Kucing ini hilang selama setengah tahun. Setelah ditemui, tuannya terkejut melihat perubahan saiz kucing ini

Bagi seseorang yang sudah memelihara haiwan kesayangan buat sekian lama, kehilangan haiwan tersebut pasti akan mengundang kesedihan melampau. Masakan tidak, sudah menjadi kebiasaan bagi kita untuk melayan haiwan seperti keluarga sendiri dengan memberi makanan dan tempat tinggal yang selesa.

Bagi kes haiwan peliharaan yang hilang tanpa dikesan, setiap pemilik pastinya mengharapkan yang terbaik kepada haiwan tersebut di samping berusaha sehabis mungkin dalam melakukan misi pencarian haiwan yang hilang. Kebiasaannya, haiwan yang tinggal di jalanan terpaksa bergelut dalam mencari makanan sendiri selain hidup di kawasan yang tidak selesa seperti di rumah tanpa belaian kasih sayang manusia.

Justeru, kebanyakan haiwan jalanan cenderung untuk memiliki fizikal yang kurus kering, kotor, berpenyakit dan sebagainya. Tetapi tidak bagi kucing ini yang telah berjauhan selama hampir setengah tahun dengan tuannya.

Setelah berbulan-bulan berpisah, lelaki ini berjaya menemui semula kucing kesayangannya. Namun, penampilan terkini kucingnya itu membuatkan lelaki ini benar-benar terkejut dan tidak mempercayai apa yang telah berlaku kepadanya sepanjang kucing ini tinggal di jalanan.

Menurut pusat kebajikan haiwan, kucing ini telah ditemui tinggal di belakang sebuah restoran. Setelah itu, pihak berkenaan mengambil keputusan untuk memuat naik gambar kucing ini di media sosial dengan harapan agar dapat menemukan kucing ini dengan tuannya.

Tidak lama kemudian, seorang lelaki datang ke pusat kebajikan haiwan tersebut untuk mencari kucingnya yang hilang sejak beberapa bulan yang lalu. Alangkah terkejutnya dia apabila melihat keadaan kucing tersebut dan lelaki ini terus terpaku buat seketika.

Menurutnya, kucing tersebut memiliki ciri-ciri dan corak seperti kucing miliknya namun perbezaannya adalah kucing tersebut kelihatan jauh lebih besar saiznya. Lelaki ini kemudian bertindak memanggil nama kucing peliharaannya iaitu Sunai dan dengan serta-merta, kucing yang gempal itu terus mendongak dan melihat tepat ke mata pemiliknya.

Lelaki ini akhirnya yakin bahawa kucing tersebut adalah kucing peliharaannya yang hilang. Namun, dia sangat terkejut melihat perubahan saiz kucing tersebut yang dikatakan meningkat sebanyak sekitar 4kg!

Jelas lelaki itu juga, kucingnya didapati menghilangkan diri ketika proses pengubahsuaian rumah dijalankan. Pada ketika itu, seluruh ahli keluarga berusaha mencari si comel ini ke merata tempat namun gagal. Tanpa disangka-sangka, kucing ini telah menjadikan lorong belakang sebuah restoran sebagai rumah sementaranya setelah kucing ini tersesat jauh.

Pada awalnya, tukang masak di restoran itu membenarkan kucing ini tinggal di dapurnya bagi tujuan untuk menghapuskan tikus di kawasan tersebut. Namun, kucing ini bertindak mencuri makanan laut dari dapur dan hal ini membuatkan tukang masak itu mengambil keputusan untuk menghantarnya ke pusat kebajikan haiwan berkenaan.