Sebulan Sebelum Terkena Ser4ngan Jantung, Tubuh Akan Beri 8 Petanda Awal.

Sesungguhnya mencegah itu adalah lebih baik daripada merawat. Pokoknya di sini apabila diser4ng penyak1t, ada baiknya kita mengambil tahu tentang simptom-simptomnya terlebih dahulu kerana kesan awal dapat memberi andaian awal kepada kita sebelum ia menjadi lebih serius seterusnya bisa mendapatkan rawatan yang terperinci.

Untuk penyak1t jantung umumnya, tahukah anda kesannya boleh dilihat seawal sebulan sebelum terkena ser4ngan tersebut? Ini Wanista kongsikan agar anda boleh mengawal peny4kit tersebut sekaligus mengelak diri daripada risiko m4ut.

1. Keletihan Melampau

Keletihan abnormal yang berlaku terhadap diri adalah salah satu kesan awal ser4ngan jantung. Ia rata-ratanya menyerang kaum wanita sebanyak 70 peratus, lebih daripada kaum lelaki.

Keletihan melampau yang dimaksudkan di sini tidak ada kena mengena dengan keletihan disebabkan aktiviti mental mahupun kerja-keraj yang dilakukan fizikal. Biarpun hanya duduk sahaja, badan terasa letih dan itu adalah ciri-ciri keletihan yang merupakan simptom ser4ngan jantung.

2. Kes4kitan Abdomen

Lebih 50 peratus kes telah direkodkan, individu yang terkena ser4ngan jantung akan mengalami kes4kitan pada bahagian abdomen. Bahagian perut akan menjadi s4kit seterusnya mempengaruhi diri untuk jadi loya, terasa kembung, malah tidak selesa. Keadaan ini akan menyerang lelaki dan wanita.

3. Insomnia

Masalah sukar untuk tidur akan menyerang lebih 50 peratus kaum wanita sebelum mereka terkena ser4ngan jantung.

Oleh kerana itu, insomnia sering dikaitkan dengan masalah ketidakfungsian jantung serta strok. Ini termasuklah gejala sukar untuk tidur namun masih boleh bangun awal setiap pagi.

4. Nafas tidak panjang

Sebanyak 40 peratus orang yang menghidap peny4kit jantung akan mengalami masalah pernafasan yang pendek. Kesukaran bernafas dalam kalangan wanita dan lelaki yang berterusan selama 6 bulan berturut-turut mungkin petanda kepada ser4ngan jantung yang bakal menyerang diri tidak lama lagi. Bukan itu sahaja, ia juga akan menyebabkan seseorang itu berasa pening-pening dan loya.

5. Keguguran Rambut

Bagi kaum wanita, jika anda keguguran lebih 100 helai rambut setiap sehari, ia mungkin merujuk kepada simptom ser4ngan jantung. Keadaan ini juga banyak berlaku terhadap lelaki yang berumur 50 tahun dan ke atas. 

Kepala yang gondol disebabkan keguguran sebenarnya turut menandakan peningkatan hormon kartisol dalam tubuh. Oleh itu sila perhatikan kalau-kalau rambut pada garisan mahkota di kepala kerap gugur atau gondol. Jika ada, itu adalah petanda besar yang ser4ngan jantung mungkin berlaku tidak lama lagi.

6. Degupan Jantung Tidak Teratur

Ia berlaku tanpa diduga, jantung anda umpama akan terhenti seketika atau mangsa akan akan mengalami degupan jantung kencang walaupun tidak berada dalam keadaan panik dan sebagainya. Jika gejala degupan jantung tidak teratur ini berlaku, lazimnya ia akan berterusan selama 1 hingga 2 minit lamanya. Kalau ia berterusan sekaligus membuatkan diri anda menjadi pening dan letih melampau, lekas bertemu doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut sebelum semuanya menjadi parah.

7. Peluh Berlebihan 

Apabila tubuh berpeluh secara berlebihan biarpun cuaca di keliling sejuk belaka, itu mungkin petanda s4kit jantung akan menyerang diri. Lazimnya ia akan berlaku terhadap kaum wanita terutamanya pada waktu malam.

8. S4kit Dada

Kebanyakan mangsa s4kit jantung akan mengalami s4kit dada dalam pelbagai bentuk dan cara termasukah rasa s4kit seperti ditusuk.

Apabila kes4kitan ini berlaku, jangan ambil mudah dan lekaskan berjumpa doktor. Dada pada bahagian kiri (berhampiran jantung) akan terasa perit seterusnya beralih ke kawasan sekitar perut, leher, rahang dan kedua-dua belah lengan.

Semoga bermanfaat untuk semua 

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber  :