Som Som Sagu Lembut Bergedik & Sedap Pula Tu. Opah Ni Kongsikan Resepinya!

Resipi Som Som Sagu terbaik yang sangat sedap dan mudah disediakan. Sesuai dijadikan sajian minum petang atau hidangan pencuci .. Admin kongsikan resipi dari opah Mas Cotek. Selamat mencuba!

Som Som Sagu.. kome mesti boleh agak sape punya request ni kan… kalau saje2 tak sio opah nak mancuh… opah tgh mood memalas ni.. kome bukan tak kenai opah ni.. kalau rajin, nyemedang lalu lalang kan..nah Anyah Adieka siap dah… sebakui hah mak buatkan… tunggu tau..

SOM SOM SAGU /KANJI SOM-SOM oleh Mas Cotek


BAHAN SAGU

  • 1 cwn sagu
  • 3 cwn air
  • 2 helai pandan
  • sedikit pewarna hijau

BAHAN SAGU

  • 1 cwn sagu
  • 3 cwn air
  • 2 helai pandan
  • sedikit pewarna hijau

CARANYA

  1. masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau
  2. keluarkan pandan
  3. masukkan sagu
  4. kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan
  5. tuang sagu ke dalam bekas kecil
  6. kukus selama 15min sehingga sagu jernih
  7. sejukkan
  8. *** boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus
  9. dengan menambah sukatan air
  10. opah x nk lembik sgt jd opah kukus..


BAHAN KANJI SOM-SOM

  • 1/2 cwn tepung beras
  • 4 cwn santan
  • garam secukup rasa

CARANYA

  1. satukan kesemua bahan di dalam periuk/sebatikan
  2. masak hingga hingga pekat dan meletup2 dengan api sederhana
  3. sentiasa dikacau utk mengelakkan berketul ye
  4. tuang adunan ke atas sagu
  5. sejukkan

BAHAN AIR GULA

  • 1 1/2 cwn air
  • 4 keping gula kerek/melaka
  • *boleh guna gula merah
  • 1/4 cwn gula pasir
  • 2 helai pandan disimpul


CARANYA

  1. satukan semua bahan
  2. masak api sederhana hingga mendidih
  3. tapis dan sejukkan
  4. siap

#SomSomSagu
SELAMAT MENCUBA