Khasiat Daun Cekur Untuk Kecantikan Wanita.

Cekur atau cekur putih atau nama saintifiknya Kaempferia galanga Linn adalah sejenis tumbuhan tropika yang terdapat di Malaysia. Cekur adalah tumbuhan herba yang bersaiz kecil dan hanya mempunyai dua hingga tujuh helai daun sahaja.

Daun cekur boleh mencapai saiz 10 cm dan bunga tumbuhan ini pula mempunyai belahan yang berwarna putih dan dua belahan lengkuk yang berwarna ungu. Batang yang muda biasanya berwarna hijau muda dan batang yang tua berwarna hijau tua dan kelabu. Batang pada pangkal pokok biasanya sebesar ibu jari.

Kebiasaannya cekur dibi ak daripada rizomnya. Daun cekur biasanya luruh apabila kemarau. Untuk mendapat rizom yang banyak cekur perlu mendapat cahaya matahari sepenuhnya. Rizom yang matang dapat dituai diantara 8 hingga 10 bulan selepas ditanam.

Namun Tahukah anda, Cekur mengandungi banyak provitamin A karotena terutama pada daun yang baru dipetik. Ia juga kaya dengan vitamin B, C, protein dan mineral, zink, kalsium, kalium, zat besi, minyak atsiri berupa sineol, asid metil kanil dan asid cinnamik, etil aster, borneol, kamphene, paraeumarin, asid anisik, alkaloid dan gam.

Ini Khasiat Daun Cekur yang harus anda tahu :

1. Anti penuaan

Kepada mereka yang mengamalkan makan kencur sebagai ulam secara berterusan, kandungan vitaminc dan mineral lain turut membantu melambatkan kesan pen uaan.

2. Memecahkan angin dalam ur at sar af

Di antara khasiat cekur yang paling menarik ialah membuang angin dari badan. Istimewa untuk anda, jom kami kongsikan resepi air kencur. Air kencur ini sangat bagus untuk memecahkan angin dalam ura t sa raf dan juga baik untuk wa nita yang dalam pant ang, mengalami kegug uran ataupun ibu yang masih menyus ukan ba yi. Malah orang lelaki pun boleh minum dan ianya tiada kesan sampingan.

Bahan-bahan Air kencur:

 • 2 genggam cekur / kencur
 • 1 genggam halia
 • 1 genggam beras yang sudah dicuci dan direndam selama 3 jam
 • 1 ketul gula Melaka kecil
 • 1 sudu teh kecil bunga cengkih
 • 1 liter air

Cara penyediaan:

 • Cuci beras dan rendam selama 3 jam sampai nampak putih.
 • Cuci dan ku pas ku lit cekur / kencur dan halia.
 • Masukkan beras, cekur dan halia ke dalam blender dan blendkan sampai jadi pes.
 • Tuangkan pes itu ke dalam periuk tanah liat.
 • Masukkan bunga cengkih dan gula Melaka.
 • Masak sampai mendidih dan tapiskan untuk asingkan air dan hampasnya.
 • Biarkan sejuk sebelum masuk botol.
 • Minum 1 kali atau 2 kali sehari ikut keperluan badan.
 • Minum suam, panas atau sejuk ikut keperluan badan masing masing.
 • Dalam amalan berjamu, amat penting supaya mengamalkan secara berpada pada dan jangan terlalu tak sub sampai membebankan ba dan.
 • Jangan dicampur minum dengan ubat atau vitamin lain.
 • Jarakkan masa sekurang kurang 1 ke 2 jam. Pastikan juga minum banyak air suam supaya jamu dapat bekerja dengan lebih berkesan.
 • Selain membuang angin, air kencur juga membantu menyembuhkan kembung perut, melegakan perut memulas, mengurangkan bengkak, melancarkan dar ah ha id, melegakan batuk dan sak1t tekak, menghilangkan lenguh sak1t sendi, mewangikan badan, serta melancarkan perjalanan da rah.

3. Mengu ncup dan memulihkan ra him

Bagi ibu yang baru bersalin atau mengalami keguguran, kencur membantu untuk menguncupkan rahim dengan cepat untuk mengelakkan masalah rahim kembang. Di samping itu ia juga membantu memulihkan rahim yang terce dera atau luk a sepanjang tempoh mengandung dan proses bers alin.

4. Memanaskan badan wanita yang baru bersalin

Masyarakat melayu menggunakan cekur untuk memanaskan badan wanita yang baru bersalin. Ambil akarnya yang berisi dan direbus dan diminum sebagai tonik. Minum setiap pagi sepanjang tempoh berpantang.

