Kebaikan Dan Khasiat Mandi Sebelum Menunaikan Solat Subuh Yang Masih Ramai Tidak Tahu

Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. Oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tvbuh ba dan anda.

Jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tu buh ba dan anda. Antara kelebihan dan kebaikan mandi sebelum subuh adalah seperti berikut:

Fakta 6 Kelebihan Dan Kebaikan Mandi Sebelum Subuh

1. Kulit lebih lembut dan halus -Pada waktu pagi selalunya anda akan memasang “water heater” untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. Selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. Begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. Kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

2. Melancarkan pere daran da rah – Jika peredaran da rah anda lancar maka tu buh ba dan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.…

3. Meningkatkan kesu buran – Kesihatan tu buh ba dan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

4. Mengurangkan risiko da rah tinggi – Untuk anda yang memiliki penyakit da rah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, pen ya kit anda akan pulih.

5. Mengurangkan tekanan serta tenang – Air yang sejuk akan melancarkan kembali pere daran da rah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. Oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

6. Meningkatkan sel da rah putih. Mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel da rah putih di dalam tvbvh ba dan. Apabila sel da rah putih banyak, maka daya tahan penya kit dan tvbvh ba dan boleh melawan v1rvs. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijang kiti dengan sebarang peny akit.

Sumber lubukmaklumat