Apatah lagi kerana setiap individu mempunyai organisma hidup yang berbeza. Satu makeup tester boleh digunakan oleh hampir 30-40 orang secara terbuka untuk menyebarkan sebarang jan gkitan!

Apakah itu jan gkitan herpes?

Herpes adalah sejenis jangkitan virus yang boleh menghasilkan nanah pada kulit. Wabak ini tersebar dengan menyentuh kulit pada kulit, mencium atau melakukan hubungan in tim. Individu yang mempunyai wabak herpes mungkin menyebarkan virus ini melalui tuala, mangkuk, pemotong dan gincu. Herpes menyebabkan nanah di sekitar bibir atau mvlvt dan mungkin sehingga 10 hari.

Jadi menurut Dr. Hunter Handsfield, Profesor Perubatan di Universiti Washington Pusat AIDS dan STD, jika seseorang yang dijan gkiti dengan herpes menyentuh/menggunakan sesuatu (contohnya gincu), individu kedua yang cuba menyentuh objek itu mungkin juga mendapat jangkitan juga.

Kes terjan gkit oleh herpes dari gincu

Sebenarnya, kejadian wa bak herpes dari sampel gincu han gat dikatakan oleh wanita apabila terdapat wa bak di California. Pada bulan Oktober, seorang wanita bernama Elena Davoyan telah menjaga Sephora kerana dia dikatakan telah mengubati herpes selepas mencuba gincu di sana.

Elena berkata dia tidak pernah mempunyai herpes sebelum ini. Walau bagaimanapun, selepas mencuba sampel gincu di Sephora di Los Angeles, dia terus didiagnosis dengan herpes. Oleh itu, Elena ingin memberi amaran kepada semua wan ita tentang bah aya cuba sampel so lek di mana-mana di kedai-kedai kosmetik. Elena juga menuduh Sephora tidak melakukan sebarang usaha untuk mencegah wa bak herpes di kedai mereka.

Sebagai contoh, Sephora harus menyediakan cotton bud atau tisu untuk mengelap sampel gincu sebelum mencubanya. Hampir semua kosmetik mempunyai bahan pengawet yang dapat mencegah pertumbuhan mikroba. Tetapi, kosmetik masih terbuka untuk dijangkiti virus jika terdapat individu yang menggunakannya dengan jari ko tor.

Malah, kosmetik juga mudah terdedah kepada virus jika ia tidak disimpan dengan betul. Walaupun wa bak herpes dari gincu jarang berlaku, virus ini tetap aktif terutama di kawasan lembap. Dr. Eileen Tan, seorang pakar dermatologi di Hospital Mount Elizabeth Novena, berkata virus yang ditinggalkan dalam sampel sampingan boleh dihantar kepada individu yang lemah.

“Sebagai tambahan kepada wabak herpes simplex, bakteria lain seperti Salmonella dan E. coli juga boleh tersebar melalui gincu,” Dr. Tan lagi.

Untuk mengelakkan wabak ini, ikuti 5 langkah berikut:

Jangan cuba untuk menguji apa-apa sampel terus ke ba dan anda. Anda boleh mencubanya di atas tisu

Minta sampel untuk individu, contohnya lipstik saiz mini yang boleh dibawa balik

Sekiranya tiada sampel untuk individu, bersihkan sampel solek dengan tisu basah sebelum menggunakan

Jangan teruskan mencuba di kawasan berhampiran dengan mata, mulut atau hidung anda

Jangan gunakan sampel solek di kawasan kulit yang mempunyai lu ka

Sekarang, anda sudah mengetahui bagaimana herpes boleh tersebar dari gincu. Mungkin anda boleh lebih berhati-hati apabila mencuba sampel solek di mana-mana di kedai kosmetik selepas ini. Dan oh, sentiasalah membawa tisu basah dalam beg. Jom sebarkan dan kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan anda.