Manfaat Daun Salam Kepada Kesihatan Manusia

Siapa yang tidak biasa dengan daun salam? Para Ibu mesti ada daun ini  di dapur kerana rempah serba boleh ini salah satu penambah rasa dalam masakan. Walaupun ia mempunyai rasa pahit apabila dimakan terus, manfaat daun bay boleh menjadi penambah perisa yang wangi dan lazat dalam pelbagai masakan.

Ia ternyata bahawa selain daripada kegunaan di dapur, daun Salam mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan. Rempah ini mengandungi anti-bakteria, anti-radang, diuretic (membantu membuang air kecil), dan baik untuk kulit.

Manfaat daun salam #1: rawatan kencing manis

Daun salam boleh merawat diabetes jenis 2 kerana ia dapat rendahkan gula dalam darah, kolestrol dan triglycerides. Kandungan dalam daun membolehkan badan memproses insulin dengan lebih cekap. Minum air rebusan daun bsalam adalah rutin setiap hari selama 30 hari.

Manfaat daun salam #2: baik untuk sistem penghadaman

Daun salam baik untuk sistem penghadaman dan boleh merawat pedih ulu hati dan kembung. Untuk sembuhkan seperti sembelit, asid dalam perut atau pedih ulu hati, direbus daun dan minuman panas. Anda boleh tambah halia dan madu.

Manfaat daun salam #3: Kesihatan jantung

Kandungan fitonutrien pada daun salam  boleh memberikan perlindungan terhadap serangan jantung dan strok dengan meningkatkan kesihatan dan fungsi jantung. Untuk menangani penyakit jantung dan keresahan, 3 gram daun rebus dan 3-4 gram wild roses dalam 300 ml air untuk tinggal baki 75 ml.

Manfaat daun salam #4: mengatasi demam dan jangkitan

Daun salamyang berkesan untuk mengatasi gejala-gejala deman, selesema atau jangkitan. Selain minum air rebusannya cara ini, anda juga boleh cuba rendam tuala kecil ke dalam rebusan air daun salam dan meletakkan di dada anda.

Manfaat daun salam  #5: mengurangkan kesakitan

Minyak yang dihasilkan daripada daun salam mempunyai sifat anti-radang yang boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan disebabkan sprains, ketegangan otot, artritis reumatik atau akibat lain. Mengurut kepala dengan minyak daun salam juga membantu untuk menyembuhkan sakit kepala atau Migrain.

Manfaat daun salam #6: anti-kanser

Daun salam mengandungi quercetin, asid caffeic, catechin dan eugenol, yang mempunyai manfaat perlindungan kimo dapat membuang pelbagai jenis kanser. Pathenolide kandungan boleh menghalang pertumbuhan sel-sel kanser pangkal rahim.

(Visited 191 times, 1 visits today)