IKEA ‘Bocor’ Resepi Untuk Penggemar Meatball, Dah Boleh Buat Sendiri Di Rumah!

Sudah masuk bulan Ramadan ini, macam-macam makanan pula yang teringin dimakan. Antaranya adalah meatball atau bebola daging IKEA yang menjadi kegemaran ramai. Berikutan juga dengan Perintah Kawalan Pergerakan, agak sukar untuk kita mendapatkan juadah ini kerana terdapat beberapa lokasi yang tidak dapat kita kunjungi.

Jadi, salahs atu caranya adalah anda boleh buat sendiri meatball IKEA ini. Nampaknya, pihak IKEA pun sudah ‘membocorkan’ resepi meatball mereka untuk kita cuba di rumah. Jom try!

RESEPI MEATBALL IKEA

Kisah semalam teringin nak makan meatball IKEA sebelum mula puasa Ramadhan. Tinggal kat luar negara ni memang tak dapat nak beli meatball kat IKEA macam kat Malaysia nun. Maka, kena buat sendiri. Nasib baik IKEA share resepi rahsia dorang. Ikut sebijik sama macam dalam resepi, cuma of course tak guna pork mince ya, ganti pakai halal beef mince 100% sahaja.

Resepi ada dalam gambar pertama. Selamat berpuasa semua!

Resepi ni saya dapat dari official page IKEA Australia. Ada beberapa perubahan yang saya buat:
1) Tak guna pork mince (daging babi). Hanya beef mince sahaja 750g.
2) Tak guna vegetable stock dan beef stock. Gantikan dengan 2 kiub pati daging dan 300ml air.
3) Untuk soy sauce (kicap), saya guna kicap lemak manis.

Untuk yang tak dapat baca resepi dalam gambar, berikut saya sertakan resepi:

-750g daging cincang

-100g serbuk roti

-1 biji bawang besar – cincang halus

-1 ulas bawang putih – cincang halus

-1 biji telur

-5 sudu besar susu full cream

-Garam dan lada hitam

1. Campur semua bahan di atas sampai sebati. Bulatkan jadi bentuk bebola daging. Simpan dalam peti beku 20 minit sebelum masak.

2. Goreng sebentar atas kuali sampai sedikit perang.

3. Dah nampak brown sikit, terus masukkan dalam oven. Kalau guna kuali yg tangkai besi macam ni, boleh masuk terus dalam oven. Kalau kuali tangkai plastik, jangan tau. Tak pasal-pasal cair nanti. Masukkan dalam oven selama 30 minit, suhu 180 darjah celcius (oven biasa) atau 160 darjah celcius (fan force oven).

BAHAN BUAT GRAVY

-40g mentega

-40g tepung gandum

-2 kiub pati daging

-300ml air

-2 sudu kecil kicap lemak manis

-1 sudu kecil Dijon mustard

-150ml krim masakan/dairy whipping cream

1. Cairkan mentega. Masukkan tepung dan kacau untuk 2 minit.

2. Masukkan kiub pati daging, hancurkan.

3. Masukkan 300ml air sambil kacau oerlahan untuk elakkan berketul.

4. Masukkan kicap, dijon mustard dan krim. Ini penting untuk dapatkan rasa kuah sama macam kat IKEA. Dijon mustard. Pastikan Dijon ye, bukan mustard kuning biasa tu.

5. Kacau sampai pekat dan tidak berketul.

Sumber: Zan Zafirah Zainal

Recommended for you

(Visited 53 times, 1 visits today)