Ramuan Harian Yang Mudah Dan Amat Mujarab Untuk Memutihkan Kulit.. Tak Payah Mahal-Mahal….Ruginya Tak Cuba…

Tangan dan kaki adalah bahagian-bahagian badan yang paling terdedah kepada sinaran UV d an pencemaran alam sekitar. Kulit di retak adalah lebih mudah dan lebih cepat. Jika a nda mempunyai lebih banyak melanin dalam badan, tangan d an kaki kulit akan mempunyai nada yang lebih gelap daripada yang lain daripada badan, untuk mengelakkan penipuan sama rata, anda boleh cuba ubat ini semula jadi dengan lemon, yang mempunyai keupayaan untuk mencerahkan warna kulit.

Lemon kaya dengan vitamin C d an antioksidan, yang mencerahkan warna kulit d an merangsang pertumbuhan sel baru. Berikut adalah cara untuk menyediakan ubat:

Bahan-Bahan

Jus lemon
jus timun
serbuk penaik soda
Minyak kelapa
Secubit serbuk kunyit

Penyediaan

Campur semua bahan-bahan untuk membuat pasta – jumlah yang anda gunakan bergantung semata-mata kepada keperluan anda. Kacau sehingga anda mendapat campuran berkrim. Memohon tampal pada kaki dan tangan dan biarkan selama 20 minit, sebelum membilas dengan air. Ulangi proses selama 15 hari untuk melihat perbezaan – anda boleh mengambil sebelum dan selepas gambar untuk benar-benar melihat bagaimana paste.

Tips

Anda boleh mendapatkan pasta yang sama dengan lemon dan timun jus dicampur dengan sedikit kunyit. Prosedur ini tetap sama.

Selepas menggunakan jus lemon pada kulit anda, pastikan anda mengelakkan matahari selama beberapa jam, atau anda akan mendapat kesan sampingan.

5 Cara Memutihkan Kulit Secara Semulajadi

Kita semua idamkan kulit yang putih gebu dan terdapat banyak cara untuk dapatkannya, samada secara semulajadi atau moden dengan penggunaan ubat. Tetapi kita harus faham bahawa kulit kita tidak semuanya sama disebabkan pelbagai faktor dan satu cara yang berkesan untuk seseorang tidak semestinya berkesan untuk orang lain.

Oleh itu, di bawah ini disenaraikan beberapa pilihan yang ada, supaya anda boleh melakukan eksperimen sehingga anda jumpa yang terbaik untuk anda.

1. MINUM AIR MASAK
Banyakkan minum air masak (bukan air bergula)

Pertama sekali iaitu merupakan perkara asas yang sepatutnya diberi perhatian penting tetapi kita selalu ambil mudah adalah pengambilan air yang mencukupi. Pastikan anda minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari bagi memastikan sistem dalaman anda dapat berfungsi dengan baik. Badan kita perlukan air sebanyak itu setiap hari bagi membantu dalam menggantikan sel-sel yang mati dan terutama sekali kulit kita juga akan kelihatan putih jika ia diamalkan.

Perasan atau tidak, penjual water filter lebih arif tentang ini. Mereka sudah lama tahu, dengan minum air bersih, ia satu cara memutihkan kulit yang paling asas. Bila kandungan air cukup, kulit jadi cantik. Jangan malas-malas minum air lagi.

2. GUNA AIR BERAS
Seterusnya adalah dengan menggunakan air beras. Ramai yang tahu bahawa beras atau nasi adalah makanan ruji kita, tetapi berapa ramai yang tahu bahawa air beras boleh digunakan untuk memutihkan kulit secara semulajadi? Dengan hanya berendam menggunakan air beras selama 15 minit sehari dan lakukannya dua kali sehari; anda boleh lihat kulit anda lebih putih dalam masa beberapa minggu. Selepas ini, jangan buang terus air berasa. Gunakan ia sebagai salah satu cara memutihkan kulit.

3. GUNA LIMAU NIPIS
Petua ketiga cara memutihkan kulit adalah dengan menggunakan limau nipis. Hiris sedikit sebiji limau dan sapukan ke permukaan kulit dan pastikan air limau tersebut mengenai bahagian tubuh yang anda ingin putihkan dan biarkan selama 30 minit ke 1 jam. Ia boleh diamalkan setiap hari dan perubahan dapat dilihat dalam masa beberapa minggu.

4. GUNA LIDAH BUAYA
Lidah buaya atau lebih dikenali sebagai ‘aloe vera’. Anda boleh cuba amalkan menyapu sedikit lendir lidah buaya tersebut pada kulit sebelum tidur kerana ia bukan sahaja boleh memutihkan, malah melicinkan kulit. Amalkan setiap malam dan anda pasti boleh lihat kemujarabannya dalam masa beberapa bulan.

5. GUNA BIJI TOMATO
Cara memutihkan kulit yang nombor lima di dalam senarai ini adalah dengan menggunakan biji tomato. Apa yang anda perlu lakukan adalah dengan meratakan air suam ke bahagian kulit dan potong buah tomato tersebut kepada menjadi separuh atau 2 bahagian.

Ambil tomato yang telah dipotong tersebut dan cicahkan dengan gula kemudian gosokkan ke permukaan kulit anda dan biarkannya selama 5-10 minit. Sebiji tomato boleh digunakan sebanyak 2 kali, oleh itu lakukannya sekali pada waktu pagi dan sekali lagi pada waktu malam. Bukan sahaja mencerahkan kulit, akhbar Kosmo membawa laporan bahawa ada 11 lagi keajaiban tomato yang ramai orang tidak tahu.

Bonus: Tips terakhir cara memutihkan kulit secara semulajadi adalah dengan mengelakkan diri dari terdedah dengan sinaran matahari. Mungkin tidak semua orang dapat melakukannya kerana ia bergantung kepada kerjaya seseorang individu tersebut.

Tetapi jika boleh, sila kurangkan dari berjemur di tengah panas di bawah sinaran matahari yang terik kerana sudah semestinya jika anda selalu terdedah; kulit anda akan bertukar kehitaman secara semulajadi kerana tindakbalas kulit anda dengan sinaran matahari tersebut.

Sudah Baca, Klik Like Dan Komen Dibawah Jika Tulisan Ini Bermanfaat. TQ – RencahRasa

(Visited 129 times, 1 visits today)