Selain Mekapkan ‘Opah’, Ini Kerja Tangan Gerun Milik Pakar Kesan Khas

Siapa tonton drama rantaian ‘Bukan Gadis Biasa’ yang ke usera jam 7 petang di TV3? Ada Ayda Jebat, Remy Ishak, Sheila Rusly dan ramai lagi bakat hebat. Sepanjang tayangan, drama ini banyak menerima hentaman panas dari netizen. Mulai penyuntingan yang diibaratkan seperti kerja budak sekolah sehingga ke teknik mekap kesan khas pada watak ‘Opah’ yang dimainkan oleh Sheila Rusly.

Diambil dari Murai Malaysia, solekan Opah Aminah dikritik kerana keterlaluan dan tidak selari degan kulit jari yang nampak licin dan tidak berkedut. Sehingga ada netizen menpersoalkan mengapa tidak mengambil pelakon veteran sahaja untuk memainkan watak tersebut.

View this post on Instagram

Repost from @jinggo_jspictures Simple Sfx old age for Opah Aminah for #bukangadisbiasa #sfxmalaysia #sfxmakeup #sfx #oldagemakeup

A post shared by Makeup By Nissa Khan (@nissakhanmakeup) on

Selaku pengarah dan penerbit JG Pictures, Azman Hj Yahya atau Jinggo terpanggil untuk menjawab persoalan ini di ruangan komen. Dalam penerangannya, Jinggo berkata, watak Opah dalam drama BKP disesuaikan dengan umur 50 tahun hingga 80 tahun.

Bahkan, Sheila Rusly sendiri ada berkongsi satu video sukarnya membuat solekan wajah Opah yang merupakan kerja tangan Nissa Khan, seorang jurumekap profesional yang mendapat pengiktirafan Hollywood.

Hasil kerja Nissa Khan bukan calang-calang, dia sudah bekerja dengan banyak produksi filem dan drama. Contoh hasilnya dalam Munafik 2, Penaklukan Syaitan dan beberapa lagi.

Lihat Antara Kerja Tangan Nissa Khan

#1

View this post on Instagram

#throwback makeup for @alipblastoff for #penaklukansyaitan #sfxmalaysia #sfxmakeupmalaysia

A post shared by Makeup By Nissa Khan (@nissakhanmakeup) on

#2

View this post on Instagram

Rindu la zaman zaman buat munafik2. Tunggu Munafik 3 je ni @syamsulyusoffilm 😛 #sfxmalaysia #specialeffectmalaysia #sfxmakeupmalaysia

A post shared by Makeup By Nissa Khan (@nissakhanmakeup) on

#3

View this post on Instagram

Our main hantu dalam #munafik2 . So director nak muka ada macam illuminati symbol semua. He said he want something different, macam valak dress up as a sister mcmtu kan. So we create this look pakai telekung. 😝 To the best model, @shahidan_izwan . He's the man behind all the hantu we created. @munafik2movie #specialeffectsmakeup #specialeffectmakeup #spfxmakeup #spfx #spfxmakeupartist #sfxmalaysia #specialeffectsmalaysia

A post shared by Makeup By Nissa Khan (@nissakhanmakeup) on

#4

View this post on Instagram

Burn makeup for #matkilau

A post shared by Makeup By Nissa Khan (@nissakhanmakeup) on

#5

View this post on Instagram

Final look of the silicone head i made for KL Gangster Underworld 2 for @iflixmy . Swipe swipe! Hehe #sfxmakeup #sfxmalaysia #sfxmakeupmalaysia #siliconehead #severedheads #horrormakeup #klgangsterunderworld #klgu2

A post shared by Makeup By Nissa Khan (@nissakhanmakeup) on

Kerana kecaman solekan Opah, Nissa Khan turut terpalit dan menerangkan dia bekerja keras mekapkan setiap perincian tangan untuk menampakkan kesan ‘tua’ tapi sayangnya tidak ditunjuk di kaca TV.

View this post on Instagram

Heard rumors orang cakap tangan tak nampak tua. I did her hand but sadly maybe some tv tak nampak kot 😊 #sfxmakeup #dontsimplyjudge #sfxmalaysia Opah Aminah @sheilarusly_jspictures dalam #bukangadisbiasa

A post shared by Makeup By Nissa Khan (@nissakhanmakeup) on

Sabar ye, apapun kerja anda terbaik!

The post Selain Mekapkan ‘Opah’, Ini Kerja Tangan Gerun Milik Pakar Kesan Khas appeared first on Wanista.com.

(Visited 7 times, 1 visits today)