Pening Kepala Kerana Hutang Tak Dapat Bayar, Tips Bagaimana Rezeki Allah Berikan Pada Saya Mencurah Curah. Allah Bantu Setiap Masa.

Ekonomi zaman sekarang agak mencabar, saban hari si ayah mengeluh duit yang di cari tak cukup2.Memang pening ke pala bila memikirkan hu tang banyak yang perlu ditanggung dan tak mampu untuk dibayar.

Sebenarnya dari keringat usaha gigih anda, ‘pergantungan’ kita pada Allah juga memainkan peranan dalam memberikan rezeki yang mencurah-curah, sekaligus membantu melangsaikan hu tang yang ada.

Puan zarini jaafar ada Berkongsi sedikit tips sebagai panduan buat pembaca Majalah ilmu :

“Ketika saya berhutang banyak dulu, saya berhenti kerja jadi banyak hutang bank tak dapat dibayar.Masa tu tak ada bisnes, Nama ccris tak dapat buat loan untuk bayar, tak ada tanah untuk jual, tak ada harta untuk p ajak dan sebagainya.Bisnes pun baru nak buat tak ada modal, tak ada stok, tak ada team.Serba kekurangan saya ni. Surirumah sahaja”

“Saya bagi tips bagaimana rezeki Allah berikan pada saya mencurah curah. Allah bantu setiap masa.Tak hebat pun saya kalau Allah tak bantu saya”.

1. Banyakkan Zikir “Hasbunallahuwanikmal Wakil”

Sepanjang bekerja banyakkan zikir “Hasbunallahuwanikmal Wakil” – cukup Allah bagi ku aku serah pada mu ya Allah semua urusan ku.

2. Berdoa Rezeki Bayar Hutang

Selama ni doa siang malam nak rezeki bayar hutang jadi setiap kali dapat jualan. Bayar hutang dulu. Sedekahkan 20 al fatihah pada mak ayah masih hidup atau sudah men inggal.

3. Amalkan 1000 Istighfar Selepas Subuh

Pagi-pagi lepas subuh amalkan 1000 istighfar mohon Allah ampunkan kita. Setiap kali sebut astaghfirullah halazim.. Ampunkan aku Ya Allah. Minta ampun betul-betul pagi-pagi.

4. Ucap Kesyukuran Pada Allah

Selepas tu baru Dhuha. Bila dhuha saya tak doa nak rezeki. Masa lepas doa saya buat kesyukuran. Bagitau ya Allah terima kasih bangun lagi pagi ni untuk mohon ampun. Ya Allah terima kasih ada suami yang baik.

5. Senaraikan Nikmat Pemberian Allah

Senaraikan semua nikmat Allah bagi sebanyaknya. Menitik air mata bila senaraikan. Allah, malu dah nak minta lagi banyak.

6. Jaga Aurat

Jaga aurat, labuhkan baju, tudung dan pakai stokin.

7. Istighfar, Dhuha & Syukur

Istighfar, dhuha dan syukur tu pun dah membuka sebanyaknya rezeki. Saya biasanya buka handphone selepas jam 10 pagi selepas saya siap 3 diatas.

8. Baca Surah Pendek Sebelum Zuhur

Saya berhenti rehat 10 min sebelum Zuhur. Habiskan 1 surah pendek Al Waqiah sambil tunggu zuhur.

9. Selepas solat amalkan;

  • 33 kali alhamdulillah
  • 33 kali subhanallah
  • 33 kali allahuakbar
  • 33 kali innahaza larizkuna malahuminnafad

sambung keje.

10. Baca Al Mulk Sebelum Asar

Stop 10 minit sebelum Asar untuk baca Al Mulk dan Asar awal waktu.

Bila saya amalkan ni masa saya sangaaaaat panjang. Banyak benda boleh buat. Dahulukan akhirat dari kesibukan dunia.

11. Lebihkan Masa Dengan Keluarga

Lebihkan masa bersama keluarga selepas Asar sehingga Maghrib jemaah sama-sama sehingga lah Isyak berjemaah. Tak dapat di masjid, amalkan di rumah.

12. Amalkan Sedekah Setiap Hari

Setiap hari amalkan sedekah walau pun seringgit. Masa saya susah hutang banyak..saya buat air sirap, buh dalam botol banyak-banyak dan sedekah pada orang sapu-sapu sampah. Tu je saya mampu masa tu.

13. Utamakan Bayar Hutang

Antara hutang dengan sedekah, utamakan hutang dahulu. Tak mampu sedekah wang, sedekah tenaga.. sedekah ilmu. Saya tak mampu sedekah wang, saya ajar orang lain menjual percuma. Saya nak sedekah ilmu sahaja.

14. Amalkan 1000 Istighfar Sebelum Tidur

Sebelum tidur amalkan 1000 Istighfar mohon ampun apa kita dah buat seharian.

15. Solat Taubat Sebelum Tidur

Solat taubat sebelum tidur. Biasanya saya tidur awal jam 10 malam bangun balik jam 11 malam sehinggalah jam 3 pagi. Atau saya tido jam 12 malam bangun jam 4 pagi.

16. Tahajud, Merayu Berdoa Betul-Betul

Masa ni jam 4 pagi awak tahajud mintalah dengan tepat. Doa betul-betul minta merayu betul-betul. Kalau nak habiskan hutang sebut hutang tu berapa, bila nak bayar.

17. Minta Maaf Dengan Suami Sebelum Tidur

Sebelum tidur minta maaf dengan suami. Jaga betul-betul hub ungan suami isteri. Lebihkan akhirat, lebihkan suami daripada bisnes. Paling susah rezeki nak masuk adalah bila la ki bini duk berg aduh mengungkit.Duk baik-baik, saling terima kurang lebih masing-masing. Kita semua tak sempurna.

18. Redha Ketentuan Allah

Redha apa yang Allah bagi pasti ada hikmah ada kebaikan untuk kita belajar lebih ku at.

19. Belajar Rendahkan Ego

Mula belajar rendahkan ego, kalau orang tu berjaya pergi jumpa dia belajar, hormat guru kita. Sentiasalah merendah diri ketika dipuji segera kembalikan pada Yang Kuasa. Bisik pada diri, kau hanya meminjam.

20. Jaga Orang Tua

Jaga orang tua, berkhidmat masa mereka masih ada. Saya rasa ini juga limpahan Allah bagi kerana dulu saya berhenti kerja untuk jaga arwah mak sediri.Keluar masuk wad dengan dia sehinggalah mandian terakhir di pangkuan saya.

Saya tiada apa-apa, surirumah sahaja. Allah yang bantu saya. Semua dengan izin Allah swt.

Semoga Artikal ini bermanfaat. Buat yang sedang terperangkap dengan hutang, cuba boleh amalkan perkongsian wanita ini. Tak dapat lakukan semua, cubalah buat yang termampu dan seadannya, semoga segala hutang yang ada dapat diselesaikan atas pergantungan kita pada Allah selain berusaha.

Sumber: Zarini Jaafar