5. Membanyakkan su su ibu

Cekur juga membantu membanyakkan susu ibu. Caranya, rebus pucuk dan akar cekur kemudian jadikan sebagai ulam untuk dimakan bersama nasi. Atau boleh juga hancurkan daunnya dan tampal pada payu da ra si ibu.

6. Memberikan t4naga

Khasiat lain cekur ialah mengembalikan tenaga terutama bagi wanita-wanita selepas bersa lin dan mereka yang merasa kurang bermaya.

7. Menguatkan ra him untuk mencegah kegu guran

Satu lagi khasiatnya ialah ia boleh mencegah kegug uran bagi wan ita-wa nita yang bermasalah. Rebus pokok & akarnya, dan diminum untuk mengu atkan rahi m.

8. Sembelit

Jika anda mengalami sembe lit, petik daun cekur manis kemudian rendamkan ia di dalam air panas dan minum.

9. Menghilangkan gatal tekak

Anda boleh hilangkan ga tal tekak dengan mengunyah umbi cekur

10. Menyembuhkan bengkak

Cekur juga digunakan untuk menyembuhkan anggota bad an yang bengkak. Caranya, tempelkan beberapa helai daun cekur yang telah digiling lumat.

11. Menyembuhkan selsema

Di Filipina rizom cekur digunakan untuk menyembuh penyak1t selesema dengan cara menghidu rizomnya.

12. Menyembuhkan demam malaria

Orang Melayu zaman dahulu menggunakan rizom cekur, jerangau dan rempah-rempah lain untuk mengubati demam malaria.

13. Menyembuhkan penyak1t resdung

Rizom cekur, cekur jerangau dan akar bunga susun kelapa juga dijadikan ubat penyak1t resdung.

14. Mengurangkan penyak1t asma

Kajian awal untuk menguji keberkesanan ekstrak rizom cekur sebagai ubat mencegah penyak1t lel ah telah menghasilkan kesan yang positif.

15. Menghilangkan sak1t gigi

Masyarakat Cina juga banyak menggunakan rizom cekur dalam ramuan ubat tradisi mereka. Rizom yang matang dibersihkan dan dipotong-potong sebesar satu sentimeter. Kemudian rizom tadi dilunturkan dengan asap sulfan selama satu hari sebelum dikeringkan. Ia digunakan untuk mengubati sak it gigi.

16. Menghilangkan kelemumur

Masyarakat Cina juga banyak menggunakan rizom cekur dalam ramuan ubat tradisi mereka. Rizom yang matang dibersihkan dan dipotong-potong sebesar satu sentimeter. Kemudian rizom tadi dilunturkan dengan asap sulfan selama satu hari sebelum dikeringkan. Ia digunakan untuk menghilangkan kelemumur.

17. Memanaskan perut wanita lepas bersalin

Di Indonesia cekur banyak digunakan oleh kaum wanitanya. Mereka menggunakan cekur dalam semua ramuan ubatan tradisional. Wanita selepas bersalin menggunakan rizom cekur untuk memanaskan bahagian per ut, bengkak dan kebas otot.

18. Membuang angin dalam perut

Masyarakat cina menggunakan rizom cekur untuk membuang angin dalam perut.

19. Mengubati sa-kit kepala

Masyarakat cina menggunakan rizom cekur untuk mengubati sak1t kepala.

20. Menyembuhkan lu-ka dalam perut

Air rizom cekur juga digunakan untuk menyembuhkan luk a dalam perut.

21. Membun-uh kutu kepala

Masyarakat Cina juga banyak menggunakan rizom cekur dalam ramuan ubat tradisi mereka. Rizom yang matang dibersihkan dan dipotong-potong sebesar satu sentimeter. Kemudian rizom tadi dilunturkan dengan asap sulfan selama satu hari sebelum dikeringkan. Ia digunakan untuk membun uh kutu kepala.

Khasiat lain cekur ialah:

 • Mengubati batuk.
 • Mengubati sak1t tekak.
 • Meredakan demam panas.
 • Anti bakteria.
 • Anti fungus.
 • Anti keradangan.
 • Mencegah sak1t sengal tulang.
 • Minum air rebusan pokok bagi merawat demam panas, pening, pitam dan dar ah tinggi.
 • Hidung berdar ah dan penyak it puru boleh meminum air rebusan daun dan akar.
 • Melegakan muntah-muntah.

Itulah dia Khasiat Daun Cekur yang ingin kami kongsikan pada hari ini. Semoga bermanfaat.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber  :