4 Jenis Kayu Paling Mahal Di Dunia

Kayu memiliki banyak manfaat serta kegunaan dalam kehidupan manusia dan sudah tidak terhitung berapa banyak jumlah rumah, kegunaan dalam pembinaan dan barangan yang telah dihasilkan dari pohon kayu.

Tidak hairanlah jika kayu adalah komoditi utama dalam dunia industri dan perdagangan di seluruh dunia.

Dari ribuan jenis kayu, berikut adalah 4 jenis kayu paling mahal yang ada di dunia.

1. African Blackwood


Kayu ini juga di kenali sebagai tanaman berbunga dalam keluarga Fabaseae dan boleh di temui di daerah kering Afrika. Harga kayu ini sangat mahal yang mampu mencecah harga USD$13,000 satu kubik meter.

2. Kayu Ebony (Eboni)Kayu yang memiliki warna hitam pekat ini termasuk salah satu kayu termahal di dunia. Pohon ebony dapat tumbuh sehingga 40 meter tinggi dan memiliki kepadatan yang tinggi sehinggakan apabila diletakkan didalam air, ia akan tenggelam.

Kayu ebony mempunyai tekstur yang baik dan banyak digunakan sebagai perabot dengan kualiti premium. Kerana mengandungi banyak minyak di dalamnya, ebony memiliki daya tahan yang hebat.

Selain itu, kayu ini banyak digunakan sebagai bahan untuk pembuatan alat-alat muzik seperti biola, piano dan gitar. Di pasaran antarabangsa, harga kayu ebony mampu mencapai harga USD$13,000 satu kubik meter.

3. Kayu Gaharu/Agarwood


Punca utama pokok gaharu amat bernilai tinggi adalah kerana ia boleh diproses untuk menghasilkan produk kesukaan ramai iaitu minyak wangi. Selain itu, ia juga boleh menghasilkan pelbagai haruman yang sentiasa mempunyai permintaan tinggi sejak zaman berzaman.

Pada masa yang sama, daun pokok gaharu boleh dijadikan produk teh hijau yang menjadi kegemaran ramai kerana mempunyai aroma yang menyegarkan selain khasiatnya untuk kesihatan. Harga kayu gaharu yang berkualiti dipasaran antarabangsa mampu mencecah harga USD$10,000 sekilogram.

4. Sandalwood/Cendana


Sejak ratusan tahun lalu, cendana sudah dikenali sebagai tanaman berharga, kerana aroma atau baunya yang khas dan wangi, membuatkannya begitu diminati. Wangian cendana itu menarik perhatian pedagang Cina pada 610-906 masehi untuk membeli cendana, juga para pedagang dari India, sebelum masuknya pedagang Eropah pada sekitar abad ke-15.

Harga kayu Cendana dipasaran antarabangsa mampu mencecah harga USD$20,000 sekilogram.

Semoga memberi manfaat.