‘Bukan Saja-saja!’ Rupanya Ini Alasan Kenapa Karpet Dipasang Pada Lantai Kereta!

Karpet sering kali diguna pakai bagi mengalas lantai di rumah kediaman ataupun di pejabat.

Ia biasanya mahu dikekalkan dalam keadaan bersih, sebab itulah isteri atau ibu kita selalu mel4rang kita untuk makan dan minum di atas karpet atau memijak karpet dengan selipar atau kasut.

Namun, ia berbeza dengan karpet yang dipasang pada lantai kereta. Tiada siapa peduli mengenai kot0ran yang melekat pada karpet kereta kecuali jika ia sudah terlalu k0tor, berb4u atau pun dipenuhi pasir mahupun tanah.

Apa sebenarnya fungsi karpet yang ada dalam kenderaan kita ini? Mengapa para pengeluar pasti akan menyediakan karpet pada setiap kenderaan yang dikeluarkan mereka?

Mengurangkan bunyi bising 

Seperti yang kita tahu, kawasan di luar kenderaan mempunyai bunyi yang bising. Malah, enjin kenderaan sendiri turut menghasilkan bunyian.

Traffic jam

Gambar Hiasan(Foto: Times of Malta)

Itulah pentingnya sesebuah kenderaan untuk mempunyai karpet. Seperti yang kita tahu, karpet adalah penyerap bunyi yang baik. Jadi, jika kita terper4ngkap dalam jalan sesak sekalipun, tak adalah dengar bunyi bising kereta atau lori di sebelah.

Tambahan lagi, ia juga dapat meminumkan kadar bunyi dari dalam kereta daripada didengari oleh orang di luar kenderaan.

Menurut ScienceABC, sekitar 40% daripada bunyi dapat disingkirkan dengan penggunaan karpet di lantai sesebuah kereta.

Mengawal suhu dalam kereta

Di negara-negara bersuhu rendah, karpet kereta amat membantu untuk mengekalkan suhu panas di dalam kereta.

Gambar Hiasan(Foto: Press Herald)

Alasan ini juga boleh digupakai di negara bersuhu tinggi. Apabila cuaca panas terik, suhu permukaan jalan juga akan naik. Bahangnya turut akan dirasai oleh kenderaan-kenderaan yang melaluinya.

Jadi, penggunaan karpet kereta adalah penting bagi memberikan keselesaan kepada pemandu dan penumpang kereta, terutama jika anda gemar memandu dengan berkaki ayam.

Pastikan karpet kereta dicuci dengan kerap

Secara logiknya, tiada sesiapa yang menanggalkan kasut atau selipar yang dipakai sebelum menaiki kereta. Jadi kesan kot0ran yang ada pada tapak kasut sudah pasti akan melekat pada karpet.

Foto: YouTube

Ia akan menyebabkan karpet kelihatan kot0r dan jika dibiarkan untuk tempoh yang lama boleh menyebabkan bau kurang menyenangkan.

Lebih-lebih lagi kalau ada air atau kuah tumpah pada karpet kereta, jangan tunggu lama untuk mencucinya segera atau anda akan menghidu bau yang ‘mengasyikkan’ sepanjang perjalanan anda.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber : siakapkeli