Suka Selfie Adalah Salah Satu Gejala Peny4kit Ment4l

Sebelum ini, selfie atau swafoto belum dikateg0rikan sebagai peny4kit ment4l yang kronik di Malaysia. Walaubagaimanapun tahap obses masyar4kat kita terhadap aktiviti trend itu semakin membimbangkan malah semakin berleluasa.

Menurut Pakar Perunding Psikiatri dari Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Rusdi Abd Rashid berkata, penyelidikan berkenaan perbuatan itu di negara ini tidak banyak dilakukan dan ia masih perlukan kajian ilmiah sebelum diklasifikasikan sebagai peny4kit kerana dibimbangi rakyat di negara ini terjebak dalam amalan itu secara berlebihan sehingga boleh mendatangkan imp4k negatif sama ada kepada kesan fizikal ataupun ment4l seseorang.

Semenjak beberapa tahun kebelakangan ini, pakar psikiatri dari seluruh dunia mengklasifikasikan swafoto sebagai satu ‘ment4l disorder’ terutamanya yang mendatangkan kemud4ratan.

Beberapa kajian telah dijalankan di United Kingdom dan India terhadap 225 golongan muda melalui selfitis behaviour skill bagi melihat tahap keseriusan mereka berselfie,’ katanya.

Beliau juga Pengarah Universiti Malaya Specialist Centre (UMSC) berkata, menurut kajian itu, sebanyak 65 peratus daripada 225 orang berkenaan mengalami masalah selfitis behaviour scale (SBS) yang dikateg0rikan sebagai selfitis borderline, selfitis akut dan selfitis kronik.

“Selfitis borderline” bermaksud mereka yang berselfie sekurang-kurangnya tiga kali sehari dan tidak memuat naik gambar dalam media sosial.

Manakala “selfitis akut” pula dikateg0rikan iaitu mereka yang berswafoto sekurang-kurangnya tiga kali sehari dan memuat naik gambar dalam media sosial, “selfitis kronik” pula mereka yang berswafoto lebih daripada enam kali sehari dan memuat naik gambar dalam media sosial,” katanya.

Jelasnya lagi, berdasarkan ketiga-tiga selfitis itu, “selfitis akut” dan “kronik” akan mendorong individu itu melibatkan d1ri dalam aktiviti swafoto merbah4ya.

“Mereka juga dikaitkan dengan peny4kit ment4l seperti kemvrungan atau tek4nan dan personaliti kepada umum.

“Mengikut kajian dibuat juga mendapati mereka yang berumur belasan hingga 20 tahun sering terlibat dengan gejala itu, bagaimanapun semakin meningkat usia dorongan ke arah perbuatan swafoto semakin berkurangan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau menyifatkan berswafoto juga mempunyai kaitan dengan ‘narsistik personaliti’ bagi mereka yang mempunyai peny4kit-peny4kit psikiatri seperti “anxiety disorder”, dan ketagihan.

“Kita tidak mampu memastikan bahawa sama ada hubung kait ini berkaitan punca atau akibat berswafoto itu send1ri. Walau bagaimanapun jika dikaji perbuatan berswafoto itu kemungkinan seseorang itu sudah ada peny4kit atau kesan daripada sibuk berselfie akan menyebabkan komplikasi peny4kit ment4l.

“Contohnya, bagi mereka yang mempunyai masalah peny4kit was-was atau kurang berkeyakinan berkaitan penampilan, maka mereka akan berselfie supaya mahu memastikan d1ri kelihatan sempurna dalam alam maya,” katanya.

Rusdi berkata, berswafoto juga dikaitkan dengan individu yang bangga dengan d1ri send1ri, mengh4rapkan pujian orang ramai.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: Astro Awani via Aliff Channel

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih