“Wahai Suami, Hidup Isterimu Berubah Mengikut Acuanmu”

“Wahai Suami, Hidup Isterimu Berubah Mengikut Acuanmu”

Apabila seseorang telah bernikah, bermakna selangkah kakinya telah ke syurga.. Namun selangkah lagi belum tentu melangkah ke tempat yang sama. Sebab itulah ”Tak salah memilih supaya tak tersalah pilih. Berkah win lah bila dah rasa jumpa orang yang betul (dengan ikhtiar & tawakal pada Allah), bukan semata-semata sebab nak tutup mu lut orang tanya bila nak kah win. Nampak remeh hal ni tetapi, sesungguhnya berkahwinlah kerana Allah SWT.”

Tetarik dengan kata-kata seorang pakar motivasi “Wanita paling ma lang adalah wanita yang tersalah pilih su ami. Sebab hidup seorang per empuan itu berubah mengikut acuan suaminya. Kasihan, parasnya cantik tapi sudahnya dilayan seperti hamba. Bukan salah sang isteri, atau mungkin memang betul salah dia sebab “Tersalah Pilih Suami”. Jangan tertipu dengan penampilan luaran seseorang. Pakaian tidak mencerminkan agama dan keperibadian. Jangan terti pu dan akhirnya “padan muka aku”.

Ranjau rumah tangga amatlah hebat, tapi mudah-mudahan dapat dilalui dengan petunjuk daripada Allah yang Maha hebat. Bagaimana seorang wanita boleh mengharapkan lelaki yang tak mampu bangkitkan dirinya untuk mengerjakan solat, mengerjakan ibadah, berakhlak mulia untuk memimpin tangan anak isterinya masuk ke syurga? Meskipun bukanlah mustahil bagi seorang iste ri untuk membimbing sua mi ke jalan yang diredhai Allah, namun bukanlah suatu perkara yang mudah untuk dilakukan.

Isteri adalah cerminan suami. Elok suamimu, maka eloklah kamu. Beriman suamimu, InsyaAllah berimanlah kamu. Ahli syur ga suamimu, InsyaAllah kamu juga ahli syurga. Begitulah juga sebaliknya. Namun tidak dinafikan ada juga isteri yang tetap beriman dan taat kepada segala perintah Allah walaupun suaminya jauh dari jalan agama. Itu semua adalah dengan kasih sayang Allah semata.

“Lelaki yang hebat bukan yang dapat mengahwini perempuan solehah, tapi lelaki yang mengahwini perempuan biasa dan berjaya bimbingnya menjadi perempuan solehah..” InshaAllah.

Kadang-kadang kita berdoa untuk kuat, tapi banyak pula dugaan yang mendatang, kadang-kadang kita minta cerdik, tapi masalah pula yang bertan dang, kadang-kadang kita minta kebahagiaan, tapi hu ru hara pula yang menjelang. Dugaan menjadikan mental kita kuat, masalah menjadikan kita berfikir, hu ru hara menjadikan kita t4bah…

Adakalanya jalan di hadapan kelihatan samar kerana kabus tebal menghalang pandangan. Lalu kita pun bimbang meneruskan perjalanan kerana tidak tahu apa yg sedang menanti di sebaliknya.

Hakikatnya kita memang tidak pernah tahu apa yg sedang MENANTI kita. Namun YAKINLAH, indah atau tidak, pasti ada kebaikan kedua-duanya. ALLAH hanya memberikan yang terbaik kepada hambanya.