Subhanallah… Mudahnya Khusyuk Dalam Solat

Setiap hari kita bersolat sekurang-kurangnya 5 kali sehari. Kewajipan mengerjakan solat fardhu inilah yang membezakan umat Islam dengan peng4nut agama yang lain. Tapi, cukup mengerjakan solat 5 waktu tidak menjadikan kita umat Islam yang cemerlang.

Mendapatkan solat yang khusyuk mungkin memerlukan usaha kuat. InsyaAllah, kita mampu melakukannya dengan langkah-langkah berikut:

#1 – Tumpuan Sepenuh Hati Semasa Bersolat

Apa yang menjadi keutamaan dalam diri kita akan muncul semasa solat. Oleh itu, jika kita mengutamakan keduniaan, hal-hal dunia dengan mudah akan mendapat tempat semasa bersolat.

Jadi, adalah amat penting untuk kita mempersoalkan hal ini kepada diri kita sendiri. Adakah Allah menjadi tujuan hidup kita atau adakah dunia yang memenuhi hati kita selama ini? Sukar untuk mencapai khusyuk sekiranya kita masih lagi keliru dalam hal ini sedangkan tujuan utama hidup ini sudah tentulah kerana Allah.

Mari kita ingat semula beberapa potong ayat Al-Qur’an yang menerangkan tentang hakikat kehidupan;

Firman Allah SWT yang bermaksud:

“Dan kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan send4-gur4au. Sedangkan negeri akhir4t itu sesungguhnya lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Tidakkah kamu mengerti?”

(Al-An’am: 32)

Firman Allah SWT yang bermaksud:

“Setiap yang bernyawa akan merasakan m4ti. Dan hanya pada hari ki4m4t sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barangsiapa dijauhkan dari ner4k4 dan dimasukkan ke dalam syurga, sungguh, dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya.”

(Ali Imran: 185)

#2 – Memahami Bacaan Dalam Solat

Kita akan lebih fokus jika kita faham apa yang kita baca di dalam solat. Walaupun ramai daripada kita tidak bertutur di dalam Bahasa Arab, namun, maksud bacaan di dalam solat amat mudah ditemui pada masa kini.

Berusahalah untuk mencari dan memahaminya supaya kita tahu apa yang kita ucapkan di hadapan Allah.

#3 – Merasai Kebesaran Allah Di Dalam Hati Semasa Solat

Apabila kita memahami apa yang diucapkan di hadapan Allah, kita akan dapat merasai kebesaranNya. Seterusnya keyakinan bahawa Allah memiliki dan berkuasa di atas segala-galanya juga akan bertambah. Perasaan ini secara langsung mendekatkan diri kita kepada Allah.

#4 – Menghormati Allah

Jika tercapai perasaan merasai kebesaran Allah, perasaan t4kut akan mengambil tempat. Kita akan berasa t4kut untuk melanggar perintah Allah, takut dengan balasan dan murk4Nya. Ini menjadikan kita bersungguh-sungguh dalam amalan kita.

Tapi, jika terlalu t4kut, dikhuatiri kita menjadi lem4h dan berputus as4. Oleh itu, perasaan t4kut itu perlulah seimbang dengan pengetahuan kita tentang kasih-sayang Allah.

Kedua-duanya membawa kita kepada rasa hormat kepada Allah. Untuk segala harapan, kita akan berusaha dan minta kepada Allah agar tercapai impian kita. Khusyuk adalah tanda meningkatnya pergantungan kita kepada Allah.

#5 – Rasa M4lu Dan Kerd1l Di Hadapan Allah

Setiap hari kita melakukan dos4. Ada amalan yang mungkin terkesan dek kerana ros4knya keikhlasan kita. Menyedari kekur4ngan dan kelem4han diri membuatkan kita mahu bergantung sepenuhnya kepada Allah SWT.

Orang beriman pasti akan berusaha untuk mencintai Allah melebihi segala-galanya.

Semua langkah mencapai khusyuk di dalam solat ini sebenarnya bertujuan supaya anda lebih dekat dengan Allah. Kerana dengan cara ini sahajalah akan tercapai nikmat bersolat.

Hidup kita di dunia adalah semata untuk menyembah Allah SWT, melakukan segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya. Maka, berusahalah untuk melakukan yang terbaik sebagai hambaNya.

SUMBER: TAZKIRAHNET

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih