“Cara Menc3gah An3mia Dan Meningkatkan Kesvbvran”Ini Khasiat Sayur Taugeh Yang Kita Tidak Ketahui

Allah SWT menciptakan berbagai jenis tumbuhan seperti sayur sayuran di muka bumi ini yang semestinya mempunyai khasiat tersend1ri untuk kegunaan manusia.

Kita sebagai rakyat Malaysia amat beruntung kerana negara kita sangat svbvr dengan berbagai jenis sayur-sayuran. Terdapat lebih dari 50 jenis sayur-sayuran di Malaysia yang kaya dengan pelbagai vitamin dan protein. Setiap jenis sayur mempunyai kandungan protein dan khasiat yang berbeza walaupun semuanya memberi manfaat untuk kesihatan.

Mungkin ada yang belum tahu, sayur taugeh sangat baik untuk meningkatkan kesvvbvran l3laki atau wanita. Jadi, jika ada p@sangan yang telah berkah win dan masih mencuba untuk mendapatkan zv riat, amalkan memakan sayur taugeh.

Berikut merupakan antara khasiat yang ada di dalam sayur taugeh:

  1. Sumber Enz1m

Taugeh mengandungi 100 kali lebih banyak enz!m jika dibandingkan dengan sayuran dan buah-buahan yang tidak dimasak. Enz!m ini adalah protein istimewa yang memberikan efek penting buat tv bvh, iaitu meningkatkan fungsi org4n dalam tv buh.

       2. Sumber Protein

Taugeh juga boleh menjadi sumber protein yang baik, terutama bagi vegetarian yang tidak mengambil protein h@iwan seperti d4g!ng dan ayam. Taugeh mengandungi lebih kurang 35 peratus protein untuk tvbuh. Selain itu, kelebihan lainnya, taugeh menawarkan protein tanpa tambahan lemak, kolesterol dan kalori seperti sumber protein lain.

       3. Mudah Dih4damkan

Memandangkan jumlah enz1m yang cukup banyak didalamnya, taugeh mudah dih4damkan. Taugeh juga membantu orang yang memiliki masalah dengan p3rut kembung atau masalah pengh@ daman.

       4. Menvrunkan B3rat B4dan

Sayur taugeh yang kaya dengan zat dan rendah kalori akan membantu kita menurunkan b3rat b4dan sambil memenuhi nutrisi yang diperlukan tv buh. Di samping itu ia juga kaya dengan serat dan boleh membuatkan kita rasa lebih kenyang. Semua kelebihan taugeh ini membuatkannya sangat sesuai diambil oleh sesiapa yang ingin menu runkan b3rat b4dan.

        5. Meningkatkan Kesvburan

Taugeh mengandungi vitamin E dan protein yang sangat tinggi. Ia dipercayai dapat meningkatkan kesv buran lelaki kerana pelbagai horm0ne lelaki dapat dihasilkan dengan r@ng san gan ketika menikm4ti sayur ini.

       6. Mence gah An3mia

Sayur ini dikatakan mempunyai kandungan asid folik yang sangat bagus untuk menghasilkan pengeluaran asid amino dan s3l d$rah me rah. Pengeluaran d4rah merah yang stabil sangat membantu untuk mence gah terjadinya an3mia atau kekurangan s3l d4rah merah.

Petua “orang lama” pun ada menyarankan memakan sayur taugeh untuk kesvbvran sp3rm4. Kalau anda tak suka makan taugeh, ubahlah selera mulai sekarang kalau nak s1hat dan sv bur.

Kepada pasangan suami isteri yang sudah lama mend1rikan rumah tangga namun belum dikvrn iakan anak, anda harus berikhtiar dengan mengambil sayur taugeh sebagai makanan anda. Semoga Allah mengurniakan zv riat kelak.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih