Tips Pilih Cermin Mata Yang Sesuai Dengan Bentuk Muka.

Memiliki cermin mata yang sesuai dengan bentuk muka adalah satu pekara yang agak rumit. Lagi-lagi untuk para pemakai cermin mata untuk masalah rabun dekat dan juga rabun jauh. Tapi buat masa ini cermin mata bukan saja menjadi pendamping setia untuk si rabun, akan tetapi ia turut dipakai sebagai fesyen oleh sesiapa saja yang berminat.

Maka tidak hairanlah kenapa ada ramai bakal pengguna cermin mata yang sibuk mencari tips pilih cermin mata yang betul agar sesuai dengan bentuk raut wajah masing-masing.

Dan untuk memilih kaca mata ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Cara untuk memilih cermin mata sama sekali tidak sama dengan cara memilih kasut. Perkara penting yang paling utama sebelum membeli cermin mata ini, kita  perlu tahu cermin mata mana yang sesuai dengan bentuk wajah sendiri.

Bentuk Muka Manusia Ada 5 Kategori

Untuk pengetahuan anda, bentuk rupa kita sebagai manusia ini tergolong dalam lima kategori. Lima kategori ini mewakili jenis setiap raut wajah yang berbeza. Lima kategori atau jenis raut wajah manusia yang berbeza itu adalah ;

  1. bentuk muka berbentuk bulat
  2. bentuk muka berbentuk segi empat
  3. bentuk muka berbentuk seperti hati
  4. bentuk muka berbentuk bujur sirih
  5. bentuk muka berbentuk tiga segi

Tips Pilih Cermin Mata Yang Sesuai Mengikut Bentuk Wajah Masing-Masing

#1 – Bentuk Muka Bulat

Tips pilih cermin mata yang pertama untuk mereka yang mukanya berbentuk bulat. Untuk mereka yang berwajah sebegini, cermin mata yang sesuai untuk anda ialah kaca mata yang bersegi. Ini kerana kaca mata yang bersegi dapat melembutkan garisan bulat yang ada pada sekeliling wajah anda.

Bukan itu sahaja, ia juga dapat memberi ilusi seolah wajah anda lebih tirus dan runcing. Untuk anda yang berwajah bulat ini, sila elakkan dari memakai bingkai yang juga berbentuk bulat atau bujur. Ini kerana bingkai berbentuk bulat atau bujur akan membuatkan cermin mata itu seolah tidak kena di wajah dan dalam masa yang sama akan membuatkan anda berasa tidak selesa.

#2 – Bentuk Muka Segi Empat

Tips pilih cermin mata yang seterusnya ini khas untuk mereka yang mempunyai bentuk muka segi empat. Buat mereka yang mempunyai wajah sebegini, cermin mata yang sesuai buat anda ialah cermin mata berbentuk lebih bulat atau bujur.

Cermin mata bentuk bulat atau bujur ini akan membuatkan wajah anda kelihatan lebih cantik dan comel. Bukan itu sahaja, ia juga akan membuatkan anda nampak lebih muda.

#3 – Bentuk Muka Seperti Hati

Tips pilih cermin mata yang seterusnya ini amat sesuai untuk mereka yang mempunyai bentuk muka seperti hati. Kebiasaanya mereka yang mempunyai bentuk muka muka seperti ini mempunyai ruang dahi yang lebih luas dan dagu yang lebih runcing. Bagi mereka yang mempunyai bentuk wajah yang sebegini cermin mata yang sesuai di pakai oleh anda adalah jenis yang ringkas.

Ruang atas wajah anda sudah cukup luas jadi dengan cermin mata yang ringkas akan membuatkan anda nampak lebih cantik dan menawan. Sebagai contoh, cermin mata berbentuk rama-rama atau tanpa bingkai sememangnya satu pilihan yang tepat dan amat sesuai.

#4 – Bentuk Muka Bujur Sirih

Untuk mereka yang mempunyai bentuk muka bujur sirih, anda amat beruntung kerana anda tidak payah pening kepala dalam misi untuk memilih cermin mata yang sesuai untuk anda ini. Mereka yang mempunyai bentuk wajah sebegini boleh menggunakan pelbagai jenis cermin mata yang terdapat di pasaran.

Sebabnya bentuk wajah sebegini dikatakan sudah cukup sempurna dan seimbang. Namun begitu, adalah dinasihatkan untuk anda memilih cermin mata yang sama besar dengan wajah anda dan elakkan menggunakan cermin mata yang bersaiz besar. Ini bagi menampakkan ia lebih sempurna dan cantik bila anda memakainya kelak.

#5 – Bentuk Muka Segi Tiga

Tips pilih cermin mata yang terakhir ini khusus untuk mereka yang mempunyai bentuk muka segi tiga. Untuk mereka yang mempunyai bentuk muka segi tiga begini, anda turut boleh mengenakan cermin mata dengan cantik dan bergaya. Paling penting boleh membuatkan orang tertawan bila melihat anda memakai cermin mata.

Untuk bentuk muka segi tiga, antara cadangan cermin mata yang sesuai adalah untuk memilih cermin mata yang berbentuk oval. Anda juga boleh meilih cermin mata yang memiliki sudut melengkung. Cermin mata dari jenis ini biasanya akan membuatkan anda kelihatan lebih menarik dengan gaya yang lebih moden. Ia juga boleh membuatkan anda nampak lebih cantik dan lebih muda berbanding usia yang sebenar. 

Jangan Abaikan Tips Pilih Cermin Mata Jika Nak Nampak Lawa

Anda perlu bijak memilih cermin mata ini kerana tidak semua cermin mata yang amat sesuai untuk anda. Jika salah pilih ia mungkin akan membuatkan anda tidak selesa untuk sesiapa yang memakainya. Jika masing lagi rasa keliru, anda boleh mendapatkan nasihat daripada wakil jualan cermin mata yang anda pilih. Nak lebih mudah beli secara terus daripada kedai jual cermin mata daripada membelinya secara online. 

Bila beli secara terus dari kedai begini dapatlah anda melihat produk tersebut di depan mata dan bolehlah juga untuk pastikan rupa sebelum dan selepas pakai cermin mata melalui cermin yang sememangnya sudah disediakan di kedai-kedai menjual cermin mata seperti ini.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber  : Bidadari