3 Sebab Baju Baru Beli Wajib Dibasuh Sebelum Pakai.

Baju baru terutama yang kena dengan cita rasa memang akan buat kita tak sabar menyarungnya.

Malah ada yang terus mengenakan baju ini tanpa membasuhnya terlebih dahulu tanpa sedar tindakan ini sebenarnya mungkin mengundang risik0.

Kita mungkin menyangka baju yang baru dibeli bersih kerana belum pernah dipakai. Tapi pakar dermatologi mengatakan sebenarnya ada unsur-unsur yang tidak diinginkan melekat pada fabrik baju meskipun ia baru.

Walau belum pernah dipakai tapi baju baru ini tidak dicuci dan mungkin sudah tersimpan lama. Ia juga biasanya sudah dipegang oleh pembeli dan pekerja tanpa diketahui bakter1a yang mungkin hinggap dan bersarang pada baju tersebut.

Selain itu pakaian baru juga biasanya diselaputi bahan kim1a yang digunakan semasa penghasilan baju ini. Ia juga boleh menyebabkan irit4si kulit. Penjelasan dari dibuat oleh pakar dermatologi, Dr. Donald Belsito dari Columbia University Medical Center dalam Wall Street Journal.

Sar4ng bakteria

Dalam satu ujian dilakukan pakar ini menemui bakter1a, kul4t dan kvtu pada fabrik baju yang dipamerkan di premis pakaian meskipun berlabel ‘baru’.

Beliau turut mendapati telur kutu menempel pada baju ini yang kemungkinan besar kutuu dan bakter1a ini tersebar dari pakaian lain kerana ia selalunya diletakkan dalam tempat yang sama.

Jika tidak membasuh baju yang baru dibeli ini, ada kulit boleh mengalami kegat4lan, ru4m, derm4titis atau peny4kit kulit lain terutama jika memiliki kulit yang sensit1f.

Jadi walau begitu teruj4 untuk  tampil dengan baju baru, pastikan anda membasuhnya sebelum dipakai. Dah tentu anda akan lebih yakin dengan baju yang sudah dicuci bersih dan wangi bukan?

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber  : vanillakismis