Pengat Pisang Nangka Bersagu, Boleh Makan Berbuka dan Moreh.

Pengat Pisang Nangka Bersagu yang manis ni memang sajian pencuci mulut yang enak dinikmati lepas berbuka. Lepas terawih nanti boleh ulang makan.

Kalau nak kenal Pisang nangka ni isinya berwarna krim putih, teksturnya halus dan lembut serta sedikit masam. Berat tandan lebih kurang 12-14kg. Bentuknya jejari bersegi dan memanjang dan sesuai digoreng dan dibuat juadah seperti pengat. Nak bagi pengat pisang meletop sedapnya, masukkan sagu sikit. Jangan banyak-banyak pekat pulak jadinya.

PENGAT PISANG NANGKA BERSAGU

BAHAN-BAHAN

Pisang Nangka
Gula kabung/kerek
Santan
Daun pandan
Sedikit garam
Sagu

CARA PENYEDIAAN :
1. Satukan semua bahan ke dalam periuk kecuali pisang & sagu.
2. Masak dengan api yang slow je sebab takut pecah minyak nanti kuah jadi tak cantik


3. Bila santan dah mendidih masukkan pisang & sagu
5. Masak sampai pisang lembut. Siap!

Via FB : Resepi Masakan Terkini

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

The post Pengat Pisang Nangka Bersagu, Boleh Makan Berbuka dan Moreh. appeared first on RASA.

(Visited 18 times, 1 visits today)