Makan Buah Naga Waktu Tengah Hari Dapat Membantu Hilangkan Perut Buncit

RAMAI di antara kita mempunyai masalah berat badan yang berlebihan dan menurut kajian, Malaysia adalah di antara negara yang mempunyai rakyat yang paling obes.

Pelbagai cara dan tips untuk kempiskan perut secara semulajadi dan salah satunya dengan makan buah naga. Tentunya mudah bukan, cepat atau lambat bergantung kepada tahap istiqamah kita sendiri. Apa kelebihan buah naga ini?

Menurunkan kadar gula di dalam darah dan mencegah diabetes

Buah naga merah mengandung gula sederhana sangat bagus untuk dimakan oleh pesakit diabetes, Kajian menunjukkan amalan memakan buah naga dapat mengawal kadar glukusa di dalam darah.

Melancarkan sistem pencernaan dan menyihatkan jantung

Buah naga merah mengandung serat alami yang tinggi. Serat sangat bagus untuk melancarkan sistem pencernaan yang bermasalah. Digalakkan juga yang sedang diet rajin memakan buah naga merah. Fiber atau serat juga berfungsi sebagai zat yang melawan dan mencegah penyakit seperti serangan jantung, stroke dan gangguan kardiovaskular. Kandungan betakaroten dalam buah naga merah membuat vitamin A bekerja dan memperbaiki penglihatan.

Meningkatkan nafsu makan

Kandungan vitamin B1 dan B2 dalam buah naga merah boleh membantu meningkatkan nafsu makan bertambah. Kerana di dunia perubatan vitamin B1 dan B2 sering digunakan untuk penambah nafsu makan khususnya ketika dalam proses penyembuhan dari sakit.

Meningkatkan kekebalan tubuh

Kekebalan tubuh kita akan kuat jika vitamin C dalam tubuh terpenuhi. karena buah naga merah ini mengandung banyak vitamin C maka buah naga bisa dijadikan alternatif sebagai asupan vit. C bagi tubuh kita. sistem Kekebalan tubuh biasanya akan terganggu ketika cuaca tidak menentu seperti musim hujan atau panas.

Memperkuatkan tulang dan gigi

Kandungan fosfor dan kalsium pada buah naga sangat baik untuk memperkuat tulang dan gigi. Sebagaimana kita tahu bahwa tulang dan gigi sangat memerlukan asupan fospor dan kalsium yang cukup agar tulang dan gigi kita sehat.

Merawat kesihatan kulit

Manfaat buah naga merah berikutnya adalah berguna untuk merawat kesihatan kulit. Vitamin C yang terkandung dalam buah naga merah juga digunakan untuk perawatan kulit. Yaitu dengan cara dibuat menjadi masker. Caranya adalah kupas kulit buah naga dan ambil dagingnya lalu blender sampai halus. Masukan ke gelas dan ambil airnya lalu dioleskan kewajah. Masker ini boleh menjadi ubat herba untuk menghilangkan jerawat dan bekas jerawat.

Membantu melambatkan proses penuan diri

Buah naga mengandung antioksidan yang tinggi sehingga mampu melambatkan proses penuaandiri. Kandungan zat di dalam buah naga akan akan mengeluarkan racun dengan efektif.

Rendah lemak

Terdapat banyak biji-biji kecil dalam buah naga. Rupanya, biji ini merupakan lemak tak jenuhyang baik untuk kesehatan karena menurunkan kolesterol baik dan menghilangkan kolesterol jahat.

Menurunkan kadar kolesterol darah

Kandungan zat dalam buah naga yang berfungsiuntuk menurunkan kadar kolesterol tubuh badan. Dengan mengamalkan makan buah nagasecara teratur maka akan membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah dan memperlancarkan peredaran darah dan jantung.

Mengandungi zat yang baik untuk tubuh badan

Dalamnya terkandung berbagai zat yang baik bagi tubuh seperti kalsium, betakaroten, gula sederhana, vitamin, B1, B2, B3 , vitamin C , fosfordan lycopine. Zat-zat tersebut sangat diperlukan oleh tubuh badan