Inilah Balasan Untuk Ibu Yang Tidak Mahu Menyusui Anaknya

Ada golongan ibu ada yang terpaksa tak boleh menyusukan, seperti ketika mengalami sakit parah, masalah fisiologi payudara serta masalah lain yang tidak memungkinkan terjadinya proses penyusuan secara optimum. Apakah balasan untuk ibu yang tidak mahu menyusui anaknya?

Ada juga ibu yang tak mahu menyusukan bayi bukan kerana alasan. Antara sebab-sebabnya tak ingin payudara kelihatan kendur atau tak cantik. Boleh juga tak mahu menyusui kerana kesal atau bercerai dengan suaminya. Bagaimana Islam memandang perkara ini?

Dalam Al-Quran surat Al-Baqarah [2]: 233 tertulis “Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan”. Seorang ibu yang telah melahirkan memang sangat disyorkan menyusukan bayi, kerana memberi susu ibu sangat baik untuk perkembang kognitif dan psikologi bayi.

Tapi jika kerana kerana alasan tidak jelas, bukan kerana kesihatan atau masalah lain, boleh dilihat hadis daripada Abu Umamah radhiyallahu ‘anhu, bahawa Rasulullah shallallahu’ alaihi wa sallam bersabda:

Hadis Nabi dari Abu Umamah soal susu ibu

Ertinya: “Kemudian Malaikat itu mengajak saya meneruskan perjalanan, tiba-tiba aku melihat beberapa wanita yang payudaranya dipecah-belahkan oleh ular yang ganas. Aku bertanya: ‘Kenapa mereka? ‘Malaikat itu menjawab:’ Mereka adalah para wanita yang tidak mahu menyusui anak-anaknya (tanpa alasan syar’i) ‘. ”

(HR. Ibnu Hibban dalam shahihnya 7491, Ibnu Khuzaimah 1986, dan Syaikh Muqbil rahimahullah dalam Al-Jami’ush Shahih menyatakan: “Ini hadis sahih dari Abu Umamah Al-Bahili radhiyallahu ‘anhu.” Hadis ini juga dinilai sahih oleh Imam Al- Albani).

Ancaman hadis ini berlaku, ketika seorang ibu sengaja menghalang anaknya untuk mendapatkan nutrisi tanpa alasan yang dibenarkan. Sementara jika ibu tidak membolehkan untuk menyusukan anaknya, baik kerana faktor yang ada pada ibu mahupun pada si anak, tidak termasuk dalam ancaman hadis ini.

Tidak masalah juga jika anak diberi susu selain susu ibunya. Islam membenarkan seseorang menyusukan anaknya kepada orang lain, dengan perjanjian upah tertentu.

Sumber: Dream.co.id

Sudah Baca, Klik Like Dan Komen Dibawah Jika Tulisan Ini Bermanfaat. TQ – RencahRasa

(Visited 198 times, 1 visits today)