Kek Karot Simple Tapi Sedap

Selain kek mentega , kek oren dan kek marble, kek yang menjadi kesukaan ramai ialah kek karot. Parutan karot pada kek memberi rasa yang enak dan tidak muak makan. Buatnya pun tak susah.

Kek Karot

Bahan-bahan-
1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 batang karot (diparut jadikan 1 cawan)
1 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar serbuk penaik
1 sudu kecil ovalete (kalau tak letak punn takpe)
1/2 cawan minyak
Sedikit kismis atau walnut

Toping-
250gm cream cheese
6 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila

Cara memasak –

1.Pukul telur, gula perang, ovalete hingga kembang
2.Masukkan esen vanila dan karot
3.Masukkan minyak
4.Ayak tepung dan serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
5.Kacau sebati dan masukkan kismis atau walnut
6.Lapikkan loyang dengan baking paper bawahnya dan tuangkan adunan
7.Panaskan oven suhu 175 dan bakar selama 45-50 minit atau sehingga kek masak bergantung kepada oven masing-masing.
8.Dah siap sejukkan kek baru letak toping dan taburkan lebihan karot, walnut tadi ataupon gula-gula manik jika suka.

9.Untuk toping – mixed cream cheese dengan gula hingga kembang dan masukkan esen vanila. Gaul sebati dan bolehlah sapu atas kek

Selamat mencuba
Kredit: Hidayati Hana

5 Aneka Hidangan Sedap Ikan Keli Untuk Menu Malam Ini.

ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAN PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJA ANDA DI RUMAH, JOM LAYARI DI SINI.

The post Kek Karot Simple Tapi Sedap appeared first on RASA.

(Visited 4 times, 1 visits today)