Jika Nak Beli Beg Sekolah Anak Pastikan Ikut 3 Ciri Yang Disarankan Doktor Ini

Antara persiapan persekolahan yang ibu bapa akan buat menjelang buka sesi persekolahan adalah membeli beg sekolah.

Biasanya ibu bapa lebih perhatikan harga beg berbanding keselesaan anak. Harga mungkin murah tapi kalau anak tak selesa dan buat anak sa kit memang tak berbaloi.

Jadi sebaiknya ibu bapa ambil kira keselesaan anak waktu pemilihan beg ini. Lebih-lebih lagi salah pilih beg sekolah juga  boleh meyebabkan anak mengalami masalah kesi hatan termasuklah skoliosis yakni tvlang b3lakang b3ngkok. Ta kut kan!

Oleh itu untuk pastikan beg sekolah yang dibeli tak mu daratkan anak, boleh ikut perkongsian daripada Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan.

Cara Betul Pilih & Galas Beg Sekolah

Sekarang tengah musim ibu bapa beli peralatan sekolah, dan salah satu kelengkapan penting adalah beg sekolah. Ibu bapa perlu beli beg sekolah yang betul untuk elakkan kemuda ratan pada anak-anak.

Pemilihan beg yang salah boleh menyebabkan sa kit teng kuk, sakit belakang, serta masalah-masalah tulang belakang yang lain, seperti skoliosis dan kyphosis.

Cara pilih beg yang betul

  1.  Jenis:— mempunyai dua tali penyandang, dan penyandang mempunyai pelapik span. Penyandang yang mempunyai klip penyambung di bahagian hadapan adalah digalakkan.
  2. Dalaman:— mempunyai pembahagi ruang atau jalur pengikat, agar buku boleh disusun rapi serta diletakkan berhampiran pada ruang yang dekat kepada tubuh pemakai.
  3. Saiz:— bahagian atas beg mesti berada di paras belikat dan bahagian bawah hanya berada di lengkung ping gang. Jika bahagian bawah mencecah pung gung, bermakna beg terlalu besar.

Cara galas beg yang betul

1. Ber at beg dan isinya tidak melebihi 15% berat badan pemakainya. Jika berat pemakai 20kg, maka ber at beg mestilah tidak lebih 3kg. Jika ada muatan lebih, bawa di tangan dan dilekapkan ke da da.

2. Tali penyandang dipendekkan sehingga beg rapat ke tub uh da tidak londeh. Ia memastikan beban dapat ditampung dengan baik, serta mengelakkan beg berha yun semasa berjalan/berlari.

3. Tidak menjinjing atau menggalas hanya sebelah tali penyandang beg, untuk mengelakkan bebanan tertumpu hanya pada sebelah bahagian tu buh. Bebanan tak simetri boleh menyebabkan skoliosis.

Semoga penerangan ini memberi manfaat kepada ibu bapa dan anak-anak!

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan

Greatlife Physiotherapy & Rehabilitation