PETUA SELAMATKAN ORANG TERKENA STROKE

PETUA SELAMATKAN ORANG TERKENA STROKE (MESTI BACA) | (*) Orang yg kena STROKE mendadak ( jatuh di tandas ) pembuluh d4rah ke otak akan pecah sedikit demi sedikit.

(*) Ingat, untuk mengatasi hal ini janganlah gugup / panik.

Jika pes4kit berada di tempat kejadian seperti di bilik mandi / bilik tidur / ruang tamu dll.

Jangan dipindah – pindahkan ke tempat lain, kerana akan percepat pecahnya pembuluh d4rah, dan janganlah sampai dia terjatuh lagi.

(*) Caranya adalah dengan mengeluarkan d4rah pes4kit dgn menggunakan jarum yg telah dibakar / disteril yang kemudian ditusukkan ke ujung setiap jari masing2 sampai d4rahnya keluar 1-2 titis.

(*) Kalau d4rahnya tidak keluar dapat diurut sampai keluar, sesudah itu pes4kit akan sedar setelah beberapa minit kemudian.

(*) Jika pes4kit mulutnya m1ring, tariklah kedua daun telinganya sampai merah dan langsung tusuk bahagian bawah daun telinga dgn jarum steril sampai d4rah keluar 1 – 2 titis.

(*) Setelah pes4kit sedar dan mulutnya sudah pulih kembali, barulah dibawa ke doktor atau hospital.

(*) Biasanya orang yg terkena STROKE pembuluh d4rahnya akan lebih cepat pecah kerana goncangan dalam perjalanan ke doktor atau hospital.

(*) Orang tersebut dapat tidak sedar kembali / pengsan dan biasanya akan cacat / lumpuh.

( Kita harus ingat MENGELUARKAN d4rah dari jari orang yg terkena STROKE, maka kita sudah boleh menolong orang tersebut dari peny4kit STROKE ).

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

sumber : NasihatMedia