Cara Mudah Tanam Daun Kesum Dalam Baldi Di Balkoni

Daun Kesum adalah antara bahan herba yang banyak digunakan dalam masakan. Tanpa bahan ini, hidangan seperti Laksa, Asam Pedas, Kengsom, kerabu dan sebagainya akan jadi tidak sedap dan seakan kurang rasa.

Untuk menanamnya, ramai beranggapan pokok ini susah untuk hidup. Khas buat anda yang nak cuba tanam, petua dan tip menanam daun kesum oleh Cik Pooja ni boleh dicuba. Hanya guna pasu, baldi dan tanam di balkoni sahaja. Selamat mencuba.

Cara Tanam Daun Kesum Dalam Baldi Di Balkoni

Bahan-Bahan:

  • Keratan pucuk Kesum
  • Pasu yang diisi tanah lembap
  • Baldi berisi air – anggaran tenggelam separuh bontot pasu

langkah-Langkahnya:

1. Sediakan semua bahan diatas. Pastikan pasu dan baldi sepadan dan pasu boleh masuk ke dalam baldi.

2. Ini keratan pucuk kesum. Pilih keratan yang agak-agak bila tanam ada harapan untuk hidup. Jangan beli kesum yang dah layu dan lembik. Buang daun pada keratan dan tinggalkan 3-4 helai sahaja di hujung pucuk tu. ( nota: Kalau boleh,cari keratan kesum yang sama macam dalam gambar. Kalau batang kesum putih @ masih muda, pasti tak hidup.)

3. Keratan pucuk tu agak-agak dalam panjang macam ni ya.

4. Masukkan pasu berisi tanah ke dalam baldi berisi air.

5. Cucuk jari telunjuk ke dalam tanah untuk membuat lubang. Ia bertujuan supaya bila cucuk keratan kesum tadi, ia tak akan patah. Kedalamannya anggaran 2 inci.

6. Cucuk keratan kesum di dalam lubang yang dibuat tadi. Kemaskan.

7. Awal-awal tanam ni, letak pasu di tempat redup tapi dapat cahaya. Ia bertujuan supaya kesum tidak kecut tapi pada masa yang sama dapat cahaya yang diperlukan.

8. Bila nampak kesum dah hidup dan keluar pucuk baru, alihkan ke tempat yang ada cahaya matahari.

9. Hasil tanaman Cik Pooja yang berusia 3 bulan.

10. Bila pokok kesum nampak subur, dedahkan pokok kesum ditempat yang kena cahaya matahari sebab pokok ini sukakan cahaya. ( cik pooja letak di bucu balkoni.)

INFO:

1. Jika tanah dalam pasu nampak kering, siram supaya sentiasa lembap.

2. Bila kesum sudah hidup dengan cantik, bolehlah tambah air dalam baldi dengan mencampurkan dengan larutan bancuhan baja AB ( Cik Pooja tambah 2 minggu sekali).

Kredit petua & foto: Cik Pooja Via Rasa

RencahRasaPlus : Korang Ada Akaun Shopee? Jom Follow Min Di Shopee. 3 Follower Bertuah Akan Menang RM100 Setiap Minggu. Klik Sini : menangrm1000.co/bertuah